Perbraižytas Seimo rinkimų žemėlapis: pokyčiai laukia ir Alytaus rinkėjų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį patvirtino vienmandačių apygardų ribas kitąmet vyksiantiems Seimo rinkimams. Atsižvelgdama į rinkėjų skaičių rinkimų apygardose, komisija panaikino vieną apygardą – Lietuvoje vietoje 71 bus 70 apygardų. Be to, įsteigė nauja Pasaulio lietuvių vienmandatė apygarda, kurioje balsuos užsienyje gyvenantys rinkėjai.

Nedideli pokyčiai laukia ir Alytaus bei Dzūkijos apygardų rinkėjų, nes nuo Dzūkijos apygardos atskirta Ūdrijos apylinkė prijungta prie Alytaus apygardos.

Vienmandačių apygardų ribų projektas rengiantis 2020 metų Seimo rinkimams, buvo parengtas atsižvelgiant į lygią rinkimų teisę užtikrinančias Europos Tarybos Venecijos komisijos Gerosios rinkimų praktikos kodekso normas, 2015 m. spalio 20 d.  Konstitucinio Teismo nutarimą numatantį, kad rinkėjų skaičiaus nuokrypis rinkimų apygardose galėtų būti ne didesnis kaip 10 proc. nuo vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus, bei taip pat dabartinės redakcijos Seimo rinkimų įstatymo reikalavimus. Pasiūlymus teikė ir visuomenė.

Iki rinkimų likus ne mažiau kaip 210 dienų VRK turi pavirtinti rinkimų apygardų ribas, ir likus ne mažiau kaip 180 dienų iki rinkimų, savo interneto svetainėje turi paskelbti rinkimų apygardas sudarančių rinkimų apylinkių sąrašą.

Kitąmet Seimo rinkimai turėtų vykti spalio 11 dieną.

2020 m. Seimo rinkimų Alytaus miesto savivaldybės rinkimų apygardos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *