Alytaus rajone paskelbta ekstremali padėtis, dalinami respiratoriai

Alytaus rajono savivaldybės teritorijoje paskelbta ekstremali padėtis dėl kilusio gaisro Alytaus šiauriniame pramonės rajone. Alytaus rajono ekstremalių situacijų komisija penktadienį apvažiavo Miklusėnų, Užubalių, Dubių, Genių, Taukotiškių, Praniūnų, Žaunieriškių, Raudonikių kaimus. Labiausiai smogas pakibęs virš Miklusėnų, Užubalių, ties nauju keliu link Ūdrijos.

„Nuolat domiuosi situacija dėl gaisro, suprantu jos sudėtingumą. Kartu su Ekstremalių situacijų komisija lankiausi smogo paveiktose teritorijose. Gyventojams sudarome galimybę išvykti, bet per jėgą jų nepriversime palikti namų. Nuo durų prie durų vaikšto bendruomenių pirmininkai, seniūnaičiai, važinėja policijos pareigūnai instruktuoja gyventojus. Jau dabar galvojame apie gaisro padarinių šalinimą. Finansuosime dirvožemio, vandens tyrimus,“ – kalbėjo Alytaus rajono meras A. Vrubliauskas.

Respiratoriai dalijami Miklusėnuose ir Užubaliuose. Pirmenybė teikiama vienišiems, negalintiems dėl amžiaus ar lėšų šia priemone pasirūpinti, senoliams. Miklusėnuose juos dalija seniūnijos darbuotojai, Užubaliuose – bendruomenės pirmininkė.

Miklusėnuose veikiančios įmonės dėl darbo organizavimo tvarkos informuotos. Ar tęsti, ar laikinai sustabdyti veiklą sprendžia įmonių vadovai. Maisto įmonių veikla sustabdyta. Alytaus seniūnijos teritorijoje esantys 8 stambūs ūkininkai informuoti, kaip elgtis tokioje situacijoje.
Aplinkos apsaugos agentūra mobilią oro taršos stotelę šiandien po pietų perkels į Miklusėnų gyvenvietę. Stotelės judėjimas keisis atsižvelgus į vėjo kryptį.

Šiandien Nacionalinio visuomenės sveikatos cento Alytaus departamentas ims gyvenamųjų patalpų oro tyrimus iš gyventojo Miklusėnuose.

Dar kartą primename, kad dėl gaisro keliamos oro taršos blogai besijaučiantys Alytaus rajono gyventojai, norintys, bet neturintys kur išvykti, gali laikinai apsistoti Daugų palaikomo gydymo ir slaugos ligoninėje bei Daugų Valdo Mirono gimnazijos bendrabutyje. Dėl laikino apgyvendinimo ligoninėje kreiptis telefonu 8 684 851 99, gimnazijos bendrabutyje – 8659 54 502. Jeigu žmogus nenori evakuotis, jo per prievartą išvežti negalima. Kol kas nei vienas gyventojas nepareiškė noro evakuotis.

Nuo vakar vienkiemiuose ar atokiau gyvenančius vienišus žmones lanko seniūnaičiai, bendruomenių pirmininkai, policijos pareigūnai ir informavo apie kilusį gaisrą ir kaip elgtis. Ūkininkams rekomenduojama uždaryti gyvulius tvartuose arba pasirinkti kitą ganymo teritoriją. Gyventojams rekomenduojama nevalgyti gaisro metu lauke buvusių daržovių, uogų, jaučiant dūmų kvapą namuose, išvykti ir laikinai apsistoti pas gimines.
Tyrimams paimtas Miklusėnų ir Jasunskų kaimuose šachtinių šulinių vanduo. Tyrimo atsakymas planuojamas šiandien.

Gyventojai kviečiami sekti informaciją Alytaus rajono savivaldybės interneto svetainėje www.arsa.lt, savivaldybės „Facebook“ profilyje, išlikti ramūs, nepanikuoti, tačiau laikytis rekomendacijų.

Gaisras UAB „Ekologistika“ kol kas visiškai neužgesintas. Sunkiausia gesinti sekasi po pastato nestabiliomis konstrukcijomis.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *