Prie Alytaus artėja COM•@: tris dienas teatre karaliaus vaikai

Ruduo šiurena spalvotus medžių lapus ir žarsto kaštonus, o Alytaus miesto teatras pasirengęs sutikti artėjančią COM•@. Spalio 10 – 12 dienomis čia vyks teatrinė programa vaikams ir visai šeimai. Trys dienos, dešimt Lietuvos ir užsienio teatrų spektaklių, trys kūrybinės dirbtuvės ir naujai užgimusi „Apskritoji COM•@“, kuri kvies pokalbiams apie šeimą, teatrą, ugdymą ir draugystę.

Šiemet tarptautinio teatrų festivalio COM•MEDIA programa vaikams COM•@ persikėlė į spalio mėnesį. Vos antrą kartą vykstanti, ji išaugo į tris dienas. „Kaip vaikystėje išaugame senus marškinėlius, taip juos išaugo mažasis teatrų festivalis COM•@. Šiemet pirmą kartą COM•@ pradeda savarankišką kelių dienų kelionę ir plačiai atveria teatro duris“, – džiaugiasi festivalio vadovė Alytaus miesto teatro direktorė Inesa Pilvelytė.

Dieną su draugais, vakare su tėveliais

Mažojo festivalio programa leis pamatyti vienus geriausių vaikams sukurtų spektaklių. Itin didelio susidomėjimo sulaukė kūdikiams skirtas šokio ir judesio spektaklis „Debesų gaudyklė“ (teatras „Judesio erdvė“). Tokie spektakliai nedažnai atvežami į Alytų, todėl jų poreikis itin juntamas, bilietų likę vos keli.

COM•@ programa išdėstyta taip, kad būtų patogi darželių ir mokyklų vaikų grupėms. Spektakliai vyksta dienos metu, tad įdomi literatūros, istorijos pažinimo pamoka gali persikelti į teatrą ir atskleisti kitokias mokymosi formas.

Daug gastroliuojantis „Stalo teatras“ kviečia pradinių klasių mokinukus pamatyti spektaklį „Sibiro Haiku“, kuriame dešimtmetis berniukas pasakoja tremties istoriją, palietusią ne vieno vaiko senelius ar prosenelius. Ir nors tai skaudžios istorijos tema, spektaklyje daug vietos skirta žaismei ir šviesai bei japoniškam haiku.

O kas nežino „Senelės pasakos“: „Apšerkšniję mūsų žiemos. Balta balta, kur dairais. Ilgas pasakas mažiemus…“?  Teatras „Atviras ratas“ mažiesiems žiūrovams pristato muzikinį spektaklį – improvizaciją „Senelės pasaka“, pagal to paties pavadinimo Salomėjos Nėries eilėraštį. Tai spektaklis, kuriame, atgyja žinomi pasakų personažai – Žąsinas Moliūgas, trečias brolis Jonas, Našlaitėlė, žalčio žmona Eglė bei daugelis kitų, atvirai ir žaismingai pasakojantys savo neįtikėčiausias istorijas bei drąsiai kviečiantys mažuosius kurti pasaką kartu. Šis spektaklis yra apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi už geriausią spektaklį vaikams.

Festivalyje taip pat laukia pažintis su lėlių teatru. Seniau lėlių teatre vaidino tik aktorių valdomos lėlės, o dabar scenoje susitinka lėlės ir jas valdantys aktoriai. Puikus pavyzdys kostiuminis Vilniaus teatro „Lėlė“ muzikinis spektaklis vaikams pagal Hansą Christianą Anderseną „Princesė ir kiauliaganys“ – tai šmaikšti, kupina galantiškų šokių, melodingų dainų ir juokingų pokštų istorija, pasakojanti apie svarbiausias vertybes, kurias ne visada paprasta pamatyti.

Dar vieną lėlių spektaklį pristatys kaimynai iš Marijampolės teatro, atvežantys spektaklį nuotaikingu pavadinimu „Utėlių skūrų skrandutė“.

Vakariniai spektakliai (18 val.) į teatrą kviečia ateiti šeimas. Kai tėveliai ar seneliai baigia darbus – pats geriausias laikas pabūti drauge, o po to aptarti matytą spektaklį skaniai vakarieniaujant.

Į COM•@ atskrenda svečiai iš Turkijos, jaunuosius žiūrovus supažindinsiantys su šešėlių teatru. Kalbos barjero šiame spektaklyje nepajusite, nes čia kalba garsai, muzika ir išraiškingos lėlės. Kitoks spektaklis apie mūsų elgesį ir rūpestį žeme ir jūra.

Kai už lango ūžauja vėjas ir dangus paslėpęs saulę – puikus laikas su savo atžalomis kalbėti apie šiltus ir amžinus dalykus. Alytaus miesto teatras pristato pasaką „Skrudžo gatvės angelai“, kuriame kalbama apie meilę, atjautą, rūpestį, mokėjimą dalintis ir puoselėti šiltus tarpusavio santykius.

Festivalio metu bus išrinktas geriausias spektaklis vaikams. Jį rinks speciali COM•@ vaikų komisija, kurioje dirbs jaunieji teatro mylėtojai: mokyklos – darželio „Drevinukas“ mokiniai Rugilė Kazakevičiūtė, Vytė Mickevičiūtė, Vincas Kristupas Pacevičius bei Senamiesčio pradinės mokyklos moksleivės Jonė ir Urtė Vagnorytės.

Kas pirmesnis – tas … suskumba į kūrybines dirbtuves

Teatrinė programa vaikams COM•@ siekia įtraukti mažuosius dalyvius į aktyvią kūrybinę veiklą. Itin smagu, kai kurti imasi visa klasė. Teatras „Žalia varna“ pradinių klasių mokinukams į festivalį atveža dvi edukacijas: etnokultūrinį spektaklį „Elenytė ir trigalvis slibinas“ bei kūrybines dirbtuves „Ragana būti smagu arba magiškas konkursas“.

Kas vyksta teatre ir ten, kur nemato į spektaklį atėjęs žiūrovas? Į interaktyvią teatro pamoką „Užkulisiai“ kviečia Klaipėdos jaunimo teatras. Tai puiki bendravimo mokykla, kurioje išlaisvinama vaizduotė ir kūrybingumas, o patirtos emocijos dar ilgai kalba vaikų lūpomis.

Svarbu pasakyti, kad kūrybinėse dirbtuvėse gali dalyvauti ribotas kiekis vaikų – paprastai tai viena mokyklos klasė, todėl verta suskubti ir pasinaudoti puikia ir įdomia proga pažinti ir susipažinti, nes kai kurios edukacijos jau užpildytos.

Beje, kai kurie spektakliai ir edukacijos yra įtraukti į kultūros pasą, tad galimybė pasinaudoti jo teikiamomis galimybėmis, pasiūlant vaikams kokybišką kultūrinį produktą taip pat labai svarbi.

„Apskritoji COM•@“ – kas tai?

Šiemet pirmą kartą teatrinėje programoje vaikams rengiama „Apskritoji COM•@“. Tai pokalbiai ir diskusijos po spektaklio, kuriame bendrauti liks visi norintys žiūrovai ir festivalio dalyviai. Tai leis iš arčiau susipažinti, pasidalinti nuomonėmis, emocijomis, pastebėjimais, kalbėti apie šeimos, mokyklos, meno kūrėjų įtaką ugdant mažųjų sociokultūrinius įgūdžius bei, kas labai svarbu, sulaukti grįžtamojo ryšio, kad ateities bendrystė būtų tvaresnė ir tampresnė.

Visa COM•@ programa čia: https://bit.ly/2pdUkc5

Bilietus galima įsigyti Alytaus miesto teatro kasoje, www.tiketa.lt, www.bilietai.lt. Užsakymai priimami telefonu + 370 615 50989.

COM•@ į Alytaus miesto teatrą atskrenda spalio 10-12 dienomis. Tai tarsi naujai užgimęs mažas kosminis kūnas, artėjantis prie vaikų širdžių ir skleidžiantis savo teatrinių įvykių kupiną uodegą.

Praėjusiais metais COM •@ aplankė per 800 vaikų. O kiek vaikų širdžių COM•@ palies šiemet?

 

AMT informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *