Aplinkos ministras dėl gaisro kreipėsi į prokuratūrą – žala gamtai siekia milijonus

Situacija dėl Alytuje esančioje padangų perdirbimo įmonėje kilusio milžiniško gaisro – vis dar įtempta. Mieste dėl to lankėsi ir aplinkos ministras Kęstutis Mažeika. Jis dar šiandien kreipėsi į prokuratūrą, kad ši imtųsi tirti, ar tik gaisras nebuvo sukeltas tyčia ir nustatyti kaltuosius. Esą ministrą žengti tokį žingsnį paskatino gauta neoficiali informacija apie pačią įmonę ir jos veiklą.

„Pirmiausia kalbame apie milžinišką žalą gamtai, kuri gali siekti iki 5 milijonų eurų, priklauso nuo to, kiek sudegė padangų. Padangų degimo proceso metu susidaro labai pavojingos medžiagos, kancerogenai, sukeliantys net vėžį. Turime neseniai vykusio šios įmonės patikrinimo duomenis. Jie anksčiau išduotame leidime turėjo teisę laikyti apie 2 tūkstančius tonų padangų. Tai dideli kiekiai. Ekspertizės metu bus įvertinta, kiek iš tiesų buvo padaryta žalos gamtai. Neturėtų būti atmesta nė viena gaisro kilimo versija. Teigti, kad tai buvo tyčinis padegimas negaliu, bet turime neoficialių duomenų, kuriuos reikia patikrinti“, – kalbėjo K. Mažeika.

Beje, gaisras šioje įmonėje kilo ne pirmą kartą, tačiau tąkart pavyko jį greitai suvaldyti ir didesnių nuostolių bei žalų buvo išvengta.

Vizito metu ministras buvo supažindintas su esama gaisro situacija ir jo sukeltais padariniais, pristatytas veiksmų planas.

Paaiškėjo, kad mieste ir aplinkinėse teritorijose padidėjusi ne tik oro tarša, bet pavojus iškilęs ir vandens telkiniams, visai ekosistemai.

„Situacija Alytuje išties ekstremali, oras tikrai labai toksiškas ir pavojingas sveikatai. Gerai, kad vėjo kryptis yra ne į miesto pusę, kur teritorijos tankiai apgyvendintos. Galima žala ne tik vandens telkiniams ir jų ekosistemai, bet ir valymo įrengimams, galimas jų funkcijos sutrikimas. Dėl to nevalytos nuotekos gali patekti ir į patį Nemuną. Kol kas situacija yra valdoma ir prognozuojama, imamasi priemonių, kad dar bent iki ryto nuotekos, susimaišiusios su pavojingomis medžiagomis, suodžiais, būtų kaupiamos rezervuaruose. Tikėkimės, kad per tą laiką gaisras bus suvaldytas ir užgesintas“, – sakė K. Mažeika.

Suvaldyti gaisrą ugniagesiams trukdo ir sudėtingas paties pastato išplanavimas. Be to, dėl vandens trūkumo gesinant gaisrą kai kuriems Putinų mikrorajono gyventojams laikinai nutrauktas šalto vandens tiekimas. Nėra tiksliai žinoma, kada jis vėl bus paleistas, tai priklausys nuo to, kaip seksis užgesinti gaisrą. Iki tol gyventojams geriamas vanduo tiekiamas specialiuoju transportu.

2 komentarai apie “Aplinkos ministras dėl gaisro kreipėsi į prokuratūrą – žala gamtai siekia milijonus

  1. Dažniausiai dėl katastrofų ir nelaimių kaltas žmogiškasis faktorius – tegu atsako tas, kuris įkišęs savo purvinas ir negražiai sakant iš subinės augančias kanopas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *