Oficialu: Alytaus pragaro duobė užgesinta

Alytaus miesto savivaldybės mero Nerijaus Cesiulio archyvo nuotrauka.

„Gaisras baigėsi“, – taip penktadienio popietę socialiniame tinkle „Facebook“ konstatavo Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis. Ar iš tiesų pagaliau Alytus gali lengviau atsikvėpti – pragaro duobe, velnio skyle ir kitokiais išraiškingais epitetais pramintoje padangų perdirbimo įmonėje kilęs gaisras jau galutinai užgesintas?

Tai patvirtino Alytaus ugniagesių vadas Algirdas Bautronis: „Taip, tai jau oficialu, gaisras užgesintas galutinai. Tačiau ugniagesiai dar darbo turės, kelias dienas budės vietoje.“

„10 dienų laukiau, kada galėsiu jums pasakyti – viskas, gaisras tikrai užgesintas. Ne prieš 3 dienas, kaip kažkas sakė, o paskui dar kartą žurnalistams pakartojo. O tik dabar. Vyrai iš laimės dainuoja. O aš ant borto sėdžiu. Diena lyg ir švęsti, džiaugtis. Bet kai pagalvoji, koks brudas mūsų plaučiuose dabar, kokias daržoves iš kiemo valgysim… tik vaikus ir žmoną stipriau apkabinti norisi“, – rašė meras N. Cesiulis.

Alytaus miesto savivaldybės mero Nerijaus Cesiulio archyvo nuotraukos.

Likvidavimo darbai gali trukti ir pusmetį

„Norėčiau sakyti, kad dabar jau skirstomės ir greičiau namo. Bet toli gražu. Prasidės linksmoji dalis – šiukšlyno likvidavimo darbai. O čia vėl pykšt pokšt galvosūkis. Kol šitą velnio skylę sutvarkysim – galim ir pusmetį užtrukti. Nes iki šiol jokie specialistai nežino, nei kas, nei kaip tai turi padaryti. Tos sudegusios padangos jau susimaišę su betono gabalais. Kitaip tariant, tūkstančiai kvadratinių metrų gumos su gruzu. Sako, į Šiaulius reikėtų vežti, bet nieks nenori imti tokios košės, reikia surūšiuoti. O to daryti vėlgi nieks nenori. Atvažiuoja rimti žmonės, pakraipo galvas, padūsauja ir išvažiuoja.

Po tokių linksmybių pasakysiu tiesiai šviesiai – į jokius prezidentus, į jokį Seimą neisiu. Aš esu alytiškis. Dzūkas iki panagių. Aš myliu šitą miestą. Ir jeigu būsiu „širdžių prezidentas“ – tai nebent žmonos. Ir jeigu būsiu „širdžių premjeras“ – tai nebent savo vaikų. Jau prieš tapdamas meru sakiau, kad noriu matyti klestintį Alytų. Noriu, kad čia žmonės sugrįžtų. Noriu, kad čia turėtų darbus ir gyventų laimingai. Savo svajonės neišsižadu. Tikrai darysiu viską, kad mano šeimai, vaikams, visiems, kurie manim tikėjo ir už mane balsavo – nebūtų gėda.

Gaisras baigėsi. Tikiuosi, tai bus pamoka visiems. Ir neduok Dieve koks Astravas. Nes tada mums tiesiog šakės. Ir norėčiau tikėti, kad po šito gaisro man ir šitiems žmonėms taip pat nebus šakės. Gal naivu?

Tikiuosi, niekas nesupyks – šiandien darbą baigsiu anksčiau. Ir šeimai pažadėjau, kad savaitgalį – jokių naujienų iš manęs. Po 10 dienų komandiruotės parskrendu namo. O pirmadienį ryte būkite pasiruošę – turėsim žinių“, – rašė meras N. Cesiulis.

Tiesa, ekstremali situacija neatšaukiama nei Alytaus mieste, nei rajone. Pirmadienį ryte rinksis ekstremalių situacijų komisijos, kurios ir spręs, kada ją atšaukti.

Dabar prasidės antrasis katastrofos etapas – gaisro padarinių likvidavimas. Bus išvežamos atliekos, tvarkoma teritorija. Atliekas iš gaisravietės išveš valstybinės įmonės „Toksika“ atstovai.

Apie gaisro lokalizaciją, reiškiančią, kad sustabdytas ugnies plitimas, buvo paskelbta lygiai prieš savaitę, praėjusį penktadienį, o šiandien gaisro gesinimas yra galutinai baigtas. Tiesa, darbo gaisravietėje užteks dar ilgam laikui, o ugniagesiai čia budės ir dirbs visą savaitgalį.

Ministrė ugniagesiams pažadėjo reabilitaciją ir atostogas

Gaisrą Alytuje gesino daugiau kaip trys šimtai Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnų. Jo metu 4 ugniagesiams gelbėtojams dėl sveikatos sutrikdymo prireikė medikų pagalbos. Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė ugniagesiams pažadėjo, kad jie gaus reikalingus medicininius tyrimus bei pagalbą, o nuo kitos savaitės bus organizuojamas gaisravietėje dirbusių asmenų neplaninis sveikatos patikrinimas. Pareigūnai bus tikrinami Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centre Vilniuje. Alytuje  gaisrą gesinusiems ugniagesiams gelbėtojams Vidaus reikalų ministerijos reabilitacijos įstaigose bus suteikta galimybė gauti 10 dienų trukmės stacionarinę reabilitaciją. Taip pat pareigūnams taip pat bus suteiktos Statute numatytos papildomos atostogos.

LR Vidaus reikalų ministerija pranešimą apie neva užgesintą gaisrą išplatino dar antradienį, tačiau gaisro darbų operacijoms vadovaujantis Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis tai paneigė ir piktinosi teigdamas, kad Alytaus gaisras užgesintas nebent Vilniuje ir su tuo sveikina.

Alytus grįžta į įprastą ritmą

Ekstremalių situacijų komisija atšaukė visas anksčiau galiojusias rekomendacijas. Nuo šiol visos Pramonės rajone esančios įmonės galės vykdyti veiklą, o Alytaus miesto švietimo įstaigos – įprastą ugdymo procesą. Nuo 2019 m. spalio 26 d. bus leidžiama lauke prekiauti maisto produktais, tačiau draudžiama prekyba pieno produktais. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo, kad spalio 25 d., po pietų gauti pirmieji pieno, kurio mėginiai buvo atrinkti iš gaisro Alytaus rajone paveiktoje teritorijoje esančių ūkių, laboratorinių tyrimų rezultatai. Nustatyta, kad dioksinų suma viršija didžiausią leistiną koncentraciją. Atsižvelgiant į tyrimų rezultatus, ūkiams, kurie pateko į užterštą teritoriją, draudžiama:

– tiekti žalią pieną supirkimo punktams, naudoti jį asmeninėms reikmėms ar gyvūnams šerti, iki atskiro nurodymo;
– prekiauti pienu ir pieno produktais tiesiogiai vartotojams, turgavietėse ir kitose prekybos vietose.
Pieno supirkėjams ir pieno perdirbimo įmonėms draudžiama supirkti pieną, pristatytą iš užkrėstose teritorijose esančių ūkių (daugiau informacijos www.vmvt.lt ).
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba šiuo metu atlieka vandens šulinių, žolės ir želmenų tyrimus.
Visuomenės sveikatos centro planuose – patalpų vidaus oro taršos tyrimai. Minėto centro specialistai dar kartą primena gyventojams rekomendacijas, kaip reikia valyti padangų gaisro dūmų paveiktas patalpas. Jas rasite: https://bit.ly/2MMGJlb
Nors gaisras ir užgesintas, tačiau savaitgalio dienomis Putinų mikrorajono gyventojams vis dar bus tiekiamas maisto gamybai naudoti tinkamas vanduo. Geriamas vanduo šio mikrorajono gyventojams bus pradėtas tiekti kitą savaitę, kai bus atlikti geriamojo vandens tyrimai.
Penktadienį vykusio Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio metu buvo pakeistas Operacijų vadovas, kuriuo iki šiol buvo Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis. Užgesinus gaisrą keisis darbų pobūdis – prasidės gaisravietės teritorijos tvarkymo darbai, bus sprendžiami su aplinkos apsauga susiję klausimai, dėl šios priežasties naujuoju operacijų vadovu paskirtas Alytaus aplinkos apsaugos departamento vyriausiasis specialistas Jaunius Janonis.

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *