Alytaus švietimo tinklo pertvarkos projekte – sprendimas ne griauti, o parduoti

Panašu, kad Alytaus miesto švietimo tinklo pertvarkos su nerimu laukiančioms mokyklų bendruomenėms ir toliau teks išgyventi ne pačias ramiausias dienas. Trečiadienio vakarą pertvarkos planuose linksniuojamas švietimo įstaigas pasiekė paruoštas savivaldybės sprendimų projektas.

Savivaldybės raštas su parengtu sprendimo projektu dėl Alytaus miesto švietimo tinklo pertvarkos buvo išsiųstas Vidzgirio, Likiškėlių progimnazijoms „Drevinuko“ mokyklai-darželiui, „Sakalėlio“ pradinei mokyklai, Suaugusiųjų ir jaunimo mokyklai bei Profesinio rengimo centrui.

Sprendimo projekte jau suformuoti konkretūs sprendimai, kuriuos svarstyti planuojama pateikti komitetuose ir tarybai.

Šiame dokumente Likiškėlių progimnazijos pastatą siūloma parduoti arba perduoti į VĮ Turto banko nuosavybę. Taip pat siūloma pastatyti naują, modernų mokyklos pastatą, o progimnazijos 1–4 klasių mokinius ir mokytojus perkelti į Vidzgirio progimnaziją, o 5–8 klasių mokinius – į Dainavos progimnaziją.

Reorganizacija palies ir „Sakalėlio“ pradinę mokyklą. Ją siūloma prijungti  prie Vidzgirio progimnazijos, o mokinius palikti ugdyti dabartiniame pastate. Kai Likiškėlių progimnazijos buvę mokiniai sugrįš į pastatytą naują mokyklos pastatą, dabartinės „Sakalėlio“ pradinės mokyklos mokiniai kartu su mokytojais bus perkeliami į Vidzgirio progimnazijos pastatą.

Dabartinį Alytaus „Sakalėlio“ pradinės mokyklos pastatą būtų galima privatizuoti arba naudoti kitoms miesto bendruomenės reikmėms.

Permainos laukia ir  „Drevinuko“ mokyklos-darželio. Siūloma pakeisti mokyklos tipą iš mokyklos-darželio į lopšelį-darželį. Pradinio ugdymo programą numatoma perduoti vykdyti Vidzgirio progimnazijai, paliekant 1–4 klasių mokinius tame pačiame pastate. Bus vykdoma stebėsena dėl ikimokyklinio ugdymo poreikio tenkinimo Alytaus miesto savivaldybėje. Esant reikalui, dalį pradinių klasių mokinių bus galima perkelti į Vidzgirio progimnazijos pastatą. Likusios laisvos patalpos galės būti naudojamos ikimokykliniam ar priešmokykliniam ugdymui.

Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokyklą siūloma pertvarkyti iš biudžetinės į viešąją įstaigą ir prijungti prie viešosios įstaigos Alytaus profesinio rengimo centro. Dabartinį Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos pastatą būtų galima privatizuoti arba naudoti kitoms miesto bendruomenės reikmėms, o modernią sporto salę perduoti VšĮ Alytaus sporto ir rekreacijos centrui. Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos padalinius – Saugaus eismo klasę ir Rusų šeštadieninę mokyklą siūloma perduoti Alytaus jaunimo centrui.

Alytaus miesto pedagoginę psichologinę tarnybą siūloma perkelti į Alytaus Piliakalnio progimnazijos patalpas, o dabartines šios tarnybos patalpas būtų galima privatizuoti arba naudoti kitoms miesto bendruomenės reikmėms.

Kaip teigiama aiškinamajame sprendimo projekto rašte, siūlomi Alytaus miesto savivaldybės švietimo įstaigų tinklo pokyčiai, juos įgyvendinus, leistų Alytaus miesto savivaldybei per metus sutaupyti 689,2 tūkst. eurų, per trejus metus (kol bus pastatytas naujas Alytaus Likiškėlių progimnazijos pastatas) – 2067,6 tūkst. eurų. Alytaus miesto savivaldybės tarybai nusprendus privatizuoti Alytaus „Sakalėlio“ pradinės mokyklos, Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos, Alytaus miesto pedagoginės psichologinės tarnybos pastatus, tikėtina, kad Alytaus miesto savivaldybės biudžetas pasipildytų maždaug 1 milijonu eurų. Šias lėšas (iš viso – 3 067,6 tūkst. eurų) būtų galima panaudoti švietimo kokybei gerinti.

Kartu su sprendimo projektu atsiųstame savivaldybės rašte skelbiama, kad mokymo įstaigos per 7 kalendorines dienas turi peržiūrėti sprendimo projektą ir išsakyti bendruomenės poziciją. Teigiama, kad jeigu bendruomenės nesutiks su pateiktu sprendimo projektu, turi galimybę pateikti argumentus, kodėl nesutinka, o savo žodį dar turės tarti ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Planuojama, kad politikai sprendimo projektą svarstys vasario pabaigoje vyksiančiame Alytaus miesto tarybos posėdyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *