Policija įspėja: saugokitės sukčių ir išlikite budrūs!

Analizuojant Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pirmojo pusmečio nusikalstamų veikų statistinius duomenis pastebimas nemažėjantis skaičius pranešimų dėl sukčiavimo. Alytaus apskrityje sausio-liepos mėn. užregistruota 184 pranešimai apie sukčiavimus ar pasikėsinimus sukčiauti, 80 asmenų iš minėtojo skaičiaus patyrė nuostolių.

Šių metų pirmajame pusmetyje 30 proc. visų pranešimų sudarė avansinio ir išankstinio mokėjimo užvaldymas, „alio“ sukčiavimai, pasiūlymai internetiniuose portaluose. Nors bandymų sukčiauti ir neteisėtai pasipelnyti skaičius nemažėja, tačiau labai džiugu, kad didėja visuomenės sąmoningumas, kai sulaukę įtartino skambučio žmonės informuoja teisėsaugą.

Sukčiai dažniausiai manipuliuoja senyvo amžiaus asmenų patiklumu ir išvilioja jų turimas santaupas, skambindami ir meluodami apie tariamai artimųjų įvykdytus eismo įvykius, sužalojimus ar išgalvotas nesėkmes. Liepos 18 d. Alytaus r., Kedonių k., į laidinį telefoną aštuoniasdešimtmetei paskambinę sukčiai pasakė, kad jos anūkas pateko į eismo įvykį ir reikalavo kelių tūkstančių eurų sumos. Nukentėjusioji į jos namus atėjusiam nepažįstamam asmeniui atidavė turėtus 1400 eurų. Liepos 19 d. Alytaus r., Kaniūkų k., 78 m. vyrui paskambinę sukčiai taip pat prisistatė anūku, kuris pateko į eismo įvykį ir išviliojo 600 eurų.

Kitas dominuojantis apgaulės būdas susijęs su tam tikrų įsipareigojimų prisiėmimu. Birželio 10 d. į  Alytaus policiją kreipėsi 47 m. vyras, kurį nepažįstami asmenys apgaulės būdu paskatino pasirašyti dokumentus. Jis liko skolingas 2323 eurus už jo vardu, išsimokėtinai paimtus mobiliojo ryšio telefonus. Prienuose 24 m. vyro vardu, nenustatyti asmenys sudarė 24 mėnesių pokalbių plano sutartį ir pasisavino 1279 eurų vertės mobiliojo ryšio telefoną „IPhone“.

Alytaus apskrities policija reguliariai vykdo prevencines priemones ir informuoja visuomenę apie daromas nusikalstamas veikas. Prašome pakartotinai perspėti savo garbaus amžiaus artimuosius apie tokio pobūdžio grėsmes ir patarti, kaip tokioje situacijoje derėtų elgtis.

Jeigu jums paskambins nepažįstamasis ir praneš, kad artimas asmuo pateko nelaimėn – sukėlė eismo įvykį, sužalojo kitą žmogų ar padarė jam nuostolių:

  • Neskubėkite vykdyti skambinusiojo prašymų,
  • Nepakluskite jo reikalavimams,
  • Pirmiausia skambinkite į policiją ir patikrinkite šią žinią.
  • Nedelskite ir susisiekite su tuo žmogumi, kuriam, neva, atsitiko nelaimė,
  • Pasitarkite su kitais artimaisiais ar kaimynais.

 NIEKADA nepasirašykite jokių dokumentų, kuriuos Jums primygtinai rekomenduoja nepažįstami arba labai mažai pažįstami asmenys.

Sukčiai tai pat taikosi ir į stambesnį laimikį, nukreipdami dėmesį į įmonių ar įstaigų darbuotojus, atsakingus už finansus. Sukūrę netikrą elektroninį paštą įmonės vadovo vardu, jie buhalteriui parašo laišką, kad šis privalo tam tikrą pinigų sumą pervesti į nurodytą sąskaitą. Pagal panašią schemą veikę sukčiai iš vienos Alytaus įmonės išviliojo beveik 19 000 eurų.

Alytaus apskrities policija rekomenduoja susirūpinti, jeigu elektroniniu paštu gautas prašymas skamba įsakmiai arba yra neįprastai lipšnus, prašoma užtikrinti visišką konfidencialumą ir skubiai vykdyti mokėjimą. Derėtų sukurti aiškią mokėjimų tvarką ir jos laikytis, reguliariai atnaujinti technines apsaugos priemones. Patartina kartu su finansus valdančiu darbuotoju sukurti konkretų veiksmų planą, padėsiantį identifikuoti sukčius (pvz., skambutis iš asmeninio direktoriaus telefono, specifinės informacijos, žinomos tik konkrečiam darbuotojui, atskleidimas ir pan.)

Kilus įtarimui, kad susidūrėte su sukčiumi, nedelsdami kreipkitės į artimiausią policijos įstaigą arba skambinkite skubios pagalbos tarnybų telefonu 112.

 Alytaus apskr. VPK informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *