Alytaus gyventojų iniciatyvoms politikai uždėjo cenzą

Jau kitąmet įgyvendinant piliečių iniciatyvas, laukia pokyčiai. Ketvirtadienį Alytaus miesto taryba didžiosioms ir mažosioms iniciatyvoms uždėjo cenzą. Tam, kad mažosios iniciatyvos būtų įgyvendintos, už jas turės balsuoti ne mažiau kaip pusė procento Alytaus miesto gyventojų, o didžiosioms iniciatyvos prireiks ne mažiau kaip 1 procento miesto gyventojų balsų. Be to, balsuojant už iniciatyvas jau nebereikės nurodyti asmens kodo.

Tvirtinant šių metų bendruomenės pateiktus projektus, kilo daug diskusijų dėl bendruomenės iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai gerinti, projektų idėjų atrankos ir finansavimo tvarkos aprašo. Tarybos nariai diskutavo apie tai, kad projektai sulaukė per mažai gyventojų balsų.

Mažųjų projektų kategorijoje teikiamos iniciatyvos iki 25 tūkst. eurų vertės ir jos įgyvendintos per metus. Didieji projektai – iki 150 tūkst. eurų ir įgyvendinami per dvejus metus. Būta pasisakymų, kad tai ženklios pinigų sumos ir vos keli šimtai gyventojų balsų yra per mažai, kad už tokias pinigų sumas jos būtų įgyvendintos.

Tarybos narei Vilijai Ramanauskienei toks gyventojų iniciatyvų įgyvendinimui uždėtas cenzas pasirodė nesuprantamas. Ji teigė, kad išanalizavusi kitų pasaulio miestų praktikas, tačiau nieko panašaus dėl minimalaus balsų skaičiaus kartelės nustatymo ji nerado.

„Kuo remiantis atsirado tie skaičiai? Ieškojau analogų, tačiau niekur neradau tokių apribojimų. Čia yra vienas niuansas – arba mes pasitikime savo bendruomene arba ne“, – sakė tarybos narė.

Tiesa, būta ir kitokio siūlymo – mažųjų iniciatyvų įgyvendimui nustatyti ne mažesnį nei 500 gyventojų balsų reikalavimą, o didžiųjų – 1 tūkst. balsų, tačiau taryba apsisprendė dėl mažesnės kartelės, kurią pasiūlė vicemerė Jurgita Šukevičienė. Komitetuose buvo siūlyta ir dar didesni skaičiai – ir 3, 5 ir net 10 tūkstančių balsų.

Tiesa, iki šiol neįgyvendintas praėjusių metų bendruomenės pasiūlytas didysis projektas – vasaros estrada miesto sode. Administracijos direktoriaus pavaduotoja Neringa Rinkevičiūtė užsiminė, kad jis iš viso gali būti neįgyvendintas, esą iškilo komunikavimo sunkumų su idėjos autoriais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *