Kelininkai žada: šiemet žiema Alytaus neužklups netikėtai

Asociatyvi AMS archyvo nuotr.

Žiema – ne už kalnų, o Alytaus miesto gatvių ir šaligatvių priežiūros šaltuoju metų laiku patirtis, kaip žinia, įvairi ir ne pati geriausia. Meras Nerijus Cesiulis sako, jog šią žiemą kelininkų darbas bus stebimas pro padidinamąjį stiklą. Dar šiandien jis planuoja apsilankyti įmonėse, kurios žiemą rūpinsis miesto gatvėmis ir iš pačių jų vadovų išgirsti, jog sezonui yra pilnai pasiruošta.

„Žiūrėsime, kiek ir kokios technikos įmonės turi, įvertinsime smėlio ir druskos kiekius bei pasirengimą vykdyti veiklą. Į viską žiūrėsime labai griežtai ir principingai, kad kelininkų žiema neužkluptų netikėtai: miestas būtų neparalyžiuotas, o gyventojai – saugūs“, – portalui „Dzūkijos veidas“ sakė meras N. Cesiulis.

Jis ketina įspėti įmonių vadovus apie gręsiančias baudas, jei gatvių ir šaligatvių valymo darbai bus atliekami neoperatyviai ir nekokybiškai, jų vykdymą ketinama stebėti vaizdo kameromis, bus reaguojama į alytiškių skundus.

Ar išmoko kelininkai ankstesnių metų pamokas, kaip ruošiasi artėjančiai žiemai ir ar išties į Dzūkijos sostinę ji šiemet neužklys netikėtai?

Alytaus gatvių ir šaligatvių valymu šią žiemą rūpinsis net keturios įmonės. Miesto gatves ir šaligatvius Vidzgirio mikrorajone prižiūrės bendrovė „Raguvilė“, centro ir Putinų mikrorajono šaligatviais rūpinsis bendrovė „2MP“, Dainavos – bendrovė „VSA Vilnius“, Pirmojo Alytaus – viešoji įstaiga „Alytaus infrastruktūra“.

Jų atstovai tikina, jog technika jau paruošta, druskos ir smėlio mišinys keliauja į sandėlius, šalia pėsčiųjų takų ir perėjų dėliojami mišiniui skirti konteineriai, žiema Dzūkijos sostinės šiemet neužklups netikėtai, jai pradėta ruoštis iš anksto.

Bendrovės „Raguvilė“ vadovas Virginijus Brazauskas įsitikinęs, jog gerai atlikti darbą padės patirtis – jo vadovaujama įmonė Alytaus gatvių priežiūra rūpinasi jau septintą sezoną, žinoma kiekviena, net ir mažiausia, gatvelė, alytiškių eismo įpročiai, kiti svarbūs dalykai.

„Mišinio vežimą į sandėlius buvome privesti stabdyti dėl gaisro Pramonės rajone, nes jie tame pačiame pastate, tačiau pamažu sugrįžtame į įprastą darbo ritmą. Šiuo metu sukauptų mišinio atsargų turėtų pakakti iki Naujų metų, “, – sakė V. Brazauskas.

Pasak jo, technika tiek gatvių, tiek šaligatvių valymui ir barstymui jau paruošta, trys mašinos – budėjimo „rėžime“, esant būtinybei pajėgos bus padidintos, mišinio atsargų kiekis šiemet bus didinamas kelis kartus, mat praeita žiema parodė – skaičiuok neskaičiavęs, sąlygas diktuoja oras.

Bendrovės „VSA Vilnius“ vadybininkas Mantas Pajarskis sako, jog Dainavos mikrorajono šaligatviams pakaks vieno traktoriaus ir vieno barstytuvo, kurie jau yra paruošti, kaip ir 9 žmonių, galėsiančių pasirūpinti technikai neįveikiamomis vietomis.

„Mišiniu taip pat jau pasirūpinome. Tik jei dėl jo kiekio esame ramūs, tai va su technika, kad ir kokia nauja ir tvarkinga ji bebūtų, visko nutinka. Tikėkimės, kad viskas bus gerai. Kai sako, jog kelininkus žiema užklumpa netikėtai, tai geriau tiktų pasakymas, kelininkus technika paveda tada, kai mažiausiai to reikia“, – sakė M. Pajarskis.

Pasak bendrovės „2MP“ direktoriaus Mindaugo Platūkio, Alytaus miesto centre ir Putinų mikrorajone darbuosis šešios transporto priemonės, skirtos sniego valymui, išvežimui, barstymui ir dešimt žmonių. Sandėlyje – 70 tonų druskos ir smėlio mišinio, esant reikalui jo atsargos bus papildytos.  „Dar šią savaitę ketiname pastatyti mišinio konteinerius šalai perėjų, laiptų“, – patikino bendrovės „2MP“ vadovas.

Pirmajame Alytuje šią žiemą darbuosis vienas traktorius, kuris valys pagrindinių gatvių šaligatvius. Nenumatytiems atvejams yra sukomplektuotas rezervinis traktorius, keli motoblokai, ketinama papildomai įsigyti mišinio.

„Kaip ir kasmet, jau nuo lapkričio 1 d. įstaigos žiemos tarnyba dirba pagal grafiką budėjimo režimu, nuolat stebimos oro sąlygos, – portalui „Dzūkijos veidas“ sakė viešosios įstaigos „Alytaus infrastruktūra” direktorė Jolanta Sovienė. –

Šiomis dienomis įkalnėse, prie tilto, viešojo transporto stotelėse, prie pėsčiųjų perėjų bus pastatytos ir užpildytos smėliadėžės, kad prireikus, būtų galima greitai ir efektyviai pabarstyti reikalingas vietas. Šį darbą, pagal poreikį, atliks 2-4 darbuotojai“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *