Kęstutis Ptakauskas: „Viltis Alytuje turėti japonišką sodą atgimė dar kartą“

Japoniško sodo idėja vis dar gyva. Tą patvirtino ir pats tokio sodo idėjos autorius Kęstutis Ptakauskas. Vakar vyko susitikimas su Alytaus miesto vadovais, kurio metu buvo nuspręsta, kad Alytaus miesto savivaldybė idėjos įgyvendinimui skirs apie 25 arus savivaldybei priklausančios žemės prie mažojo Dailidės ežerėlio. Dar per šį mėnesį planuojama suformuoti valdybą ir patvirtinti įstatus, įtvirtinančius, kad japoniškas sodas priklausys bendruomenei ir juo rūpinsis patys alytiškiai.

„Savivaldybė japoniško sodo idėją palaiko. Toks moralinis palaikymas mums yra svarbus. Šį mėnesį bandome suformuoti valdybą, patvirtinti įstatus ir spalio pradžioje idėją plačiau pristatyti visuomenei. Dabar mums svarbu suburti bendruomenę japoniško sodo įgyvendinimui“, – sakė K. Ptakauskas.

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiuliui portalui „Dzūkijos veidas“ yra sakęs, kad japoniško sodo idėją Alytuje tikrai palaiko, tačiau, jo įsitikinimu, jo išlaikymas, priežiūra tikrai neturėtų kristi ant savivaldybės pečių ir tuo pasirūpinti galėtų pritraukti investuotojai.

K. Ptakausko teigimu, šiuo objektu rūpinsis patys alytiškiai, tačiau ne paslaptis, kad vien visuomeninių resursų jo puoselėjimui neužteks. Idėjos autorius planuoja ieškoti rėmėjų, investuotojų, verslo bendruomenių, fondų, kurie sodą sutiktų globoti. Tiesa, K. Ptakausko teigimu, dar anksčiau, kai japoniško sodo idėja tebuvo diskusijų etape, norą prie jo kūrimo prisidėti finansiškai buvo išreiškusios ir užsienio kompanijos, tačiau anuomet idėjos įgyvendinimui dar nebuvo pasiruošta. Dabar idėjos autorius bandys šiuos ryšius atgaivinti ir dar kartą pakviesti prisidėti prie japoniško sodo Alytuje įkūrimo ir puoselėjimo.

„Japoniško sodo idėja tikrai nėra utopinė ir ją įgyvendinti nėra sudėtinga. Jį jau galėjome turėti prieš gerą dešimtmetį, tačiau idėja pernelyg ilgai brandinta ir pritrūko aktyvesnio miesto valdžios palaikymo“, – sakė K. Ptakaukas, dar iki šių metų pabaigos planuojantis suburti sodo įkūrimo bendruomenę.

Alytaus miesto savivaldybėje vakar vykusiame K. Ptakausko ir verslininko Virginijaus Jarušo susitikime su miesto vadovais – meru N. Cesiuliu ir vicemere Jurgita Šukevičiene buvo dar kartą pritarta, kad tokio traukos objekto miestui tikrai reikia ir kad idėjos autoriai toliau rūpinsis sodo įkūrimo klausimais. Savivaldybė šiai idėjai įgyvendinti skirs apie 25 arus žemės prie mažojo Dailidės ežerėlio, o dar apie 20 arų žemės ploto japoniškam sodui praėjusiais metais išpirko V. Jarušo vadovaujama įmonė „Marisa“.

Japoniško sodo projektas jau yra parengtas, tačiau išrinkta valdyba dar turės patvirtinti ne tik įstatus, bet ir patį projektą.

Dar anksčiau buvo kalbėta, kad japoniško sodo pagrindą sudarys vanduo, medis ir akmuo, o augmenija bus artima Lietuvos gamtai. Sode planuojama pastatyti arbatos namelį, įrengti japoniškų žuvų tvenkinį ir aplinką išpildyti mažąja japoniška architektūra.

Pasiteiravus, kada tiksliau alytiškiai galėtų džiaugtis japonišku sodu, K. Ptakauskas teigė, jog tai priklausys nuo to, kaip seksis suformuoti komandą, bendruomenę ir sėkmės atveju tai įgyvendinta galėtų būti jau po metų ar pusantrų.

Kęstučio Ptakausko albumo nuotraukos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *