Laura Radzevičiūtė: „Įtarimai man nepareikšti, tai politinis susidorojimas“

Viešojoje erdvėje pasklidusią informaciją apie antradienį oficialiai pareikštus įtarimus dėl dokumentų klastojimo Alytaus miesto savivaldybės tarybos narė, Antikorupcijos komisijos pirmininkė Laura Radzevičiūtė neigia ir įvardija kaip politinių oponentų priemonę su ja susidoroti politiškai.

Tai, kad L. Radzevičiūtei oficialiai pareikšti įtarimai, tvirtino Alytaus apskrities policijos atstovė Kristina Janulevičienė. Pasak jos, prokuratūra gavo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pareiškimą ir pavedė policijoje pradėti ikiteisminį tyrimą. Jo vykdymo ėmėsi Druskininkų policijos komisariato pareigūnai.

K. Jaunulevičienė tikino, kad politikei yra skirta kardomoji priemonė, rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Pati L. Radzevičiūtė teigė apsilankiusi policijos komisariate Druskininkuose, tačiau atsisakė pasirašyti procesinius dokumentus. Ji surengė ir socialiniame tinkle „Facebook“ tiesiogiai transliavo savo akistatą su policijos atstove K. Janulevičiene, kuri vietinio radijo žurnalistui suteikė informaciją apie esą L. Radzevičiūtei pareikštus įtarimus. Politikė negailėjo priekaištų policijos atstovei ir kitų komisariato pareigūnų atliktiems veiksmams.

L. Radzevičiūtė sutiko raštu atsakyti į portalo „Dzūkijos veidas“ klausimus.

Laura, tai kokia situacija yra iš tiesų – pareikšti Jums įtarimai ar ne?

Man jokie įtarimai nepareikšti. Tai yra ne kas kita, kaip mano politinių oponentų arba kitų suinteresuotų asmenų, neturinčių jokių svarių argumentų, noras policijos rankomis susidoroti su manimi, kadangi keliu nepatogius klausimus, kovoju už eilinį žmogų ir ginu viešąjį interesą.

Ar dalyvavote kokioje nors policijos tyrėjo apklausoje?

Rugpjūčio 27 d. (antradienį) pagal šaukimą buvau nuvykusi į Druskininkų policiją. Pažymiu, kad aš nebuvau nei apklausta, nei man buvo išaiškintos procesinės teisės. Nedelsiant, suprasdama, kad galimai, prieš mano asmenį yra nukreipti tendencingi veiksmai, siekiant pakirsti manimi pasitikėjimą visuomenės akyse, kad visas šis „šou“ yra užsakytas mano politinių oponentų ar kitų suinteresuotų asmenų, iš karto informavau tyrėją Saulių Černiagovskį, kad reikalauju užtikrinti advokato dalyvavimą šiame procese ir sutarėme kitą atvykimo laiką.

Atkreipiu dėmesį, kad šaukime turi būti nurodytas aiškus šaukimo motyvas, t.y., kas ir kokiu tikslu kviečia, kokie konkrečiai veiksmai bus atliekami su kviečiamuoju. Visos šaukime numatytos eilutės turi būti detaliai ir aiškiai užpildytos, kad nebūtų jokių abejonių ar dviprasmybių. Vertinant šaukimo tikslą asmeniui, jis turi turėti teisę pasinaudoti Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtinta teise į visapusišką savo teisių užtikrinimą, nesvarbu, kokiame statuse būtų. Man įteiktame šaukime visa to nebuvo, dėl ko vėliau mano atžvilgiu vyko sekantys mano procesinių ir konstitucinių teisių grubūs pažeidimai.

Šioje situacijoje, manau, buvo suformuotas netikslus, neaiškus šaukimo tikslas. Šaukime nenurodyta mano procesinė padėtis. Man atvykus į Druskininkų policiją, kaip teigė tyrėjas S. Černiagovskis: „taktikos būdu“, be jokių apklausų ar paaiškinimų buvo parinktas „įtariamosios“ procesinis statusas. Tai buvo staigmena, kad negalėčiau pasiruošti apsiginti. Taip negrįžtamai visuomenės akyse buvo suplanuota pakirsti pasitikėjimą mano asmeniu, pakenkti mano tiek profesinei, tiek politinei, tiek asmeninei profesinei reputacijai, mano garbei ir orumui, bei tiesiogiai pakenkti mano mažamečiui sūnui, kuris jau dabar labai išgyvena dėl visko.

Kam, Jūsų nuomone, buvo naudinga paskleisti šią informaciją ir kas tą padarė?

Mano politiniams oponentams ir arba kitiems suinteresuotiems asmenims. Manau, kad šioje istorijoje gali kyšoti ir buvusio mero Vytauto Grigaravičiaus ausys, nes jis turi asmeninę neapykantą man, dėl to, kad buvo pričiuptas naudojantis tarnybine padėtimi ir buvo viešinamos jam nepatogios temos.

Tai vis tik, ar egzistuoja toks VRK pareiškimas prokuratūrai apie galimą dokumentų klastojimą ar disponavimą jais? Apie kokius dokumentus čia kalbama?

Iš viešosios erdvės suprantu, kad kažkoks VRK kreipimasis egzistuoja. Esu įsitikinusi, kad jeigu Alytaus VPK pareigūnai būtų mane apklausę, o ne puolę, vykdydami kažkieno politinius užsakymus, mosikuodami įtarimais, būtų paaiškėję, kad jokių nusikaltimų nėra ir kad tai, geriausiu atveju, gali būti tik techniniai rinkimų įstatymo pažeidimai, tačiau jokiu būdu ne dokumentų klastojimas, kaip dabar yra teigiama viešoj erdvėj. Akivaizdu, kad šioje situacijoje kažkas galbūt net siekia mano atstatydinimo iš Alytaus miesto savivaldybės antikorupcijos komisijos pirmininkės pareigų, nes visą vasarą ne atostogavau, bet uoliai dirbau ir jau daug surinkau informacijos apie praėjusios valdžios galimai padarytus korupcinio pobūdžio pažeidimus.

Ar planuojate imtis kokių nors veiksmų, kad apgintumėte savo garbę prieš tuos, kurie išplatino šią informaciją?

Tikrai taip. Viso to taip paprastai nepaliksiu, jau pateikiau Kauno apygardos vyriausiam prokurorui Dariui Valkavičiui prašymą dėl nešališkumo užtikrinimo šiame procese ir policijos, prokuratūros pareigūnų neteisėtų veiksmų, nukreiptų prieš mano asmenį užkardymo.

Sieksiu asmeninės pareigūnų atsakomybės, kadangi taip gali nutikti ir žmogui, kuris realiai apsiginti, jeigu nėra bent kiek išsilavinęs teisiškai, negalėtų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *