Ar nuostoliai dėl gaisro nukentėjusiems Alytaus rajono ūkiams bus atlyginti?

Paaiškėjus, kad Alytaus rajone teršalų paveiktose teritorijose paimto žaliavinio pieno mėginiuose rasta didžiausią leistiną koncentraciją turinčių dioksinų, šeštadienį Alytaus rajono savivaldybėje sušauktas ekstremalių situacijų komisijos posėdis.Jame buvo nutarta, kad rajono žmonės, nukentėję nuo gaisro pasekmių, be dėmesio neliks ir bus dedamos pastangos, kad patirti nuostoliai jiems būtų atlyginti.

„Jeigu reikia, inicijuosime papildomus tyrimus. Be pagalbos nepaliksime taip pat Alovės, Butrimonių, Punios, Miroslavo seniūnijų žmonių. Nes ir šiose vietovėse buvo juntamas momentinis degėsių, smogo kvapas. Ypač pergyvenu dėl Alytaus seniūnijos ūkininkų, kurių ateis neaiški. Situacija Miklusėnuose ir aplinkiniuose kaimuose labai rimta. Reikalausime iš atsakingų institucijų, kad žmonėms pateiktų visus atsakymus dėl galimų grėsmių sveikatai, kad imtųsi prevencinių priemonių, kad ūkininkams būtų padengti nuostoliai“, –  kalbėjo Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas.

Mero kvietimu rajono ekstremalių situacijų komisijos posėdyje dalyvavo LR žemės ūkio ministras Andrius Palionis, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Darius Remeika, chemijos mokslų daktaras Donatas Žmuidinavičius.

Dioksinai viršijo normą

Maisto ir veterinarijos tarnybos Alytaus padalinio vadovas Romas Černius informavo, kad šių metų spalio 21 d. (gaisras dar nebuvo užgesintas) paimti 5 žaliavinio pieno mėginiai. Dviejuose rasta dioksinų, viršijančių leistinas normas. Patikrinta pieno perdirbimo įmonė Alytuje. Jos produkcija saugi naudoti.

Dioksinų kiekis 8 kartus viršijo Karklynų kaime, esančiame pieno ūkyje. Genių pieno supirkimo punkte (apie 6 km nuo gaisravietės) dioksinų rasta 2,5 karto daugiau.

Maisto ir veterinarijos tarnyba užtikrina, kad užkrėstas pienas į rinką nepateks. Tarnyba uždraudė pieno supirkėjams supirkti pieną iš kaimų, kurie patenka į užkrėstą zoną.

Tačiau ne visuose pieno mėginiuose rasta dioksino.  Rutkos kaime ūkininko ūkyje paimtuose pieno mėginiuose, minėtas teršalas neviršijo leistinos normos, nes ūkininkas elgėsi atsakingai: gyvulius laikė daržinėje, šėrė paruoštais pašarais.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarybos atstovai informavo, kad spalio 26 d. paėmė  31 žaliavinio pieno mėginį, iš ūkininkų kurie laiko 3 ir daugiau karvių.

Tarnybos direktorius D. Remeika pažymėjo, kad žaliaviniai pieno mėginiai bus imami kasdien. Taip pat bus tiriami naminiai gyvūnai, tikrinamos mėsos perdirbimo įmonės, kurios superka skerdieną, ypač iš ūkininkų Alytaus seniūnijoje.

Nevalgyti daržovių ir kitų produktų

Teritorijose, kuriose jautėsi smogo, degėsių kvapas, siekiant apsaugoti save ir savo šeimos sveikatą, draudžiama valdyti daržovės, vaisius, uogas, mėsos, pieno produktus, kiaušinius, gerti pieną. Neatmetama galimybė, kad dalį gyvūnų gali tekti išskersti ir utilizuoti.

Chemijos mokslų daktaras D. Žmuidinavičius pataria nežvejoti Nemune ir kūdrose, kurios patenka į užterštą teritoriją. Pasak chemiko, dioksino daugiau pasisavinama ne kvėpuojant, bet valgant užkrėstą maistą. „Šis teršalas kaupiasi gyvūnų, žuvų, žmogaus organizme kepenyse, riebaliniuose sluoksniuose. Ilgainiui gali sukelti genetinius pakitimus organizme“, – aiškino chemikas. Jis pažymėjo, kad gamtai išsivalyti nuo teršalų prireiks laiko.

Laukiama daugiau tyrimų atsakymų

Maisto ir veterinarijos  tarnyba informuoja, kad paimti vandens ir želmenų mėginiai tyrimams atlikti. Alytaus rajono savivaldybės iniciatyva paimti ir priduoti Nacionaliniam maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutui daržovių mėginiai.

Tyrimų rezultatus planuojama turėti kitos savaitės pradžioje. Dalį tyrimų gali tekti atlikti užsienio laboratorijose, nes Lietuvoje nėra nustatytos metodikos.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus departamento atstovė informavo, kad spalio 23 d. paimti dirvožemio tyrimai Taukotiškių, Raudonikių, Užubalių kaimuose, Venciūnų ikimokyklinio ugdymo skyriuje, Mardosų kaime Prienų rajone, 10,2 km nuo gaisro židinio, taip pat Alytuje: prie Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro, darželio „Putinėlis“. Tiriama sunkieji metalai, policikliniai angliavandeniliai.

Tarsis Vyriausybėje ir Prezidentūroje

Pirmadienį, spalio 28 d. 11 val. Vyriausybėje šaukiamas posėdis, kuriame dalyvaus Alytaus rajono savivaldybės meras A. Vrubliauskas, atsakingų institucijų vadovai, ministrai. Bus tariamasi dėl koordinuotų institucijų veiksmų, kompensacijų ūkininkams.

Antradienį posėdis dėl gaisro padarinių masto planuojamas ir Prezidentūroje.

„Nuoširdžiai gaila ūkininkų, kurių ūkiai pateko į užterštą teritoriją. Kitą savaitę vyksiu į Vyriausybę ir Prezidentūrą kalbėtis dėl nuostolių atlyginimo jiems“, –  sakė A. Vrubliauskas.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *