Ką rinksis politikai – nutriušusį riboženklį ar vienetinius miesto vartus?

Jau kitą savaitę paaiškės, ar Alytaus miesto politikai antrą kartą išdrįs pasakyti „ne“ dviem alytiškių iniciatyvoms – miesto vartams „Alytus/Myliu“ ir dar vienai voverytės skulptūrai. Viešoje erdvėje aktyvūs šios istorijos sekėjai visa tai vadina politikų spjūviu gyventojams į veidus ir net bando spėlioti, kokios povandeninės srovės griauna iniciatyvų idėją ir ar tikrai politikams kliūva tik balsavusiųjų už miesto vartų ir voverytės skulptūros idėjas skaičius. Vienas ženklo „Alytus/Myliu“ kūrėjų Algirdas  Gataveckas neslepia jaučiantis apmaudą ir yra įsitikinęs, kad alytiškių iniciatyvos tapo vidinių politikų rietenų įkaitais.

Nors pritarimo mažai, vis tiek svarsto

Šiandien Alytaus miesto savivaldybėje buvo aptariamos techninės vartų galimybės. Aptarime dalyvavęs vicemeras Šarūnas Klėgeris teigė, kad nors iniciatyvų klausimas komitetuose sulaukė ypač daug diskusijų ir deja, bet pritarimo sulaukė tik Kultūros, švietimo ir sporto komitete, jis ir toliau aktyviai nagrinėjamas: „Buvome susitikę su administracijos specialistais ir miesto vartų vizualizaciją projektavusiu architektu Mariumi Bliujumi. Detaliau svarstėme, kaip ta konstrukcija galėtų atrodyti, iš kokių medžiagų turėtų būti pagaminta, koks turėtų būti techninis sprendimas. Ruošiamės kitam žingsniui, jeigu taryba iniciatyvų įgyvendinimui galiausiai pritartų. Preliminariais skaičiavimais, už numatytus 150 tūkst. eurų miesto vartus būtų galima įrengti trijuose, o gal net ir keturiuose įvažiavimuose. O dėl voverytės skulptūros, tai diskusijų kyla kiek mažiau, belieka nuspręsti, kuri miesto vieta jai būtų tinkamiausia.“

Pasak jo, voverytės skulptūrai taryboje svarstyti bus siūlomos kelios vietos – netoli Senamiesčio skvero, tik kitoje kelio pusėje, taip pat miesto sode prie Dailės mokyklos ir Jaunimo parke.

Ar miesto politikai išdrįs antrą kartą pasakyti „ne“ šioms dviem iniciatyvoms, paaiškės kitą savaitę, ketvirtadienį, vyksiančiame Alytaus miesto tarybos posėdyje. Vicemeras Š. Klėgeris teigė neabejojantis, kad šis klausimas sulauks labai daug diskusijų.

Kur neša povandeninės srovės?

Matydamas, kaip alytiškių išrinktos iniciatyvos yra draskomos politiškai, vienas ženklo „Alytus/Myliu“ kūrėjų Algirdas Gataveckas tikino besijaučiantis blogai: „Jaučiuosi nevertinamas, bet ne pačių alytiškių, o tam tikrų politikų. Mano nuomone, jie šioje srityje yra kvaili. Aš irgi kai kuriose srityse kvailas, bet juk visada galima pasitarti su konkrečias sritis išmanančiais žmonėmis. Kurią iniciatyvą nori matyti įgyvendintą rinko patys gyventojai ir dabar sakyti, kad kažkas negerai yra su šio projekto taisyklėmis ir reikia stabdyti, dalį iniciatyvų leisti įgyvendinti, o dalį ne, man atrodo nelogiška. Tai gal tegul įgyvendina tai, už ką žmonės balsavo, o jau kitų iniciatyvų balsavimą teorganizuoja pagal naujas taisykles. Bandoma sakyti, kad gal čia mes su broliu siekiame pasisavinti tuos pinigus, bet tai neįmanomas variantas. Mes net nebuvome šios iniciatyvos pareiškėjai ir to žmogaus, kuris tą padarė, mes net gerai nepažinojome, tik iš matymo. Dar bandoma spekuliuoti, kad čia „Alytaus piliečių“ ženklas, nors kaip tik jiems ir teko ilgai įrodinėti šio ženklo sėkmę. Tačiau esu įsitikinęs, kad ne čia esmė, tai niekaip nesusiję nei su mumis, nei su šiuo ženklu, nei su pačia iniciatyva. Veikiau tai politiniai karo žaidimai ir veikia povandeninės srovės, o kenčia gyventojai, miestas. Šis ženklas buvo sukurtas stiprinti miesto veido bruožus ir komunikacijai. Kai kurie politikai tikrai nieko neišmano apie miesto veido kūrimą ir priima tokius sprendimus.

A. Gataveckas pabrėžė, kad apie ženklą „Alytus/Myliu“ daug tai suprantančių profesionalų atsiliepia teigiamai. Jis buvo įvertintas tiek meno atstovų, grafinio dizaino meistrų, tiek nacionalinės premijos laureatų. O pats ženklas buvo pristatytas dalyvauti tarptautiniame konkurse ir buvo išrinktas kaip vienas geriausių ženklų Lietuvoje ir pernai pateko tarp geriausių logotipų ketvertuko.

„Kokie ekspertai, tokie ir jų sprendimai“

Alytaus miesto tarybos sprendimas nepritarti iniciatyvai įrengti miesto vartus su ženklu „Alytus/Myliu“ buvo plačiai sukritikuotas iš visos šalies kontekste, viešojoje erdvėje. Šis įvykis sulaukė ir šalies žiniasklaidos dėmesio. Savo nuomonę apie tai išsakė žinomi žmonės. Vienas jų buvo ir ryšių su visuomene, komunikacijos, tarptautinio bendradarbiavimo ekspertas, įvaizdžio kūrimo ir rinkodarinių projektų žinovas Germanas Kavalskis. Jis savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje išdėstė savo nuomonę: „Nedaugelis pasaulio miestų gali pasigirti galimybę iš savo pavadinimo sukurti naują žodį ar simbolį. Alytus turi šią galimybę ir dar daugiau, jie turi vieną gražiausių simbolių – meilę.

Tai puikus ne tik miesto ženklas, bet ir įvaizdžio ar komunikavimo žinutė: #Alytus – miestas, kur gimsta #meilė.
Kas turi bent mažiausią supratimą, tokią galimybę išnaudos kviečiant aplankyti miestą. O Alytaus Tarybos sprendimas man primena vieną anekdotą: Atvažiuoja į kaimą čiukčia su naujais ratais. Subėga visas kaimas pasižiūrėti į naują pirkinį. Ateina ir kaimo vyriausieji, o jiems maga pasirodyti protingesniais už kitus. Vienas pastuksena į šoną: „geležis“, kitas – į langą: „stiklas“,o trečias – į išmetamą vamzdį: „patinas“, – išdidžiai pareiškia.

Tad kokie ekspertai, tokie ir jų sprendimai.“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *