Savivaldybės įstaigai vadovo teks ieškoti ketvirtą kartą?

Panašu, jog Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centrui turėti vadovo nelemta. Trečią kartą Alytaus miesto savivaldybės surengto ir praeitą antradienį įvykusio viešo konkurso šios įstaigos direktoriaus pareigoms užimti rezultatai apskųsti Alytaus apylinkės teismui.

Penktadienį teismą pasiekusiame skunde teigiama, jog konkurso laimėtoja, šiuo metu Alytaus miesto savivaldybės gydytoja dirbanti Irma Maskeliūnienė, remiantis įstatymais, vadovauti Medicininės reabilitacijos ir sporto centrui negali.

2018 m. gruodžio 20 d. Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtintame vyriausiojo specialisto (savivaldybės gydytojo) pareigybės aprašyme aiškiai įvardinta, jog šis centras – viena tų sveikatos priežiūros įstaigų, kurios veiklą kuruoja savivaldybės gydytojas.

Tuo tarpu Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas numato, kad „asmuo, nustojęs eiti pareigas valstybinėje tarnyboje, vienerius metus neturi teisės dirbti įmonės ar jos kontroliuojamos įmonės vadovu <…> jeigu per paskutinius darbo metus jo tarnyba buvo tiesiogiai susijusi su įmonės ar jos kontroliuojamos įmonės veiklos priežiūra ar kontrole“.

Minėtame skunde prašoma konkurso rezultatus paskelbti negaliojančiais ir įpareigoti Alytaus miesto savivaldybę nesudaryti darbo sutarties su konkursą laimėjusia I. Maskeliūniene.

Įdomu tai, kad 2018 m. gruodžio 20 d. Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtintą vyriausiojo specialisto (savivaldybės gydytojo) pareigybės aprašymą savivaldybės interneto svetainėje buvo galima rasti dar konkurso dieną, birželio 25-ąją.

Tačiau jau netrukus jis buvo pakeistas į 2019 m birželio 14 d. Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu patvirtintą pareigybės aprašymą su pataisymais – naujame aprašyme nėra nurodomos savivaldybės gydytojo kuruojamos sritys. Įtariant, kad taip buvo galimai klastojami dokumentai, skundo teismui autorius ketina kreiptis ir į prokuratūrą dėl baudžiamosios bylos pradėjimo.

Portalas „Dzūkijos veidas“ primena, kad analogiška situacija buvo susidariusi 2017 metų liepą, kai Alytaus miesto savivaldybės rengtą viešą konkursą Pirminės sveikatos ir priežiūros centro (PSPC) direktoriaus pareigoms užimti laimėjo tuometė Alytaus miesto savivaldybės gydytoja Jovita Katkauskaitė.

Tik prieš dvejus metus savivaldybei neprireikė veltis į teisminius ginčus, pakako Vyriausios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) rekomendacijų. Buvo nuspręsta nesudaryti su laimėtoja darbo sutarties po VTEK pateiktų išvadų, jog J. Katkauskaitė, eidama savivaldybės gydytojos pareigas, tiesiogiai vykdė PSPC priežiūrą ir kontrolę, todėl, remiantis įstatymais, toks asmuo bent vienerius metus po valstybės tarnybos pabaigos negali eiti kontroliuojamos įmonės vadovo pareigų.

O kaip bus šį kartą?

Portalui „Dzūkijos veidui“ susisiekus telefonu su konkurso laimėtoja, Alytaus miesto savivaldybės gydytoja I. Maskeliūniene, ši patikino, kad rezultatų apskundimas teismui jai yra naujiena. „Yra kaip yra, tai – procedūros, kurių išvengti kartais nepavyksta“, – sakė pašnekovė.

Pasiteiravus, ar prieš dalyvaudama konkurse ji žinojo, kad jos pareigybės aprašymas „kertasi“ su kai kuriais įstatymais, o dabartinė situacija primena 2017-uosius su J. Katkauskaite, paaiškino, jog Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro veiklą koordinuoja ne ji, o savivaldybės Socialinės paramos skyrius.

PAPILDYTA

Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Rolandas Juonys patikino negalintis komentuoti susidariusios situacijos, mat dar nėra gavęs informacijos iš teismo, kad buvo apskųsti konkurso rezultatai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *