Verslininkų ir valdžios pusryčiuose – lūkesčiai, galimybės bei iššūkiai

Alytaus miesto valdžia verslininkus sukvietė į verslo pusryčius, kurių metu verslo atstovai turėjo progą ne tik sužinoti apie verslo plėtros galimybes ir laukiančius iššūkius, bet ir išsakyti savo lūkesčius. Verslininkai sveikino valdžios atstovų iniciatyvą būtent verslo pusryčių formatu atgaivinti ir palaikyti ryšį su verslo bendruomene, taip išgirsti jos balsą ir tokio bendradarbiavimo jie tikisi ateityje.

Aptarė lūkesčius, galimybes ir iššūkius

„Pastaruoju metu verslas ir valdžia nebuvo artimai bendraujantys. Pastaruosius dvejus metus buvo sudėtinga išgirsti verslo bendruomenės nuomonę priimant kai kuriuos svarbius sprendimus. Dabar mes rengiame strateginį Alytaus miesto plėtros planą 2030 metams, laukia daug iššūkių ir norime prašyti jūsų pagalbos, bendradarbiavimo rengiant verslo skatinimo dalį. Šiandien norime išgirsti jūsų klausimus, nuomones ir pasiūlymus“, – kalbėjo Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Jis verslo bendruomenei išdėstė, kokia dabar situacija yra apie 60 ha ploto užimančiame Pramonės parke, pabrėžė, kad šiuo metu realiai užimta tik apie 21 ha ploto, pasirašyta 11 investicinių sutarčių, tačiau šiuo metu veiklą jame aktyviai vykdo tik 8 investuotojai. O problema yra ta, kad kai kurie investicijų sutartis pasirašę investuotojai nevykdo savo įsipareigojimų ir veiklos. Taigi, savivaldos laukia iššūkiai, kaip su tokiais investuotojais susitarti. Meras verslininkams pristatė galimybes verslui ateityje užimti jau suprojektuotus pastatus ir laisvus pramoninius plotus. Taip pat priminė, kad svarstymo stadijoje yra LEZ steigimo planai, rengiama galimybių studija.

Susitikime buvo pristatyta ir aukštojo mokslo plėtra, savivaldybė visai neseniai su keliomis aukštosiomis mokyklomis sutarė dėl magistro studijų programų vykdymo Alytaus mieste. Iš verslo bendruomenės tikimasi sulaukti siūlymų, kokių specialistų poreikis yra šiuo metu. Būtent dėl specialistų trūkumų sudėtinga pritraukti verslininkus kurtis Dzūkijos sostinėje.

Meras akcentavo ir vieną itin opią problemą Dzūkijos regione – kelio Alytus-Kaunas rekonstrukcijos pradžia buvo numatyta jau po ketverių metų, tačiau ji buvo nukelta į 2030 metus. Druskininkų, Varėnos, Lazdijų, Birštono, Prienų, Alytaus miesto ir rajono bei Kauno miesto bei rajono savivaldybių merai parengė raštą su parašais Susisiekimo ministrui, kad kelio Alytus-Kaunas rekonstrukcija nebūtų atidėta, nes ši atkarpa yra prioritetinė atšaka. Taip pat siūloma suplanuoti ne trijų eismo juostų kelią kaip numatyta, o keturių. Esą tai strateginis kelias ir tokia Vyriausybės pozicija gali stipriai ateinantiems dešimčiai metų pristabdyti regionų augimo galimybes.

Meras verslo bendruomenės klausė, kokių priemonių daugiau turėtų imtis savivalda, kad būtų skatinamas naujo verslo kūrimas.

Miesto vadovas užsiminė ir apie Verslo tarybą, kurios šiuo metu nebėra. Esą jos niekas nekvietė į tarybos posėdžius ir pati verslo taryba nebuvo girdima. Mero įsitikinimu, tokia taryba galėtų aktyviau atstovauti verslo bendruomenės interesus.

Susitikime pabrėžta, kad verslo vystymąsi stabdo ir normalaus viešbučio Alytaus mieste nebuvimas, todėl yra planų tokį statyti, pavyzdžiui, Dainų slėnio, dabartinio medelyno ar kokioje nors kitoje teritorijoje.

Meras verslo bendruomenei pristatė idėją Alytaus miesto prieigose ar kurioje nors kitoje vietoje įkurti kempingą. Esą tai paskatintų ir miesto turizmo ir poilsio sričių augimo galimybes.

Miesto vadovas pabrėžė, kad savivalda šiuo metu keičia koncepsiją ir artimiausiu metu investicijas nuo daugiabučių namų  aikštelių planuoja nukreipti į Jaunimo parko teritoriją, kur bus įrengiamos krepšinio, paplūdimio tinklinio aikštelės, grilio zona.

Artimiausiu metu Alytuje bus pastatytos ir elektromobilių įkrovimo stotelės. Viena jų turėtų atsirasti šalia Alytaus sporto ir rekreacijos centro, dar dvi miesto centre –prie prekybos centro Nemunas ir Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato. Bus tariamasi, kur dar penkiose vietose galėtų būti pastatytos tokios greito elektromobilių įkrovimo stotelės.

Kas rūpi verslininkams?

Verslo pusryčių dalyviams rūpėjo atkreipti savivaldos dėmesį į jų požiūriu opiausias problemas – kaip susigrąžinti emigrantus, pritraukti daugiau jaunų specialistų, suteikiant jiems palankias sąlygas apsigyventi Alytuje, čia įsigyti būstą ir surasti jiems daugiau veiklos galimybių. Taip pat pasisakė už aktyvesnį Pramonės parko įveiklinimą jo koordinavimo teises perleidžiant operatoriui. Paliestas ir vienas opiausių pastarųjų mėnesių klausimų dėl Laisvosios ekonominės zonos (LEZ) steigimo ir aerodromo likimo. Meras pažadėjo kad kai tik bus parengta galimybių studija, šiai temai su verslo bendruomene bus suorganizuota atskira diskusija.

Neišvengiamai buvo aptarta ir Ulonų,Santaikos ir Pulko gatvių rekonstrukcija, verslininkai valdžios atstovams siūlė iš naujo gerai apgalvoti projektą, esą dabartinis užprogramuoja eismo kamščius, kad gal vertėtų įrengti keturias eismo juostas.

Šiuo klausimu miesto valdžia jokių pažadų nedalijo, tik pabrėžė, kad žiedinių sankryžų Ulonų – Pulko – Santaikos g. ir Pulko – Gardino – Rūtų g. įrengimo viešiesiems pirkimams organizuotas konkursas įvyko, tačiau jame dalyvavo vienas dalyvis ir jis pasiūlė per didelę kainą, todėl artimiausiu metu bus organizuojamas naujas konkursas.

Taip pat meras pabrėžė, jog jeigu yra verslininkų, kurių verslai yra įsikūrę prie itin prastos būklės gatvių ir tai daro neigiamą poveikį jų verslams, yra galimybė šiuo klausimu kreiptis į savivaldą ir prašyti gatvės rekonstrukcijos, prie kurios kaštų savivaldybė prisidėtų 70 procentų, o verslas likusius 30. Tokiu būdu nereikėtų laukti bendroje eilėje, kol ateis numatytas laikas planuotai gatvės rekonstrukcijai.

Valdžios atstovams buvo išsakyta ir priekaištų dėl dabartiniame Alytaus miesto savivaldybės tinklalapyje šiuo metu neatitinkančio verslo organizacijų sąrašo, esą nėra bendros duomenų bazės, iš kurios būtų aišku apie šiuo metu veikiančius verslus ir jų veiklos sritis. Miesto valdžios atstovai patikino, kad dar iki šių metų pabaigos bus atnaujintas savivaldybės tinklalapis ir jame bus sutvarkyta ir verslo duomenų bazė.

Viršelis – Alytaus miesto savivaldybės nuotrauka.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *