Ką verta aplankyti kalėdinėje Dzūkijoje?

Jau šį šeštadienį Dzūkijoje nušvis ir pirmieji kalėdiniai žiburiai. Pirmieji jais pasidabins Druskininkai, kurie turi ambicijų konkuruoti dėl gražiausios šalies eglės titulo. Vėliausiai – likus vos keturioms dienoms iki Kūčių – puošni Kalėdų žaliaskarė nušvies Miroslavą. Dzūkijos kurortiniai miestai svečius šiemet vilios gausia koncertine programa. Tad kur verta apsilankyti šventiniu laikotarpiu Dzūkijoje?

Alytus kvies į Kalėdų pasaką

Šiemet šventiniai Kalėdų eglutės žiburiai Alytuje bus įžiebti gruodžio 6 d. 17 val. Jais alytiškiai ir miesto svečiai galės džiaugtis iki 2020 m. sausio 7 d.

Rotušės aikštėje bus pastatyta 14 m aukščio gyvomis eglės šakomis dekoruota žaliaskarė.

Kalėdinę eglutę ir erdvę aplink ją puoš UAB „Lumidėja“. Žaliaskarė bus papuošta įvairaus dydžio auksinės ir raudonos spalvos žaisliukais. Eglutės viršūnėje sužibs įspūdinga, klasikinės formos Betliejaus žvaigžde, o ant žaliaskarės – 8 tūkst. 100 LED lempučių.

Aplink kalėdinę eglutę bus išdėstytos didelės žaisliukų formos dekoracijos – jos sudarys įspūdį, tarsi žaislai nukrito nuo Kalėdų eglutės ir liko gulėti ant grindinio. Vienas iš šių žaisliukų bus toks didelis, kad į jį bus galima užeiti ir pasijusti lyg tikroje Kalėdų pasakoje.

Šio žaisliuko viduje alytiškiai ir miesto svečiai galės ne tik nusifotografuoti šventinių žiburių apsuptyje, bet ir parašyti laišką Kalėdų Seneliui ir įmesti jį į čia įrengtą kalėdinio pašto dėžutę.

Iš viso Alytaus miesto šventinė puošyba atsieis apie 20 tūkst. eurų iš savivaldybės biudžeto. Dar 10 tūkst. eurų skirta šventiniam koncertui.

Renginio metu koncertuos auksinio balso atlikėja Monika Marija, savo pasirodymais džiugins šokių studija „Aušrinė“. Itin žaismingas ir visų mylimas Kalėdų senelis visus išmokys kaip teisingai judėti, kad nesikandžiotų šaltukas. Vakarėjančią Alytaus Rotušės aikštę nušvies ugnies šou, o renginį vainikuos šventinis fejerverkas.

Šventės organizatoriai primena, kad kiekvienas parašęs laišką Kalėdų seneliui ir įmetęs jį į pašto dėžę, kuri bus įrengta didžiausiame šalia eglutės esančiame žaisliuke, dalyvaus žaidime, kuriame turės galimybę laimėti AB „Snaigė“ įsteigtą raudoną šaldytuvą.  Jo nugalėtojas bus išrinktas sausio 6 d., minint Trijų Karalių dieną.

Alytaus miesto šventinės Rotušės aikštės 2019 metų vizualizacija.

Kuo šiemet nustebins Druskininkai?

Druskininkai – pirmasis Dzūkijos miestas, kuriame jau šį šeštadienį nušvis Kalėdų žiburiai.

Druskininkų Kalėdų eglutė – iš metalinės konstrukcijos, apkaišytos eglišakiais. Tokia ji jau ne vienerius metus. Žaliaskarė šiemet bus puošiama aukso spalvos žaislais, o viršūnėje – karūna. Šių metų eglės akcentus papildė šviečiančios snaigės.

„Eglutė šiemet bus ypatinga tuo, kad turės lazerinę skraistę – viršūnėje bus pritvirtinta lazerinė sistema, kuri sudarys efektą, kad eglė yra su skraiste“, – sakė Druskininkų savivaldybės vyriausiasis komunikacijos specialistas Laimutis Genys.

Druskininkų eglutė jau papuošta, o jos šventiniai žiburiai bus įžiebti jau šį šeštadienį. Laimučio Genio nuotrauka.

Taip pat bus atidarytas ir tradicinis kalėdinių eglių miestelis, kur bus eksponuojama per pusšimtį įstaigų kurtų originalių eglučių. Vėliau iš jų bus renkama gražiausia, įdomiausia. Druskininkiečių ir kurorto svečių lauks ir žymioji prakartėlė.

Druskininkai šiemet žada nustebinti ir iki šiol mieste nematytu šviečiančių kupolų miesteliu. Miesto aikštėje švies šeši dideli kupolai. Viename jų veiks Kalėdų senelio rezidencija, Kalėdų paštas. Kituose vyks įvairios edukacijos, kuriose veiklos bus organizuojamos nuo lapkričio 30 iki sausio 10 dienos.

Druskininkai šiemet žada nustebinti ir iki šiol mieste nematytu šviečiančių kupolų miesteliu. Laimučio Genio nuotrauka.

„Darbo dienomis edukacijos vyks vakarais, o savaitgaliais – visą dieną. Tai įvairių įstaigų, amatininkų organizuojamos veiklos. Pagrindinėje miesto aikštėje veiklos vyks nenutrūkstamai. Bus didžioji ir mažoji scenos, kuriose vyks koncertai. Taip pat kiekvienas čia galės apsilankyti ir kalėdinės mugės miestelyje. Ant savivaldybės sienų bus rodomos pasakų projekcijos. Mes norime, kad žmonės ne tik atvažiuotų pasižiūrėti eglės, bet ir visame Kalėdų miestelio komplekse atrastų veiklų, kad ką veikti atrastų nuo mažiausio iki didžiausio“, – pasakojo L. Genys.

Eglutės įžiebimo šventė Druskininkuose vyks šeštadienį 17 val.

Kaip ir kasmet, prie centrinės miesto sankryžos, netoli Druskonio ežero, įrengtos trys karūnuotos pušys, o M. K. Čiurlionio gatvė papuošta šviečiančias puošmenomis. Pasak L. Genio, vien eglės atnaujinimui iš savivaldybės biudžeto skirta apie 20 tūkst. eurų. Kalėdiniu miesto įvaizdžiu rūpinasi savivaldybės architektai, dizaineriai.

Birštonas kviečia švęsti lėtai

Šiemet Birštonas kviečia švęsti lėtai. Kaip teigia Birštono kultūros centro vadovas Zigmas Vileikis, kurortas nesiekia varžytis dėl kalėdinės eglės puošnumo, tačiau turiniu programa galima didžiuotis. Per šventes, kaip ir visus metus, Birštonas kviečia laiką leisti harmoningai, sulėtinti greitą gyvenimo tempą, skirti dėmesio sau ir savo artimiesiems. Išskirtinis dėmesys skiriamas kultūrinei programai.

Šventinio laikotarpio startą Birštone pažymės Kalėdų eglės įžiebimas, kuris vyks gruodžio 7 dieną. Jau ne pirmus metus Birštonas puošia iš eglišakių suformuotą eglę, ją gausiai dabina lemputėmis, kurių girliandas kasmet vis papildo naujomis. Šiemet bus įžiebta per 10 tūkst. lempučių. Birštono papuošimui šiemet savivaldybė neišleido nieko, nes, pasak Birštono savivaldybės atstovės Eglės Rakauskaitės, papuošimai naudojami ne pirmus metus ir investuojama į turinį, o ne į papuošimus.

Birštone visu šventiniu laikotarpiu netruks įvairių renginių. Gruodžio 14 d. šventinį koncertą Birštone pristatys italų kompozitorius ir pianistas Vincenzo Cipriani. Gruodžio 26 d. numatytas koncertas „Gražiausia Šv. Kalėdų muzika“. Gruodžio 29 d. Lietuvos komerinio orkestro pasirodymas „Kalėdinė poema“. Gruodžio 30 d. garsios Italijos grupės „Domo Emigrantes“ kvintetas ir jų multiinstrumelistinis koncertas. Gruodžio 31 d. Kurkauze vyks Chris Ruebens Trio koncertas.

Savo programas ruošia ir SPA centrai, sanatorijos, viešbučiai, restoranai – nuo kūčių vakarienės iki šventinio Naujųjų metų sutikimo.

Ankstesnių metų Birštono Kalėdų eglutė. Kokia ji bus šiemet? prieezero.lt nuotrauka.

Kalėdinius žiburius rajonuose įžiebs vėliau

Dzūkijos rajoninės savivaldybės didžiąsias metų šventes sutinka nė kiek ne šventiškiau, nors kalėdinių žiburių išraiškingumui ir gausai finansinių resursų skiria gerokai mažiau.

Alytaus rajone pirmoji eglė šiemet nušvis Dauguose gruodžio 6 dieną, o paskutinieji Kalėdų žiburius uždegs miroslaviškiai – gruodžio 20 d. Daugų Kalėdų eglę dovanoja vietiniai gyventojai. Miestelio šventiniu puošimu rūpinasi pati bendruomenė, todėl didelių išlaidų tam skirti nereikia.

Varėna šiemet Kalėdų eglę įžiebs gruodžio 13 d. 17 val. centrinėje Varėnos miesto aikštėje prie savivaldybės. Tradiciškai kalėdinę eglę dovanoja rajono gyventojai. Šiemet miestą papuoš prie Ąžuolo gimnazijos daugybę metų augusi sidabrinė eglė. Ji – 14 metrų aukščio ir jos papuošimas bus klasikinis. Pagrindines miesto gatves nušvies ant stulpų iškabinėti kalėdiniai papuošimai. Visa tai Varėnos rajono savivaldybei atsieis beveik 10 tūkst. eurų.

Atnaujintoje Vasario 16-osios pėsčiųjų alėjoje bus ir kalėdinių eglučių parkas, o Kalėdų eglės įžiebimo šventės dieną veiks ir amatininkų kalėdinė mugė „Vai atvažiuoja šventa Kalėda“.

Lazdijai kviečia atrasti Kalėdas

Lazdijai šiemet kviečia iš naujo atrasti Kalėdas ir žada, kad šiemet šventinis laikotarpis čia bus kitoks nei įprastai. Šių metų šūkis – Atrask Kalėdas Lazdijuose.  Šventiniai žiburiai čia nušvis gruodžio 6 dieną, 16 val., o jie skatins burtis bendruomenes. „Mūsų mintis yra, kad Lazdijus atrastų ne tik vykstantieji pro šalį, bet ir patys gyventojai savo miestą ir šventinį laikotarpį atrastų iš naujo. Mažiesiems dovanosime įvairias pasakas, kurias seks nykštukai. Jaunimo lauks karnavalas, o senjorus kviesime diskusijai su trečiojo amžiaus universiteto studentais. Tai galimybės tobulėti ir dalyvauti mūsų bendruomenės gyvenime. Jau važiuojant link Lazdijų, visus pasitiks naujo dizaino stendas, kuris kvies atvykti pas mus ir pamatyti, Lazdijuose kitaip. Merės iniciatyva miestui dovanojamas kalėdinis traukinukas, kurio šis miestas niekada iki šiol neregėjo. Lankysime ir vienišus senelius, dovanosime jiems šventę. Visos dovanos bus iš mūsų krašto, iš tų bendruomenių, kurios gamina, kuria ir gali dalintis. Tokia bus šilta mūsų šventė“, – pasakojo Lazdijų rajono merės patarėja Sonata Dumbliauskienė.

Lazdijų eglutė taip pat žada nustebinti savo jaukumu. Tarsi į pasaką ves šviesų koridorius, mažųjų lauks nykštukai, kurie skaitys jiems pasakas, veiks Kalėdų senelio paštas. Miesto centre veiks ir kalėdinė mugė. Savanoriai gyventojus kvies vaišintis žolelių arbata, naminiais keptais meduoliais. Centrinėje miesto aikštėje visu šventiniu laikotarpiu skambės kalėdinė muzika. Taip pat įvažiuojant į miestą, jo prieigose, svečius pasitiks šventiškai pasipuošęs briedis. Tai Lazdijų krašto simbolis, prie kurio bus paslapčių žibintas. Pasak legendos, prie jo sustojus ir sugalvojus norą, pildysis svajonės.

Vanago aikštėje, prie bažnyčios, nušvis kalėdinių eglučių parkas, kurį kurs krašto bendruomenės, įmonės, įstaigos.

„Visa tai tam, kad žmonės patikėtų tuo Kalėdų stebuklu ir kad gali būti geriau, kad svajonės pildosi“, – sakė S. Dumbliauskienė.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *