Festivalio COM·MEDIA uždanga nusileido: kas tie geriausi?

Tarptautinio teatrų festivalio COM·MEDIA improvizuota rožinių balionų uždanga nusileido, išdalinti apdovanojimai. Geriausiu festivalio spektakliu pripažintas režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektaklis „Kalės vaikai“.

Aštuntojo tarptautinio teatrų festivalio apdovanojimų ceremonija žiūrovus pakvietė būti teatrališko įvykio dalimi ir priminė trisdešimtojo teatro sezono šūkį: „Vedus tave su meile. Teatras“. Su meile aktorius Vaidas Praspaliauskas po rožinių balionų uždanga vedžiojo ne tik nuotakas, bet ir tuos, kurie buvo pakviesti į sceną paskelbti ir įteikti apdovanojimus geriausiems. Netikėtumų nestigo, niekas nežinojo, kas ir kokią nominaciją  skelbs, mat visos jos buvo „paslėptos“ balionėliuose.

Šiemet festivalis buvo dosnus svečiais. Pristatyti Meksikos, Danijos, Estijos, Irano, Turkijos, Didžiosios Britanijos ir Olandijos menininkų sukurti spektakliai. „Pirmą kartą festivalyje sulaukėme tiek teatro bendruomenės – režisierių, kultūrologų, žurnalistų iš Vokietijos, Sakartvelo, Baltarusijos, Rusijos, Vengrijos. Jau dabar apie festivalį ir Alytų užsienio žiniasklaidoje kalbama kaip apie itin aukšto lygio įdomų teatrinį reiškinį“, – kalbėjo Alytaus miesto teatro vadovė Inesa Pilvelytė. Ji patvirtino, kad devintasis festivalis taip pat bus ir bus dar geresnis, o prie jo kūrimo su savo pasiūlymais kvietė prisidėti ir žiūrovus.

Kalbėdama apie COM·MEDIA teatrologė Rasa Vasinauskaitė, ne pirmą kartą dirbanti festivalio komisijos pirmininke, pristatydama festivalio vystymosi kelią, paminėjo, jog „festivalis išaugo savo komedijos pižamėlę. Pasikeitęs pavadinimas labai svarbus, todėl, kad jame užkoduotas ne tik žanras. COM·MEDIA – tai yra teatras, teatras kaip medija, kaip tarpininkas tarp pasaulio ir mūsų, tarp scenos ir to, kas vyksta su mumis kiekvieno spektaklio metu“.

Kas jie – geriausieji?

Geriausiu festivalio spektakliu šiemet išrinktas režisieriaus Eimanto Nekrošiaus spektaklis „Kalės vaikai“ pagal Sauliaus Šaltenio pjesę.

„Labai gera atsiimti šį apdovanojimą. Šis spektaklis  yra vienas iš mūsų spektaklių repertuaro puošmenų.(…) Noriu padėkoti šiai scenai, kuri įvertino, suprato, kad šis spektaklis vertas geriausiojo apdovanojimo“, – atsiimdama laimėjimą kalbėjo Klaipėdos dramos teatro direktoriaus pavaduotoja Asta Monstavičienė.

Į šį pajūrio teatrą iškeliavo dar vienas – geriausio aktoriaus – apdovanojimas. Už Varpininko Karvelio vaidmenį spektaklyje „Kalės vaikai“ jį pelnė Darius Meškauskas.

Geriausios aktorės vardas už Katrės vaidmenį Vilniaus mažojo teatro spektaklyje „Marti“ (rež. Gabrielė Tuminaitė) skirtas aktorei Indrei Patkauskaitei. Nors aktorė atvykti į apdovanojimų vakarą negalėjo, nes vaidino spektaklyje sostinėje, tačiau jos parašytus padėkos žodžius perdavė režisierius Kirilas Glušajevas: „Vienas maloniausių momentų aktoriui, kai per jo sukurtą vaidmenį, režisieriui pavyksta pasiekti žiūrovų širdis ir mintis. Man tai yra didžiausias komplimentas“.

Geriausio režisieriaus ir geriausio teatrinių įvykių nakties COM·MOON·A spektaklio apdovanojimai iškeliavo į užsienį.

Už spektaklio „M.I.S. All Night Long“ režisūrą ir atlikimą geriausio režisieriaus vardą pelnė trupės „DonGnu“ kūrėjai Jannik Elkær, Petras Lisauskas, Kristoffer Louis Andrup Pedersen. Apdovanojimas iškeliavo į Daniją.

Jaunoji komisija geriausiu COM·MOON·A spektakliu išrinko tarptautinės teatro kompanijos „Flight of the Escales“ spektaklį „No Way Out“, režisierė Carolina Ortega. Jas apdovanojimas pasieks Didžiojoje Britanijoje.

Užsienio svečiai atsiųstuose vaizdo linkėjimuose dėkojo publikai už puikų priėmimą ir įvertinimą bei nuostabų sutikimą ir laiką Alytuje.

Šventinio festivalio uždarymo metu apdovanotas geriausias vaikų programos COM·@ spektaklis. Jį išrinko šios programos specialioji vaikų komisija. Geriausio COM·@ vaikų spektaklio vardas skirtas Alytaus miesto teatro spektakliui „Skrudžo gatvės angelai“, režisierius Arvydas Viktoras Lebeliūnas.  Beje , šis spektaklis kaip geriausias vaikų spektaklis pripažintas ir Dalios Tamulevičiūtės vardo festivalyje Varėnoje.

„Šis spektaklį Varėnoje vertino suaugusieji, o čia vertino vaikai. Vadinasi šis spektaklis kažko vertas – jis ir vaikams , ir suaugusiems. Labai malonu, kai po spektaklio pasako – žinot, šio spektaklio laiko negalima būtų pridėti prie gyvenimo,tai visiškai kitoks laikas. Teatras tikriausiai naikina realybės laiką ir duoda kažką daugiau“, – -atsiimdamas apdovanojimą kalbėjo režisierius A.V. Lebeliūnas.

Dvi rudens savaites Alytaus miesto teatre praleidusi publika turėjo galimybę išrinkti jai labiausiai patikusį spektaklį ir savo simpatijas atidavė jautriam režisieriaus Kirilo Glušajevo spektakliui „Nuostabūs dalykai“ pagal Duncan Macmillan pjesę (Improvizacijų teatras „Kitas kampas“).

Į visų laimėtojų rankas iškeliavo vardiniai festivalio diplomai, COM·MEDIA simbolis, skulptoriaus Audriaus Janušonio autorinis darbas  – cilindras ir kiti festivalio partnerių prizai.

Apdovanoti geriausių pjesių autoriai

Neatskiriama festivalio dalis – respublikinis dramaturgų konkursas, minintis mažąjį penkerių metų jubiliejų taip pat apdovanojo geriausius. Festivalio uždarymo išvakarėse teatralizuotuose penkių geriausių pjesių skaitymuose dalyvavo Stalo ir Alytaus teatro aktoriai bei pjesių autoriai.   Dramaturgijos kūrinių gausa šiemet nustebino komisiją ir jos pirmininką dramaturgą Herkų Kunčių.  „Sulaukėme 39 kūrnių. Džiugu, kad žmonės rašo pjeses. Komisijai buvo sunku išrinkti penkias geriausias. Mes, komisija, kreipėme dėmesį į tai, jog pagal nuostatus, tai turėjo būti komedijinio žanro pjesės bei nemažai dėmesio kreipėme į lietuvių kalbą, raštingumą“, – kalbėjo H. Kunčius.

Šio konkurso komisijos vertinimu pirmąją vieta įvertinta Andros Kavaliauskaitės pjesė „Puf“, antroji vieta skirta Godos Simonaitytės pjesei „Magic moments“. Trečią vietą užėmė Žydruolės Jonuškienės pjesė „Dienų grobikas arba aš (ne)noriu numirti“. Nugalėtojams įteikti prizai ir piniginės premijos.

Po teatralizuotų skaitymų savo nuomonę išsakė žiūrovai ir publikos prizas už pjesę „Jau geriau būčiau negimęs“ iškeliavo į Raimondo Klezio rankas.

Teatrų festivalį COM•MEDIA parėmė Lietuvos kultūros taryba.

Alytaus miesto teatro informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *