Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis: „Didžiausia problema jau nebe atliekos, o vanduo“

Pajudėjus pavojingų atliekų išvežimo iš Alytaus gaisravietės reikalams, liko dar vienas operatyvių sprendimų reikalaujantis klausimas – ką daryti su šachtoje susikaupusiu gaisro vandeniu? „Didžiausia problema šiandien jau nebe atliekos, o vanduo, kuris iš rūsio pamažu dingsta į mūsų miesto ežerėlį ar tiesiai į Nemuną“, – konstatavo Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Dar penktadienį buvo sušaukta ekspertų grupė, kuri sprendė, ką reikėtų daryti su tuo vandeniu. Alytaus miesto savivaldybė Aplinkos ministerijai pasiūlė savo sprendimo būdą. Pasak mero N. Cesiulio, šalia šachtos reikėtų statyti nedidelę gamyklėlę, kuri nušarmintų vandenį ir, į jį pridėjus specialių teršalus nukenksminančių priedų,  nepavojingu aplinkai tapusį vandenį išleisti į Nemuną.

„Tai kūrybinis procesas, o kol kas girdime tik daug kalbų“, –  pabrėžė miesto vadovas.

Kol kas nėra žinoma, kiek rūsyje galėtų būti susikaupusio gaisro vandens.

Penktadienį po pietų Aplinkos ministerija parengė rekomendacijas Alytaus miestui dėl šio vandens sutvarkymo galimybių. Rekomendacijose rašoma, kad, įvertinus Aplinkos apsaugos agentūros atliktų gaisravietės pastato rūsyje/šachtoje susikaupusio vandens laboratorinių tyrimų rezultatus ir siekiant išvengti galimos žemės gelmių taršos, šis vanduo dozuojant gali būti išleidžiamas į Alytaus miesto nuotekų tinklus.

Rekomendacijose tvirtinama, kad šį vandenį praskiedus 5 kartus toksinio poveikio nebelieka, be to, esą šio vandens užterštumo rodiklių santykis nesiekia 2 kartų.  „Manome, kad šio vandens išleidimas po 50-100 kubinių metrų per dieną (apie 1 procentą bendro nuotekų srauto) nepadarytų neigiamo poveikio nuotekų valymo įrenginių biologinio valymo procesui“, – rašoma ministerijos rekomendacijose.

Aplinkos ministerija pasiūlė ir  kitą rūsyje/šachtoje esančio vandens skubaus tvarkymo alternatyvą. Esą šį vandenį galima būtų pervežti į Alytaus nuotekų valyklos talpas, kurios šiuo metu nenaudojamos nuotekų valymui.

Jeigu laisvų talpų šiuo metu nėra, ministerija UAB „Dzūkijos vandenys“ siūlo atlaisvinti bent 500 kubinių metrų vietos nenaudojamame aerotanko (aeruojamo nutekamojo vandens biologinio valymo įrenginio) rezervuare.

Nenaudojamame aerotanke dabar esančių nuotekų mėginiai šiuo metu tiriami Aplinkos apsaugos agentūros laboratorijoje ir tyrimų rezultatai artimiausiu metu bus pateikti UAB „Dzūkijos vandenys“. Esant laisvai talpai, į ją pervežti gaisravietėje, rūsyje, esantį vandenį naudojant asenizacinį transportą. Vėliau sukauptos nuotekos galėtų būti valomos reagentais, papildomai tiriamos ir, atsižvelgiant į rezultatus, palaipsniui išleidžiamos į biologinio valymo proceso pradžią. Aplinkos ministerijos sistemos specialistai pagal kompetenciją planuoja dalyvauti rūsyje/šachtoje susikaupusio vandens tvarkymo procese, atlikti reikiamus tyrimus ir matavimus, teikti metodinę ar kitokią pagalbą.

Taip pat rekomendacijose pabrėžiama, kad UAB „Dzūkijos vandenys“ patirtos papildomos išlaidos galės būti kompensuojamos Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka.

Tiesa, sprendimą priimti turės Alytaus ekstremalių situacijų komisija, o apie jį artimiausiu metu turės informuoti Aplinkos ministeriją.

Kaip teigė Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Rolandas Juonys, kol kas nėra susipažinęs su šiomis Aplinkos ministerijos rekomendacijomis, tačiau pripažino, kad gaisro vanduo yra dar viena labai skaudi tema miestui, o ši problema turi būti sprendžiama nedelsiant. Tikėtina, kad sprendimas bus priimtas šeštadienį Alytaus ekstremalių situacijos komisijos posėdžio metu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *