Alytaus sporto ir rekreacijos centro treneriai: „Nustokite mus juodinti!“

Alytaus sporto bendruomenė, atstovaujanti žaidimų sporto šakų sporto klubus, dalyvaujančius Lietuvos sporto lygų varžybose, trečiadienį susitiko su savivaldybės vadovais padiskutuoti apie Alytaus sporto ir rekreacijos centro (ASRC) įtaką jų veiklai.

Savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Adomas Andrušaitis pažymėjo, svarbu žinoti problemas, su kuriomis susiduria sporto klubai, išgirsti, kiek ASRC bazės bei inventorius yra tinkami jų sportininkams.

Miesto meras Nerijus Cesiulis įsitikinęs, tokie susitikimai turi naudos. Prieš keletą savaičių vykusio susitikimo su futbolo bendruomene metu iškeltos kai kurios problemos jau yra išspręstos – rasta laisvų sporto salių treniruotėms, sudarytos sąlygos jas nuomotis.

Į diskusiją atvykę žaidimų sporto šakų atstovai kone vienbalsiai sutiko – salių jiems pakanka ir sąlygos tenkina, tam tikrų klausimų kilo tinklininkams vyrams, tačiau čia pat jie buvo išspręsti – komandai netrukus bus suteiktos sąlygos treniruotis Tinklinio centre.

Nors susitikimo pradžioje buvo nuspręsta finansavimo temos neliesti, tačiau be jos apsieita nebuvo. Pasak Alytaus futbolo akademijos „Dainava“ atstovės Renatos Kantaravičienės, būtent finansavimas ir yra didžiausia problema, su kuria šiandien susiduria ASRC nepriklausančios organizacijos ar klubai.

„O kokia problema nepriklausyti ASRC, galbūt nebeliktų jaučiamo to susipriešinimo tarp šios įstaigos ir futbolo bendruomenių“, – svarstė meras N. Cesiulis.

„Pagal dabar galiojančią tvarką, savivaldybės finansavimą gauna tie klubai, kurie priklauso ASRC, kitiems pinigų tenka ieškoti per projektus. Jeigu mūsų įstaiga priklausytų ASRC, gautume finansavimą, tačiau vaikams užsivertų durys žaisti elitinėje lygoje, nes tokias taisykles yra nustačiusi Lietuvos futbolo federacija“, – pažymėjo R. Kantaravičienė.

Anot vandensvydžio trenerio Tomo Vainikonio, finansavimas veikiausiai ir yra ta juoda katė, vis perbėganti kelią miesto futbolo bei ASRC bendruomenėms. „Jūs kovojate dėl savo pozicijų juodindami visą ASRC, į pagalbą pasitelkiate net politikus. Viešojoje erdvėje mūsų įstaiga įvardijama kaip kažkoks blogis: vadovai – salių neduoda, futbolą skriaudžia, treneriai – vagys. Tai neskatina vaikų sportuoti, kaip tik atbaido nuo sporto, sveikos gyvensenos. Už finansavimą kovokite svariais argumentais, bet nejuodinkite mūsų“, – kreipdamasi į miesto futbolo atstovus žodžių į vatą nevyniojo T. Vainikonis.

Paskutinį pavyzdį ASRC treneriai pateikė Alytaus miesto savivaldybės tarybos nario Andriaus Jučo išsakytas mintis socialiniame tinkle „Facebook“, jog esą niekas nekontroliuoja į varžybas vykstantiems centro ugdytiniams skiriamų maistpinigių panaudojimo, grynieji pinigai sudaro sąlygas galimam piknaudžiavimui, apie kurio atvejus politikas jau girdėjęs iš jaunųjų sportininkų tėvų. Be to, šiais metais iš savivaldybės biudžeto, jo žiniomis, ASRC ugdytinių maistpinigiams buvo skirta 40 tūkst. eurų, o ateinančiais metais įstaiga pageidauja gauti triskart tiek.

Galimu nesąžingumu kaltinamų trenerių ėmėsi ginti ASRC direktorius Tomas Stupuris, savo „Facebook“ paskyroje pateikęs atsakymą vietos politikui:

„Alytaus sporto ir rekreacijos centre maistpinigiai niekad nėra mokami iš miesto paskirto biudžeto. Maistpinigiai, jeigu nuspręsta tokius mokėti, yra mokami iš įstaigos uždirbtų lėšų, gerai įvertinus varžybas bei jų vykdymo specifiką. Dažniausiai tai varžybos, į kurias sportininkai siunčiami ilgesniam laikui nei viena para – Lietuvos čempionatų finalai, Lietuvos čempionatai, Europos taurės ar normatyvinės tarptautinės varžybos, kuriose kovojama dėl kelialapių į Olimpines žaidynes atliekamos kvalifikacijos Europos ar Pasaulio čempionatams. Kiekvienu unikaliu atveju skaičiuojama varžybų dalyvavimo sąmata“.

Pasak T. Stupurio, tais atvejais, kai labiau apsimoka grįžinėti namo, tai po kiekvienų sužaistų rungtynių komanda važiuoja namo ir kitą dieną išvyksta vėl, o maistpinigiai ir nemokami. Jeigu varžybos vyksta toliau nuo namų, tuomet reikia ne tik sportininką pamaitinti, bet ir parūpinti kur jam pernakvoti.

Pagal dabartinę tvarką, po kiekvienų varžybų delegacijos vadovas atsiskaito buhalterijai už nakvynės paslaugas, išmokėtus maistpinigius ir kitas su dalyvavimu varžybose susijusias išlaidas pristatant žiniaraščius, kuriuose yra sportininkų sąrašas ir kiekvieno jų parašas už išmokėtus maistpinigius, taip kaip to reikalaujama pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus.

ASRC vadovas viešai pakvietė politiką apsilankyti įstaigoje ir susipažinti su situacija iš arčiau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *