FNTT tyrėjų akiratyje – šešėline prekyba besiverčiantys Alytaus turgaus prekeiviai

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), atlikusi masinius patikrinimus Lietuvos turgavietėse, aptiko daugybę pažeidimų, kurie atskleidė vis dar klestintį didelį šešėlinės prekybos mastą. Alytaus turgavietės prekeiviai sulaukė net trijų FNTT tyrėjų tikslinių patikrinimų ir visose tikrintose vietose rado pažeidimų.

Dažniausi buvo kasos aparato kvito neišdavimai, elektroninių kasos aparatų nenaudojimas, komercinės ar ūkinės veiklos, buhalterinės apskaitos taisyklių pažeidimai, nelegalus darbas bei prekyba apskritai be kasos aparato.

Į FNTT pareigūnų akiratį pateko ir Alytaus miesto turgavietėje skalbikliais ir minkštikliais prekiaujantis asmuo, kuris į pagalbą buvo pasisamdęs savo giminaitį. Įtariama, kad giminaitis dirbo nelegaliai.

Lietuvos turgaviečių patikrinimai buvo vykdomi spalio 2–6 dienomis. Patikrinimai buvo atlikti Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Klaipėdoje ir Šiauliuose bei šalia jų esančiuose miestuose ir miesteliuose. Iš viso buvo patikrintas 71 turgavietės prekeivis, nustatyti 87 pažeidimai, apibrėžiami Administracinių nusižengimų kodekse: kasos aparato kvito neišdavimai, elektroninių kasos aparatų nenaudojimas, komercinės ar ūkinės veiklos, buhalterinės apskaitos taisyklių pažeidimai, nelegalus darbas bei prekyba apskritai be kasos aparato. Pažeidimų nepadarė tik vienas iš Trakų turgavietės mėsos pardavėjų.

FNTT nuolat vertina ir analizuoja situaciją įvairiuose sektoriuose, įskaitant prekybą mėsos produktais, daržovėmis, plataus vartojimo prekėmis (drabužiais, avalyne ir pan.). Užfiksuoti pažeidimai rodo, kad vis dar neišduodami kvitai, yra neatitikimų kasose, iškraipomi duomenys apie realų prekybos mastą, vengiama mokėti mokesčius. Mokesčių vengiantys ar juos apgaule mažinantys asmenys ne tik neskiria lėšų vaikams, pensininkams ir ligoniams – ši neteisėta veikla žlugdo sąžiningą konkurenciją ir iškraipo rinką.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *