Alytiškės darbuose – teptuku įamžintos kelionės, gamta ir sutikti žmonės

R. Aliukonienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Užvėrusi Alytaus Vidzgirio progimnazijos dailės kabineto duris mokytoja Ramunė Aliukonienė pasineria į širdžiai mielą veiklą – imasi to paties teptuko, kuriuo dar dieną tapybos paslapčių mokė 5-8 klasių mokinius, ir tapo gamtą, kad ir tas pačias namų kieme augančias lelijas ar hortenzijas.

Jėgų nepristinga net jei tądien jai dar tenka užsukti ir į Šaltinių progimnaziją, kurioje keletą dienų per savaitę dirba prailgintos grupės auklėtoja.

Gamta, kelionės ir sutikti žmonės – pedagogę tapyti įkvepiantys dalykai, o kiek minčių savo darbams ji pasisemia vaikštinėdama Sveikuolių taku, ką ypač mėgsta laisvalaikiu, kaip ir tapybą ant šilko, fotografiją, psichologinę literatūrą…

Nors šiuo metu gėlės jau nebedžiugina savo spalvotais žiedais, tačiau šią spragą puikiai užpildo prisiminimai ir įspūdžiai iš viešnagės Amerikoje. Čia R. Aliukonienė kartu su Krašto apsaugos ministerijos mokytis išsiųstu sutuoktiniu Arūnu gyveno daugiau nei metus ir sugrįžo prieš beveik pusmetį.

Bene daugiausiai laiko Aliukoniai praleido Teksaso valstijoje, El Paso mieste. Kol vyras krimto mokslus, oficialiai kūrybinių atostogų išėjusi Ramunė čia buvo tarsi savotiška Lietuvos ambasadorė, įvairių renginių metu pristatinėjo gimtąją šalį, jos tradicijas bei kultūrą. Be to, daug tapė, net įstojo į vietos dailininkų asociacijos gretas, o su keletu savo darbų dar sudalyvavo grupinėje dailininkų parodoje.

„Teksaso valstija labai saulėta, dangus be debesų, visą laiką žydras. Šis reginys mano mėgstamas šiltas spalvas pakeitė į mėlynas. JAV pradėjau kurti mėlynomis spalvomis ir parodoje eksponavau trijų paveikslų ciklą „Angelai“, kuris buvo mėlyno kolorito. Grįžusi į Alytų pasilikau prie savo mėgstamiausių šiltų atspalvių“, – pasakoja pašnekovė.

Jos kaip dailininkės kelias prasidėjo dar vaikystėje. Nors, sako, su teptuku rankoje negimusi, jis atsirado jau besimokant mokykloje, kai dažnai sergant namuose teko ieškotis veiklos. Toliau sekė pamokos Alytaus dailės mokykloje, studijos Šiaulių pedagoginiame universitete Dailės fakultete.

Tiesa, už parodytą kryptį į nuostabų tapybos ir spalvų pasaulį R. Aliukonienė dėkinga savo pirmajam dailės mokytojui Alytaus dailės mokykloje – Arvydui Švirmickui: „Jis labai mokėjo bendrauti su jaunimu, užkrėsti savo polėkiu ir energija. Būtent jo pamokų metu ir buvo kažkur giliai širdyje paliesta ta gyslelė, kad meilė tapybai tapo dar stipresnė“.

Šiuo metu Alytaus miesto savivaldybėje veikia R. Aliukonienės tapybos darbų paroda „Tarp realybės ir iliuzijos“, kurią galima aplankyti iki gruodžio 12 dienos. Joje – 24 skirtingos stilistikos ir kolorito darbai, be priešpriešos ir negatyvo, su teigiama energija ir jaukia nuotaika spinduliuojančiu jausmų pasauliu, kuriuose niekas nepasakyta iki galo ir palikta laisvė interpretacijoms.

„Amerika – atvykėlių kraštas, ten sutikau labai daug žmonių iš įvairių pasaulio šalių, savo bendravimo kultūra ypač išsiskyrė japonai, visa tai ir atsispindi šioje parodoje“, – aiškina autorė, paklausta apie eksponuojamų darbų tematikos įvairovę. Juose teptuku užfiksuoti ne tik įspūdingi lietuviškos gamtos vaizdai, bet ir dykumos, Japonija, kiti įvairūs pasaulio kampeliai.

Su dukra Agne parodos atidarymo metu. Asmeninio archyvo nuotr.

Anot R. Aliukonienės, savo kūryba ji nesiekia išgarsėti, piešia dėl malonumo, o ir pirmąją personalinę parodą surengusi tik artimųjų ir kolegų paraginta. „Tapau tik tuomet, kai turiu noro, kai kažkas įkvepia, o ne kad reikia“, – sako dailininkė, kuri dažniausiai savo paveikslus ne parduoda, o padovanoja.

Tiesa, ir jos tapyba visai neprimena komercinės – ant drobės mėgsta tepti storą dažų sluoksnį ir prisipažįsta nemokanti „kepti“ paveikslų, o vieną ir tą patį galinti tobulinti mėnesių mėnesius.

Parodoje El Pase

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *