Patvirtintas Alytaus miesto biudžetas: kas suvienijo norus ir milijonus žarsčiusius politikus?

Į posėdį ketvirtadienį susirinkusi Alytaus miesto taryba sprendė vieną svarbiausių klausimų – kaip šiais metais gyvens Alytaus miestas ir alytiškiai? Kelias savaites daugybę diskusijų tarp vietos politikų kėlęs klausimas posėdyje buvo išspręstas be didelių intrigų ir aistrų – biudžeto sprendimo projektą palaikė 19 iš 26 posėdyje dalyvavusių tarybos narių, 6 balsavo prieš, 1 – susilaikė.

Dar prieš balsavimą paaiškėjo, kad biudžeto projekto alternatyva, kurios idėjos autoriai buvo – konservatoriai, frakcija „Už Alytų“ ir socialdemokratas Jurgis Krasnickas, atsiimama.

Tarybos narys Vytautas Jastremskas informavo, jog frakcija „Alytaus piliečiai“ paskutinę minutę persigalvojo ir nebalsuos už siūlomą biudžeto projektą, mat jis stipriai prieštarauja jų požiūriui ir vertybėms. Jam antrino ir kolega Česlovas Daugėla, anot kurio, frakcija „Vieningas Alytus“ savo balsais taip pat neketina palaikyti Dzūkijos sostinei nenaudingo biudžeto.

Taigi, dėl kokio 2020 metų biudžeto pavyko susitarti keletą pastarųjų savaičių taip aršiai vieni kitiems į atlapus kibusiems ir miesto pinigus viešoje erdvėje „dosniai“ dalinusiems Alytaus miesto politikams?

Šių metų Alytaus miesto biudžete – daugiau kaip 67,4 mln. eurų. Lyginant su praeitais metais, šiemet Dzūkijos sostinė lyg ir turi maždaug 2,7 mln. eurų daugiau, tačiau pasak administracijos direktoriaus pavaduotojos Neringos Rinkevičiūtės, nereikėtų apsigauti – didėja tik mokesčiai ir dotacijos, o šiųmetis biudžetas realiai sumažėja beveik 1,4 mln. eurų. Tai lėmė gyventojų skaičiaus mažėjimas, mažiau pavyko sutaupyti praeitais metais.

„Lyginant su praeitais metais, savarankiškoms funkcijoms vykdyti skirtų lėšų šiųmečiame yra mažiau“, – pristatydama klausimą tribūnoje akcentavo N. Rinkevičiūtė.

Kiti pokyčiai, turintys įtakos 2020 m. biudžeto pajamų apimčiai, tai – patvirtinta gyventojų pajamų mokesčio dalis savivaldybei – 46,21 proc. ir Seimo priimti teisės aktai dėl darbo užmokesčio didinimo. Šių teisės aktų įgyvendinimui savivaldybei papildomai reikėtų apie 1,3 mln. eurų. Priimtų teisės aktų dėl darbo užmokesčio didinimo įgyvendinimo 2020 m. pakeitimų našta savarankiškoms funkcijoms įgyvendinti liko savivaldybės biudžetui. Darbo užmokesčio didėjimas planuotas ir iš dotacijų: mokymo bei valstybės perduotoms savivaldybei funkcijoms vykdyti lėšų. Savivaldybės biudžete papildomai numatyta 72 tūkst. eurų kultūros darbuotojų darbo užmokesčiui didinti. Planuojama imti 1 mln. eurų paskolą Alytaus S. Kudirkos ligoninės Chirurgijos skyriaus remontui atlikti.

Didžiausia šių metų biudžeto dalis, kaip ir kasmet, teko švietimui – 29,3 mln. Eur, Turto valdymui ir plėtrai numatyta 9,2 mln. Eur, savivaldybės veiklai – beveik 8,7 mln. Eur, socialinei apsaugai – 8,1 mln. Eur, infrastruktūrai – 6,5 mln. Eur, kultūrai ir sportui – atitinkamai po beveik 2,8 ir 3 mln. Eur, sveikatos apsaugai – apie 926 tūkst. Eur, ekonomikos plėtrai – 191 tūkst. Eur, urbanistikai – 289 tūkst. Eur.

Šiųmečiam biudžetui buvo pateikti net 79 įvairūs siūlymai, į 63 jų buvo atsižvelgta.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *