Valdžios verdiktas: sutaupytos Alytaus švietimiečių lėšos – gaisro padarinių likvidavimui

Lapkričio antroje pusėje Alytaus švietimo įstaigų vadovus pasiekė žinia, kad jie nebegali savarankiškai perskirstyti sutaupytų įstaigų ūkio lėšų kitoms jų reikmėms. Šiemet lėšų perskirstymui palaiminimą suteiks arba nesuteiks Alytaus miesto meras. Lyg perkūnas iš giedro dangaus atskriejusi žinia ne tik suglumino švietimo bendruomenę, bet ir sukėlė nepasitenkinimų bangą.

Pamoka, kad nereikia taupyti

„Prašymą už komunalines paslaugas sutaupytų lėšų neperskirstyti, mes gavome lapkričio 11 dieną. O lapkričio 21 dieną gavome pranešimą, kad nedarytume jokių veiksmų tas lėšas perskirstant. Aš jau padaręs veiksmą 19 dieną. Tai ar atgaline data gali veikti nurodymai? Negali. O šiaip tai, iki paskutinio cento visko nesuplanuosi. Gyvenimas padiktuoja įvairių situacijų, kurias reikia spręsti. Nematau dėl to tragedijos, tačiau reikia apie tai įspėti laiku. Juk mums dar reikės gyventi ir gruodį. Vadinasi, čia yra pamoka, kad nebereikia taupyti“, – kalbėjo Alytaus „Volungės“ pagrindinės mokyklos vadovas Feliksas Džiautas.

Jis tikino, kad dėl tokio miesto valdžios sprendimo gūžčiojimo pečiais švietimo bendruomenėje išties netrūksta.

Atsižvelgs į piktnaudžiavimo atvejus

Į viešoje erdvėje kilusias švietimiečių reakcijas dėl sutaupytų lėšų perskirstymo sureagavo ir Alytaus miesto valdžios atstovai. Po ketvirtadienį įvykusio Alytaus miesto tarybos posėdžio administracijos direktoriaus pavaduotoja Neringa Rinkevičiūtė sakė: „Alytaus švietimo įstaigos per daug tuo spekuliuoja. Viešoje erdvėje jau pradėjo rodytis įvairių pasvarstymų ir klausimų dėl švietimo sutaupytų lėšų, kurių neva savivaldybė neleidžia perskirstyti. Tai dauguma ne sutaupytos lėšos, o neteisingai suplanuotos arba neteisingai panaudotos. Pavyzdžiui, lėšas susiplanavo darbo užmokesčiui, taryboje buvo skirti papildomi etatai, bet įstaigoje tie etatai nebuvo užimti. Kitas pavyzdys. Turtui įsigyti, įstaigų remontui nebuvo skirta lėšų, tačiau įstaiga darosi remontus, vykdo pirkimus, pasirašo sutartis. Tokių pažeidimų yra, finansų ir investicijų skyriaus specialistai tai peržiūri.“

Alytaus miesto meras N. Cesiulis pabrėžė, kad buvo kreiptasi į savivaldybės kontrolierių, kad jis patikrintų įstaigas. Pasak jo, nustačius tokius piktnaudžiavimo atvejus, tai bus atsižvelgiama.

Lėšos nukreipiamos gaisro padariniams

Pagal esamą tvarką, švietimo įstaigų vadovai gali savarankiškai nuspręsti, kaip ir kam perskirstyti sutaupytas mokyklos ūkio lėšas, tačiau šiemet taip nebebus. Kaip tikino Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas, taip buvo nuspręsta dėl Alytuje kilusio gaisro.

Pasak vedėjo, Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis ir Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Rolandas Juonys šių metų lapkričio 20 dieną jam pavedė užduotį Alytaus miesto švietimo įstaigų vadovus įspėti apie tai, kad įstaigų sutaupytos lėšos, skirtos savarankiškoms savivaldybės funkcijoms vykdyti, bus nukreipiamos gaisro padariniams likviduoti. Tik ypatingai svarbiais atvejais jas bus leidžiama perskirstyti švietimo įstaigų reikmėms.

Pasak V. Valūno, metų pabaigoje visos įstaigos turi tokių sutaupytų lėšų likutį ir jų vadovai turi galimybę lėšas perskirstyti savarankiškai bei panaudoti kitoms įstaigos reikmėms.

„Jeigu gaisro nebūtų buvę, tai ir šį kartą sutaupytas lėšas įstaigos būtų naudojusios kaip buvo įprasta. Tačiau šįkart mūsų miestą ištiko nelaimė. Dėl to buvo priimtas sprendimas, kad įstaigų vadovai savivaldybės vadovybei turi pateikti biudžeto patikslinimus ir įsakymų projektus su aiškinamaisiais raštais. Tai bus įvertinta ir leidimas perskirstyti lėšas bus duotas tik tada, kai tam pritars Alytaus miesto meras.

Vedėjas pabrėžė, kad kai kurių švietimo įstaigų vadovai lapkritį jau yra išleidę įsakymus dėl lėšų perskirstymo, tad jų taip pat buvo paprašyta tuos įsakymus pateikti derinimui Alytaus miesto merui.

Vienas komentaras apie “Valdžios verdiktas: sutaupytos Alytaus švietimiečių lėšos – gaisro padarinių likvidavimui

  1. Nesąžininga pedagogų ir moksleivių sąskaita kamšyti gaisro gesinimo skyles. Tam yra rezervo fondas, vyriausybės skiriamos lėšos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *