ARATC technologijų parko naujovės pristatytos Alytaus pedagogams

Nuolat atsinaujinantis Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) technologijų parkas, esantis Alytaus rajone, Takniškių kaime, – ne tik vieta, kur priimamos ir tvarkomos įvairių rūšių atliekos.

Čia vyksta ir mokomieji pažintiniai užsiėmimai, edukacijos vaikams bei moksleiviams. Tokios galimybės atsirado technologijų parke įrengus daiktų paruošimo naujam pakartotiniam naudojimui centrą „TikoTiks“.

Šis centras ir jame jau pradėtos vykdyti veiklos buvo pristatytos Alytaus miesto savivaldybės švietimo įstaigų bei ir Švietimo ir sporto skyriaus vadovams bei atstovams, su kuriais aptartos ir aktyvesnio bendradarbiavimo galimybės.

Atliekų tvarkymo technologijų parką pedagogams pristatė ARATC direktorius A. Reipas…
… ir Takniškių atliekų tvarkymo technologijų padalinio vadovas A. Jučas

„Nuolat ieškome būdų, kaip bendrauti su visuomene, kad suprastume vieni kitus, kad perduotume teisingą informaciją ir girdėtume lūkesčius. Vaikai yra naujovėms labai imli mūsų visuomenės dalis ir jums padedant mes norime turėti nuolatinį ryšį, rasti bendrą kalbą su vaikais – augančiais atliekų turėtojais ir jų tvarkytojais“, – sakė ARATC direktorius Algirdas Reipas.

Miesto savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus bei švietimo įstaigų vadovų laukė įdomi pažintis su šiuolaikišku atliekų tvarkymo procesu ir technologijomis

Alytaus miesto savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas neabejoja, kad švietimo įstaigų ir ARATC specialistų bendradarbiavimas yra ne tik įmanomas, bet ir svarbus bei naudingas.

„Mokinių ekskursijos, bendros kelių įstaigų aplinkosauginės edukacijos ir kūrybiniai konkursai – tai tik kelios bendradarbiavimo galimybės, kurias įtrauksime į artimiausius savo veiklos planus“, – sakė ARATC technologijų centre apsilankęs V. Valūnas.

Jis džiaugėsi atsiradusia nauja aplinkosauginio ugdymo erdve – centru „TikoTiks“, kuriame seni daiktai atgyja naujam gyvenimui, o šiame procese gali dalyvauti ir vaikai bei moksleiviai.

„Mokiniai gali atvykti pas mus ir dalyvauti čia vykstančiose kūrybinėse dirbtuvėse, rūšiavimo varžybose, pamatyti, kiek ir kokių daiktų žmonės išmeta, kaip jie gali būti paruošti pakartotiniam naudojimui. Mes taip pat galime nuvykti į mokyklas ir darželius, dalyvauti integruoto ugdymo užsiėmimuose“, – sakė centro „TikoTiks“ veiklas pedagogams pristačiusios Aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinio vadovė Agnė Jučienė ir aplinkosauginio ugdymo specialistė Vaida Undzėnienė.

Anot jų, centro organizuojamos veiklos gali būti integruojamos į įvairias pamokas: geografijos, chemijos, biologijos, pilietinio ugdymo. „Atsakingas vartojimas, tinkamas elgesys su atliekomis yra neatskiriama pilietiškos visuomenės dalis“, – įsitikinusi A. Jučienė.

„TikoTiks“ centre įdomias veiklas organizuoja A. Jučienė (dešinėje) ir V. Undzėnienė

Savo veiklą dar neseniai pradėjęs „TikoTiks“ centras jau sulaukia švietimo įstaigų susidomėjimo. „Esame pasiruošusios  ir priimti visus, norinčius čia apsilankyti, ir nuvykti į visas regiono švietimo įstaigas bei skleisti aplinkosaugines idėjas, kurias įgyvendinti galime savo kasdieniu elgesiu, vartojimo įpročiais“, – sakė aplinkosauginio ugdymo specialistės.

ARATC technologijų parke apsilankiusiems pedagogams buvo pristatyta Aldonos Zinkevičiūtės ekologinių pasakų knyga „Kontis ir Tvarkius“, pagal kurią sukurtas Alytaus lėlių teatro „Aitvaras“ spektaklis šiuo metu keliauja per Lietuvą, bei spalvinimo knygelė „Kontis ieško spalvų“.

Jiems taip pat buvo surengta ekskursija po ARATC technologijų parką, parodyti mechaninio rūšiavimo, biologinio apdorojimo, kompostavimo įrenginiai, juose vykstantis šiuolaikiškas atliekų tvarkymo procesas, kurį daugelis savo akimis pamatė pirmą kartą.

Erikos Avižienienės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *