Žemės ūkio ministras ramina Alytaus rajono ūkininkus: „Bus kompensuoti visi nuostoliai“

Gaisro Alytuje patirta žala ir nuostolių kompensavimas – esminiai klausimai, Alytaus rajono žemdirbių kelti ketvirtadienį vykusiame susitikime su žemės ūkio ministru Andriumi Palioniu. Domėtasi apie atliktų įvairių tyrimų rezultatus, kada bus koreguojamas dioksinais užterštos zonos žemėlapis, o į jį patenkančių ūkių pienas ir vėl superkamas, kaip ūkininkai turėtų elgtis su jau paruoštais pašarais ir dar nepjauta žole pievose.

Alytaus rajone ūkininkaujantis Marius Gudaitis apgailestavo, jog Alytaus miestas sekmadienį koncertu atšventė gaisro pabaigą, tuo tarpu rajono ūkininkams problemos tik prasideda. „Sugrįžkime į tą dieną, kai kilo gaisras“, – į valdininkus kreipėsi ūkininkas. –

Mes buvome palikti likimo valiai, niekas nepateikė jokių rekomendacijų, neinformavo mūsų, kaip elgtis su gyvuliais, pašarais, visi tik traukiojo pečiais, jei kur kreipdavomės. Šioje situacijoje, buvo pridaryta daug klaidų ir šiandien kenčia visas Alytaus rajonas. Mums, ūkininkams, kiekviena diena yra brangi, todėl kompensacijų reikia kuo greičiau. Išvada tokia: valstybė buvo nepasiruošusi Alytaus gaisrui, baisu ir pagalvoti, kas bus, kai avarija kils Astrave“.

Jam pritarė ir Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas, kurio teigimu kompensacijų ūkininkams reikia nedelsiant, kiekviena uždelsta diena grasina bankrotu, žemdirbiai neturi jokių rezervų.

„Tikiuosi pasimokyta iš klaidų, kuomet pagal kažkokias išvestas formules ūkininkams buvo paskaičiuoti nuostoliai dėl liūčių ir sausros – patyrę žalą negavo kompensacijų, o nepatyrę džiaugėsi jomis“, – kalbėjo A. Macijauskas ir ragino atsakingas institucijas skaičiuojant kompensacijas vertinti kiekvieną ūkį atskirai ir labai atsakingai.

Jei ūkininkai susitikime optimizmu netryško, tai valdininkai nestokojo pozityvumo.

„Esu įsitikinęs, jog šią situaciją pavyks suvaldyti. Vakar Vyriausybėje buvo priimtas nutarimas dėl nuostolių kompensavimo Alytaus rajono ūkininkams tvarkos, pagal kurį visa žala bus kompensuota visiems, nesvarbu buvo užterštas pienas, pašarai, dirvožemis ar gyvūnų organizmai“, – susitikime su žemdirbiais sakė žemės ūkio ministras A. Palionis.

Pasak jo, jau nuo lapkričio 15 dienos ūkininkai kas dvi savaites galės pateikti tarpinius žalos paskaičiavimus ir taip greičiau sulaukti kompensacijų. Jas ketinama skaičiuoti atkuriant schemą, kaip iki šiol buvo mokami pinigai už parduotą pieną, procese dalyvaus ne tik ūkininkai, bet ir supirkėjai.

„Kas pieną naudojo tik savo reikmėms, tai kompensacijos bus paskaičiuotos pagal vienodas taisykles, galbūt remiantis spalio mėnesio pirmos dekados vidutine pieno supirkimo kaina“, – kalbėjo ministras.

Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas pasidžiaugė sumažėjusia įtampa rajone, supirkėjai be vargo priima iš į užterštą zoną nepatenkančių ūkių, ką dar prieš savaitę darė nenoromis arba visai nedarė.

„Nedideliems ar labai skubiems nuostoliams padengti mes galime skirti lėšų iš Savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo, todėl nelaukite ir kreipkitės, kuriems to reikia“, – vietos ūkininkus ragino Alytaus rajono vadovas.

Savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjas Stasys Supranavičius priminė, jog jau nuo penktadienio jo vadovaujame skyriuje iš ūkininkų bus priimami užpildyti dokumentai dėl patirtos žalos apskaičiavimo ir apmokėjimo.

„Skyriaus specialistai pagelbės kiekvienam, patikrins, kad visi reikalingi dokumentai būtų užpildyti tinkamai ir ūkininkai kompensacijas gautų kuo greičiau“, – sakė skyriaus vedėjas.

Geresnėmis žiniomis susirinkusiems nuotaiką mėgino praskaidrinti ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Darius Remeika. Anot jo, tarnyba įtemptai dirba, daugybė mėginių jau paimta ir tebeimama, laukiama palankių rezultatų, kad būtų galima sumažinti užterštos teritorijos ribas, vadinamąją „vėjų rožę“.

„Šią savaitę buvo ištirti 35 mėginiai iš paveiktos teritorijos, tirti vaisiai, daržovės, vanduo, pienas, žolė. Galima pasidžiaugti, jog dioksino norma buvo viršyta vos dviejuose jų. Šios medžiagos aptikta Genių kaime laikomų karvių piene“, – sakė D. Remeika.

Be to, pagal naujausius žaliavinio pieno, šulinių vandens, vaisių ir daržovių, pašarų bei želmenų mėginių tyrimų rezultatus, tarša iš gaisro židinio nepasiekė Prienų rajono ir Alytaus rajono kaimų, esančių į pietus nuo gaisro židinio. Atsižvelgus į laboratorinių tyrimų išvadas, nuo šio penktadienio Likiškėlių, Zaidų, Jurgiškių, Laburdiškių, Radžiūnų ir Talokių kaimuose panaikinami apribojimai tiekti žaliavinį pieną rinkai ir naudoti jį asmeninėms reikmėms.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *