Naujos Alytaus valdžios šimtadienis: nuo strateginių klausimų iki mėnulio poveikio

Alytaus miesto vadovai penktadienį neįprastoje vietoje – prie Didžiosios Dailidės ežerėlio – surengė spaudos konferenciją šimto dienų valdymo proga ir apžvelgė svarbiausius nuveiktus darbus. „Žinoma, po šios dienos galima kritikuoti pilna burna, nors kai kurie tai jau darė nuo pirmos dienos“, – susitikimą pradėjo pirmą kadenciją vadovaujantis meras Nerijus Cesiulis.

Jame dalyvavo ir jo pavaduotojai Jurgita Šukevičienė bei Šarūnas Klėgeris, savivaldybės administracijos direktorius Rolandas Juonys su pavaduotoja Neringa Rinkevičiūte.

„Sutikite, kad per šimtą dienų daug nuveikti neįmanoma. Net viešojo pirkimo per tokį laiką atlikti negalima, o liepą nebuvo nė vieno tarybos posėdžio. Nenorėtume girtis, ką jau padarėme ir tikrai neatėjome vien tam, kad keistume viską, kas iki tol buvo padaryta. Tęstinumo nereikia griauti, o miestą svarbu statyti pamažu. Tęsiame buvusios valdžios paliktus darbus, jau turime ir naujų mūsų kadencijos projektų, finansavimo šaltinių“, – kalbėjo Dzūkijos sostinės meras.

Kaip vieną svarbiausių ir didžiausią pagreitį įgavusių darbų drąsiai galima būtų įvardyti miesto valdžios užmojus Alytuje steigti Laisvąją ekonominę zoną (LEZ). Meras pripažino, kad tai vienas svarbiausių jam valdant pradėtų darbų miesto labui. Esą yra ir būsimu Alytaus LEZ’u besidominčių investuotojų, tačiau vadovų tikinimu, apie tai kalbėti dar anksti, nes teritorija dar nėra įsteigta ir per tą laiką daug kas gali keistis.

Aptarti ir laukiantys itin bendruomenei skaudūs, tačiau neišvengiami klausimai, tokie kaip miesto švietimo sistemos reorganizavimas, kuris turėtų paliesti ne vieną mokyklą. Pasidžiaugta, kad į miestą noriai žengia ir universitetų magistro studijų programos, o artimiausiu metu universitetinių studijų pasirinkimas Alytaus mieste bus dar didesnis. Tai esą miestui duos pridėtinę vertą ir investuotojų akyse.

Meras užsiminė ir apie tai, kad galbūt jau rugpjūtį jo komanda papilnės – bus paskirti vienas arba du patarėjai, o administracijos direktorius turės dar vieną pavaduotoją. Kas jie tokie, įvardyta nebuvo. Taip pat miesto vadovai svarsto galimybę savivaldybėje steigti atskirą verslo skyrių, kuris rūpinsis ir LEZ’o klausimais. Tiesa, be vadovo kol kas likęs ir savivaldybės Komunikacijos skyrius.

Užuominų būta ir apie Didžiosios Dailidės ežerėlio teritorijos laukiančius pokyčius, mat, pasak mero, vietinio verslo atstovai turi labai daug idėjų. Miesto vadovas užsiminė, kad šioje vietoje dirbs daugiau jaunų žmonių, tai lėmė spaudos konferencijos pasirinkimo vietą.

Pasakodamas apie savo šimtadienio mero kėdėje patirtis, N. Cesiulis teigė neišvengiantis ir kuriozinių situacijų, pavyzdžiui, kai į jį gyventojas kreipėsi dėl to, kad nežino ką daryti, nes jo tujos auga ne tiesiai, o palinkę į šoną. Atsakydamas besikreipusiam asmeniui, meras tiesiog patarė tujas laistyti. „Mėnulio fazių poveikį pastebime ir mes. Paskutiniu metu sulaukiau ir gyventojo prašymo atstatyti Lietuvoje teisingumą. Pažadėjau, kad tą padarysiu, bet dar nežinau kaip“, – juokėsi meras.

Vicemerė J. Šukevičienė pabrėžė, kad spręsdama gyventojų klausimus, pastebėjusi, jog daugybė problemų kyla dėl bendruomeniškumo stokos, nenoro kalbėtis vieni su kitais ir kartu ieškoti kompromisų. Pasak jos, bendruomeniškumui stiprinti įrankių išties yra, tereikia juos plėtoti, o kaip vieną jų įvardijo problemų sprendimą pasitelkiant seniūnaičius. Per pirmąsias šimtą dienų vicemerė susidūrė su daugybės gyventojų prašymais, skundais, pastebėjimais, ir jų išties būta pagrįstų, tačiau galiausiai suprato, kad yra galimybių ribos ir kad ir kaip norėtų, išspręsti visų problemų tikrai neįmanoma.

Š. Klėgeris visus kvietė daugiau leistis į dialogą ir pabrėžė, kad vietos mieste turi užtekti visiems.

N. Rinkevičiūtei labiausiai įstrigo, kad diskutuojant su bendrijų atstovais apie atliekų tvarkymą, jų požiūriu, šis klausimas yra vien savivaldybės reikalas, net siūlė jų teritorijose konteinerių nestatyti, o šiukšles atnešti į valdininkų kabinetus.

Meras teigė tikintis, kad bendruomeniškumas tikrai stiprės, nes keičiasi kartos ir jų požiūris. O bet kurį sprendimą priimant, vis tiek visuomet bus prieštaraujančių, nepatenkintų.

Miesto vadovų buvo pasiteirauta ir apie jų neseniai pasibaigusias atostogas, ar jiems jos išties buvo svarbios. Meras tikino, kad jam savaitės atostogų išties reikėjo, mat po rinkiminio proceso, darbo po 20 val. per parą jis jautėsi išsekęs. „Man tikrai to reikėjo. Politikai irgi yra žmonės, kurie kaip ir visi perka batus parduotuvėje, valgo, vaikšto gatvėmis“, – kalbėjo N. Cesiulis.

Vicemerė teigė, kad jos atostogos buvo suplanuotos dar praėjusiais metais. O vicemeras atostogavo vos dvi dienas.

Spaudos konferencijos dalyviams rūpėjo sužinoti, kaip meras, spręsdamas svarbius strateginius miesto klausimus, ketina į savo pusę palenkti tuos tarybos narius, kurie linkę nevertinti esmės, tikslo, o labiau jiems rūpi tam tikrų priemonių panaudojimas. „Neketinu jų lenkti, o tikslų sieksiu kalbėdamasis, remdamasis skaičiais ir konkrečiais faktais. Reikia pamiršti, kad esam skirtingos partijos, o pagalvoti, kad ir mes esam miestiečiai, tik turintys atsakomybių prieš gyventojus. Sprendimus priiminėsime demokratiškai“, – teigė miesto vadovas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *