Skyla Alytaus miesto valdančioji koalicija: kuo skylės bus užkaišytos šįkart?

Frakcijos ir tarybos nariai, šiuo metu nepriklausantys Alytaus miesto tarybos valdančiajai daugumai. Dzūkijosveidas.lt nuotr.

Alytaus miesto tarybos valdančiojoje daugumoje kiek daugiau nei devynis mėnesius išbuvę „Alytaus piliečių“ frakcijos nariai penktadienį išplatino pranešimą spaudai, kad palieka jos gretas.

Pranešime skelbiama, kad jie nepritaria tam, kas paskutiniu metu vyksta Alytaus mieste, savo poziciją išreiškė balsuodami prieš 2020 metų biudžetą paskutiniame tarybos posėdyje, kuriame, be kita ko, atsiskleidė ir interesų grupė, su kuria „Alytaus piliečiams“ esą ne pakeliui ir kuri gali lemti miestui nepalankius sprendimus.

„Mūsų įsitikinimu vyksta nešvarūs žaidimai, miesto pinigus ketinama naudoti politinei reklamai ir privatiems interesams tenkinti, ko mes negalime toleruoti. Interesų grupės pasidalino biudžetą ne miestiečių naudai. Buvome naivūs tikėdamiesi, kad būdami daugumoje sugebėsime užkirsti tam kelią“, – teigia frakcijos seniūnas Vytautas Jastremskas.

Meras Nerijus Cesiulis situacijos nedramatizuoja ir sako, jog „Alytaus piliečių“ pasitraukimas iš koalicijos – natūralus demokratinis procesas, kiekvienas gali laisvai pasirinkti – būti valdančiojoje daugumoje ar ne. „Galbūt „Alytaus piliečių“ netenkino tam tikri sprendimai, bet politika yra derybų menas, čia nuolat reikia tartis, ieškoti kompromisų“, – įsitikinęs valdančiosios koalicijos lyderis.

Iš koalicijos pasitraukus „Alytaus piliečiams“, joje lieka 14 iš 27 tarybos narių, kas reiškia, kad koalicija tampa labai trapi, turinti vos vieno balso persvarą. Tiesa, jau kurį laiką politikos užkulisiuose netyla kalbos, kad prie valdančiųjų nori prisijungti frakcija „Už Alytų“, kam esą labiausiai ir priešinosi pilietininkai, su tuo susijęs ir jų pasitraukimas.

Meras N. Cesiulis pripažįsta, jog įtampa tarp frakcijų „Už Alytų“ ir „Alytaus piliečių“ juntama posėdžių metu, girdimos įvairios replikos vieni kitų atžvilgiu, tačiau jis nenorintis plačiau komentuoti iš praeitos kadencijos atsineštų jų „skaudulių“.

Jis įsitikinęs, jog „Alytaus piliečių“ pasitraukimas nesutrukdys sutelkti reikalingą balsų skaičių sprendimams taryboje, sprendžiant miestui svarbius klausimus neabejingi bus visi 27 tarybos nariai, juk ir paskutiniame posėdyje šių metų biudžeto projektą palaikė 19 tarybos narių, ne tik priklausantys valdančiai daugumai. „Nemanau, jog koaliciją palikę „Alytaus piliečiai“ nuo šiol tik priešinsis visais klausimais, tikiu, kad mums pavyks sutarti su jais, o miestui reikalingiems sprendimams balsų bus daugiau negu reikia“, – įsitikinęs meras.

Kalbas apie frakcijos „Už Alytų“ norą jungtis prie valdančiųjų jis neigia, esą oficialus jos narių prašymas buvo pateiktas prieš pusmetį, dabar kalbos yra pritilusios. Noro jungtis kol kas nėra pateikusios ir kitos frakcijos.

Portalas „Dzūkijos veidas“ primena, praeitų metų balandį Lietuvos socialdemokratų ir Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Liberalų sąjūdžio bei visuomeninio rinkimų komiteto „Alytaus piliečiai“ atstovai parašais patvirtino oficialų susitarimą jungtis į Savivaldybės tarybos daugumą ir ateinančius keturis metus dirbti kartu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *