Savivaldybių gerovės indeksas: geriausiai Dzūkijoje sekasi Druskininkams, prasčiausiai – Varėnai

Vilniaus politikos analizės institutas visuomenei pristatė 2019-ųjų metų Savivaldybių gerovės indeksą. Jis sudarytas remiantis praeitų metų oficialiosios statistikos duomenimis, vertinti penki rodikliai: socialinis ir fizinis saugumas, gyvybinga ekonomika, kokybiškas švietimas bei sveika demografija.

Socialinio saugumo rodiklius įtakojo socialinės paramos gavėjų, socialinės rizikos šeimų, ilgalaikių bedarbių, nemokamą maitinimą gaunančių vaikų skaičiai, fizinį saugumą – saugumas keliuose, nusikalstamumas, medicininės pagalbos prieinamumas, aplinkos tarša ir kiti.

Ekonomikos gyvybingumą, anot indekso autorių, rodo gyventojų užimtumas, vidutinis atlyginimas, užsienio investicijos, veikiančių įmonių skaičius, kokybišką švietimą – mokyklas ir būrelius lankančių vaikų skaičius, brandos egzaminų balai, įstojusieji į universitetus ir kolegijas.

Bene didžiausias kritimas indekse per metus – Alytaus miesto savivaldybės, kuri praeitais metais buvusi 12 vietoje, šiais nukrito į 16-ąją. Stipriausiomis Dzūkijos sostinės vietomis įvardinta – švietimas, silpniausiomis – ekonomika ir demografija.

Druskininkų savivaldybė iš 14 vietos pakilo į 10-ąją. Ji parodė geresnius rodiklius fizinio saugumo ir švietimo srityse, tačiau demografiniu ir socialinio saugumo aspektais, indekso duomenimis, jai reikėtų pasitempti. Per metus iš 25 į 22 poziciją pakilusioje Birštono savivaldybėje geriausi yra švietimo rodikliai, tačiau problemų kurortas turi su fiziniu saugumu.

Nemenką šuolį per metus indekse padarė Lazdijų rajono savivaldybė – iš 54 į 44 vietą. Kaip ir pernai, Lazdijų rajono savivaldybėje geriausių rezultatų pasiekė švietimo srityje, tačiau ypač prastus parodė ekonomikoje.

Tarp prasčiausiai pagal visus rodiklius indekse įvertintų – Varėnos ir Alytaus rajono savivaldybės, atitinkamai užėmusios 57 ir 52 vietas. Abejose savivaldybėse prasti rodikliai beveik visose srityse – socialinio ir fizinio saugumo, ekonomikos, demografijos, kiek geresni – švietimo srityje. Praeitų metų Savivaldybių gerovės indekse Varėnos rajono savivaldybė užėmė 51, Alytaus rajono – 60 vietą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *