Pramogos Dzūkijoje rudenį – ir tradicijų puoselėtojams, ir naujovių ieškotojams

Kai rudeniški orai jau nebelepina, tačiau leisti laiką namuose vis tiek nesinori, išeitimi gali tapti dar neatrastos pramogos ir edukacijos, kurių Dzūkijoje, kaip pasirodo, galima surasti apsčiai. Darganotu oru veiklos čia nepritrūks tiek senomis tradicijomis besidomintys, tiek naujų potyrių nuolat ieškantys.

Norintys pažinti ir išmėginti įvairias tradicines dzūkiškas veiklas, gali užsukti į Alytaus rajone esantį Pivašiūnų amatų centrą. Lankytojai čia turi galimybę išsikepti ruginės duonos, bulvinių bandų, grikinių babkų, sumušti sviestą dzūkiška „buikele“, čia pat visko ir paskanauti.

Senųjų amatų mylėtojai centre gali pasimokyti medžio drožybos, puodžiaus amato, velti veltinius, pinti įvairius dirbinius iš vytelių arba dzūkiškus kašikus (pintines), lieti žvakes, megzti raštuotas vilnones kojines ir pirštines.

Pivašiūnų amatų centro archyvo nuotr.

Prieš tris metus Merkinėje įkurtų „Puodžių namų“ šeimininkas keramikas Džiugas Petraitis mielai surengs edukaciją, kurios metu ne tik sužinosite, kodėl Merkinė yra vadinama „juodosios keramikos lopšiu“, supažindins su visomis šio puodininkystės amato paslaptimis, bet ir turėsite galimybę patys pasigaminti keramikinių indų.

D. Petraičio sodyboje – net trys krosnys: kieme – raugo keramikos degimo krosnis, stoginėje – juodosios keramikos krosnis ir aukštakrosnė, čia organizuojami ne tik edukaciniai užsiėmimai, bet ir pažintinės ekskursijos, kūrybinės stovyklos.

R. Žilinskienės nuotr.

Varėnos rajone, Pamerkių kaime, kaimo turizmo sodyba „Grikucis“ kviečia išmėginti edukacinę programą „Grikio kelias nuo sėjos iki pietų stalo“. Sodybos šeimininkai Laima ir Kostas Mačioniai lankytojams siūlo grikių žiedų arbatos ir pyrago su bruknių uogiene vaišes, pažintį su senoviniais darbo įrankiais Dzūkijoje, tik rugsėjo ir spalio mėnesiais – grikių pjovimą pjautuvais, nuo lapkričio iki balandžio mėnesio – grikius kūlimą spragilais, grūdų vėtymą, malimą senovinėmis girnomis, sijojimą miltų ir grikinių blynų kepimą.

„Grikucio“ archyvo nuotr.

Netradicinės veiklos mėgėjai Dzūkijoje taip pat turi ką nuveikti.

Šalia Druskininkų esančiame Jaskonių kaime veikia pirmasis ir vienintelis pasaulyje Šakočių muziejus, galintis pasigirti išskirtiniu eksponatu – šakočiu Gineso rekordininku. Jo aukštis – net 3 m 72 cm, o svoris – beveik 86 kg! Čia pat galima išmėginti šakočio kepimo edukaciją.

Be šakočio milžino šiame muziejuje lankytojai gali išvysti ir lietuviško šakočio analogus, kepamus užsienio šalyse: Vengrijoje, Švedijoje, Japonijoje, Lenkijoje ir kitur. Ekskursijos metu galima sužinoti, kuo kitų šalių šakočiai skiriasi nuo lietuviškojo, pamatyti daugybę senovinių indų ir įrankių, naudotų šakočių gamybai.

Šakočių muziejaus archyvo nuotr.

O kai saldumo jau pakaks – traukite į pačius Druskininkus, kuriuose yra įsikūrusi Druskos studija. Jos šeimininkai menininkai Aušra ir Tauras Česnulevičiai siūlo išbandyti „Sūrią pamoką“, kurios metu ne tik liesite druskos skulptūras, piešite ant druskos ir patys formuosite „sūrius“ suvenyrus.

„Galiausiai pakviesime prie druskos židinio patikrinti savo žinias „sūrioje viktorinoje“, išgerti kvapnios mėtų arbatos ir palikti savo autografą druskos minčių sienoje“, – intriguoja studijos šeimininkai.

Druskos studijos archyvo nuotr.

Suaugusiems įdomią pažintinę programą, pavadintą „Lietuviškų gėrimų kelionė“, Alytuje siūlo gamykla „Alita“. Tai pažintinė programa, jungianti tris unikalius lietuviškų gėrimų gaminimo tradicijas puoselėjančius miestus Alytų, Kauną ir Anykščius. Jos metu siūloma iš arčiau susipažinti su gamyklų istorija, išgirsti pasakojimų apie garsiausių gaminamų gėrimų kilmę, sužinoti jų gamybos ypatumus, pamatyti patį procesą.

„Alitos“ archyvo nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *