„Traidenio“ atliekų užkasimo istorija – pritilusi ar baigta?

Apie šių metų pradžioje ypatingo aplinkosaugininkų, visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio sulaukusią Alytuje veikiančios bendrovės „Traidenis“ atliekų užkasimo istoriją pastaruoju metu nieko negirdėti. Kas įvyko, kad taip garsiai ir plačiai nuskambėjusi istorija apie įmonės teritorijoje Pramonės rajone aptiktas užkastas gamybos atliekas, ėmė ir nutilo?

„Viskas tikriausiai pasibaigs su kitąmet vyksiančiais Seimo rinkimais. Nors jokie veiksmai neatliekami, tačiau ir nepasakoma, kad jie baigti, tiesiog tempiama guma, įvairiais būdais siekiama neišeiti iš to žaidimo“, – esamą situaciją komentavo bendrovės „Traidenis“ vadovas Sigitas Leonavičius.

Jo nuomone, visa ši istorija tebuvo priešrinkiminis politinis puolimas ir bandymas įbauginti, kad ateityje nebūtų keliami tam tikri klausimai, aktualūs kai kurioms politinėmis jėgomis. Be to, jei užkastos medžiagos būti kenksmingos aplinkai, tai problema nebūtų sprendžiama iki šiol, kone metus laiko.

„Atlieka – tai, kas nereikalinga, kam nėra antrinio panaudojimo, ką reikia išmesti. Mes nieko neišmetėme, tai, kas užkasta žemėje – nėra atliekos. Mes susmulkinome tam tikras medžiagas ir panaudojome kaip drenažą, tai žiedinės ekonomikos principas – kuo mažiau išmesti ir panaudoti dar kartą“, – pažymėjo S. Leonavičius.

Prieš maždaug devynis metus įmonė „Traidenis“ esą nepirko naujos drenavimo sistemos, o pasigamino pati, panaudojusi sertifikuotas antrines žaliavas, pagal tuo metu galiojančius įstatymus ir tvarką. „Po kilusio skandalo mes pareikalavome, kad būtų atlikti visi tyrimai dėl grunto ir vandens taršos, tačiau ji nebuvo nustatyta, įmonė už taršą nėra nubausta“, – aiškino „Traidenio“ vadovas.

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) viešųjų ryšių specialistė Ieva Krikštopaitytė portalą „Dzūkijos veidas“ informavo, jog įmonei „Traidenis“ yra duotas privalomasis nurodymas pateikti išsamią informaciją apie jai priklausančiame ir eksploatuojamame žemės sklype esančias atliekų užkasimo vietas, užkastų atliekų kiekius.

Įmonė „Traidenis“ šį privalomąjį nurodymą apskundė AAD direktoriui, prašydama jį panaikinti, tačiau nurodymas buvo paliktas galioti. Vėliau įmonės skundas atsidūrė teisme, tačiau šis sprendimo dar nėra priėmęs.

Nepaisant to, pasak AAD atstovės, „Traidenio“ teritorijoje buvo atlikti geofizikiniai tyrimai, o ataskaita pateikta Lietuvos geologijos tarnybai. Ši viską įvertinusi rekomendavo atlikti ekogeologinius tyrimus, kurių metu būtų patikslinti užkastų atliekų kiekiai, nustatytas bendras žemės užterštumas. AAD šiuo metu rengia techninę specifikaciją planuojamiems ekogeologiniams tyrimams ir vykdo pasiruošimą viešiesiems jų pirkimams atlikti.

„Bendrovė „Traidenis” užkastas atliekas privalės iškasti ir perduoti tokias atliekas turintiems teisę tvarkyti atliekų tvarkytojams. Taip pat už nustatytą užkastą atliekų kiekį bus skaičiuojama padaryta žala gamtai“, – patikino ADD viešųjų ryšių specialistė I. Krikštopaitytė.

Vienas komentaras apie “„Traidenio“ atliekų užkasimo istorija – pritilusi ar baigta?

  1. Sulyginama žiedinė ekonomika ir plastiko laidojimas po gruntu skamba kaip brangaus advokato svaičiojimai. Šiukšles sumalant, užkasant ir taip nemokant mokesčių už taršą įvardinant žiedine ekonomika???gruntas iš smulkinto plastiko tikriausiai labai sveika dirvožemiui ir požeminiam vandens filtracijai. Faktas, kad įmonės teritorijoje užkasama, kad ir kaip jie beįvardintų kas, BE LEIDIMO turėtų būti ženklas ir signalas protingam žmogui apie įmonės skaidrumą Ir kaip liūdna pasidaro kai supranti, kad tie patys žmonės žaidžiantys pagal tokias taisykles atsiduria valdžioje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *