Finansinė paskata pirmojo būsto įsigijimui – 69 alytiškių šeimoms

Nuo pernai metų rugsėjo jaunos šeimos regionuose gali gauti subsidijas pirmajam būstui įsigyti. Alytuje per metus finansinės paskatos įsigyti pirmąjį būstą išduotos 69 šeimoms.

„Džiaugiamės, kad jaunos šeimos naudojasi šia galimybe. Tai lyg paskatinimas likti arba grįžti į regionus, nes, kaip žinia, ši parama suteikiama tik regionuose gyvenančioms šeimos. Taip pat tai yra patrauklus pasiūlymas įsigyjant pirmąjį būstą“,– teigia Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotojas Šarūnas Klėgeris.

Pirmąjį būstą jaunos šeimos gali įsigyti pagal Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymą. Per metus į Alytaus miesto savivaldybę kreipėsi 212 šeimos. Pažymos, patvirtinančios jaunos šeimos teisę į finansinę paskatą įsigyti pirmąjį būstą, išduotos 69 šeimoms. Jos yra išduodamos tuomet, kada kredito institucijos suteikia kredito patvirtinimą, tačiau kreditas negali būti didesnis nei 87 tūkst. eurų.

Sąlygų gauti paramą nėra daug – abu sutuoktiniai neturi būti vyresni nei 36 metai ir jie per 5 metus neturėjo ir neturi savo vardu nekilnojamo turto. Šias sąlygas atitinkančių pareiškėjų labai daug, tačiau kai pareiškėjas kreipiasi į finansinę instituciją, ji vertina mokumą, mokėjimo galimybes, ir prašymai yra atmetami.

„Šiuo metu paramai gauti eilių nėra, todėl visus pageidaujančius tikrai kviečiu naudotis šia galimybe, nes lėšų krepšelis yra pakankamas. Jei trūksta informacijos, visada galite apsilankyti Alytaus miesto savivaldybėje, kurioje būsite pakonsultuoti. Parama pirmajam būstui jaunoms šeimoms įsigyti regione koreliuoja su viešųjų paslaugų sektoriumi, ir tikrai norėčiau pasakyti, kad Alytuje turime puikų švietimo tinklą, pavyzdžiui, čia galima leisti savo vaikus į darželius, kurių dalis yra šalia miško, kur yra grynas oras. Galima naudotis puikia sporto infrastruktūra ir visais kitais ne didmiesčio teikiamais malonumais“, – kalbėjo Š. Klėgeris.

Jaunoms šeimoms, perkančioms pirmąjį būstą Alytuje, skiriama nuo 15 iki 30 proc. dydžio parama jam įsigyti:

  • 15 proc. subsidija teikiama šeimoms, neauginančioms vaikų;
  • 20 proc. – jaunai šeimai, auginančiai vieną vaiką;
  • 25 proc.– jaunai šeimai, auginančiai du vaikus;
  • 30 proc.– jaunai šeimai, auginančiai tris ar daugiau vaikų.

Jauna šeima, įsigijusi pirmąjį būstą su valstybės skirta subsidija, negali jo parduoti 10 metų, jeigu vis dėlto sugalvotų būstą parduoti, privalėtų grąžinti skirtą paramą. Išimtis taikoma, jeigu šeimoje vaikų skaičius padidėja iki trijų, tada subsidijos dalimi padengtą turtą galima parduoti jau po penkerių metų ir įsigyti didesnį.

Šiemet iš valstybės biudžeto finansinei paskatai pirmąjį būstą įsigyjančioms šeimoms skirta 10 milijonų eurų.

Alytaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *