Prokuratūros verdiktas dėl žemės sklypų: reikalauja pašalinti pažeidimus

Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Liudmila Borisova, atlikusi patikrinimą bei konstatavusi teisės aktų pažeidimus, nusprendė taikyti viešojo intereso gynimo priemones ir pareikalavo Nacionalinę Žemės tarnybą prie Žemės ūkio ministerijos spręsti dėl priemonių teisės pažeidimams, padarytiems jos veiklos srityje, pašalinimo.

Rugsėjo mėnesio pradžioje prokuratūroje gautas Alytaus miesto savivaldybės mero pareiškimas dėl galimai neteisėtų veiksmų skubaus sustabdymo. Jame nurodyta, kad Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius nepagrįstai ir neteisėtai perdavė Nacionalinės žemės ūkio tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Alytaus teritoriniam skyriui žemės sklypų kadastro duomenų bylas su tikslu įgyvendinti Alytaus mieste nuosavybės teisių atkūrimo procedūrą. Alytaus meras prašė prokurorų užkirsti kelią grąžintinų didesnių nei 0,1 ha žemės sklypų neteisėtai pradėtai nuosavybės teisių atkūrimo procedūrai.

Kauno apygardos prokuratūroje gavus atsakymus su atlikto patikrinimo išvadomis, siekiant visapusiškai išsiaiškinti pareiškime nurodytas aplinkybes, buvo išreikalauta papildoma medžiaga iš įvairių institucijų. Susipažinus su papildomai gauta medžiaga bei ją įvertinus viešojo intereso pažeidimo aspektu, buvo konstatuotas valstybinės žemės neracionalaus panaudojimo faktas.

Nustatyta, kad šių metų vasario mėnesio pradžioje Alytuje buvo patvirtintas piliečių, pageidaujančių naujų žemės sklypų individualiai statybai ar kitai paskirčiai Alytaus mieste, prašymas. Sąraše buvo įrašyti 72 piliečiai naujam žemės sklypui gauti. Nacionalinės Žemės tarnybos Alytaus skyriaus vedėjas patvirtino siūlytinų piliečiams perduoti neatlygintinai nuosavybėn naujų žemės sklypų Alytaus mieste sąrašą ir piliečių, kuriems bus pasiūlyta gauti neatlygintinai nuosavybėn naujus žemės sklypus Alytaus mieste, sąrašus. Iš sąrašų turinio matyti, kad įrašyti 72 piliečiai, o siūlytinų piliečiams perduoti neatlygintinai nuosavybėn naujų žemės sklypų sąraše įrašyti 82 nauji žemės sklypai. Taigi, akivaizdu, kad žemės sklypų pasiūlytas didesnis skaičius, nei piliečių, turinčių teisę atkurti nuosavybės teises.

Atsižvelgiant į tai, kad nustatyti pažeidimai vertintini kaip viešojo intereso pažeidimas, prokurorė pareikalavo iš Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos spręsti dėl priemonių teisės pažeidimams pašalinti taikymo ir per 20 darbo dienų informuoti Kauno apygardos prokuratūrą apie priimtą sprendimą, o dar per 20 (nuo sprendimo priėmimo dienos) – informuoti apie jo vykdomus rezultatus.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *