Poilsis Dzūkijos kaime – ne pigesnis nei pajūryje, bet graibstyte graibstomas

Artėjantis karštas savaitgalis dažną paskatina krautis lagaminus ir keliauti į pajūrį, kiti – skuba ieškoti poilsio pasiūlymų už Lietuvos ribų, treti renkasi pasibuvimą prie ežero, atokioje kaimo turizmo sodyboje, be už sienos šėlstančių vestuvininkų ar giminės susitikimo dalyvių.

Panašu, jog pastarųjų poilsiautojų ne tiek ir mažai – sumaniusiems savaitgalį praleisti kurioje nors Dzūkijos kaimo turizmo sodyboje, tektų gerokai pavargti, jų šeimininkų teigimu, likusių laisvų vietų šiai vasarai – vos viena kita. Panašu, kad lietuviai tokį poilsį mėgsta, nesvarbu, kad savaitgalis Dzūkijos vienkiemyje prie ežero atsieina kone tiek, kiek trys dienos šalies pajūryje ar net užsienyje.

Ką už tokią kainą graibstyte graibsto poilsiautojai ir siūlo svetingumu garsėjantys dzūkai? Ogi pabėgimą nuo varginančio miesto triukšmo, jėgų atgavimą miškų apsuptyje, ramybę su knyga ar meškere rankoje, maudynes ežere, pasiplaukiojimą valtimi, pirties malonumus, sporto ir vaikų žaidimų aikšteles, uogavimą ir grybavimą, galimybę išsikepti kepsnį lauko židinyje ar kepsninėje…

Tiesa, dažnas sodybos šeimininkas nepageidauja savo valdose matyti gyvūnų, yra tokių, kurie leidžia poilsiautojams būti su augintiniu tik pateikus gyvūno pasą ir įrodžius, kad jis nėra agresyvus, žinoma, už papildomą mokestį.

Pagal internetinio apgyvendinimo paslaugų, kaimo turizmo ir pramogų katalogo PrieEzero.lt pateiktą informaciją, Alytaus rajone ramų poilsį vos trys sodybos, įsikūrusios ant Suvingio ir Daugų ežerų krantų, o paros poilsio kaina siekia 50-80 eurų. Visą savaitgalį vieniems šeimininkauti didelėje sodyboje šalia Daugų ežero galima piniginėje turint 200-300 eurų.

Miškų apsuptame Varėnos krašte ramus poilsis siūlomas taip pat vos keliose sodybose, šalia Glūko ežero ir Merkio upės. Jose parai už asmenį prašoma nuo 15-20 eurų, vietą palapinei – 20-80 eurų, o namelio nuomos kaina prasideda nuo 80 eurų.

Pavyzdžiui, pirties namelio Papiškių kaime, netoli Varėnos, nuoma svyruoja nuo 40 iki 100 eurų. Ką siūlo šeimininkai? „Galimybę stebėti, kaip krosnelėje spragsi malkos, mėgautis žolelių arbata iš Dzūkijos pievų, o saulei leidžiantis rūpesčius palikti prie aukuro liepsnos“.

Druskininkų savivaldybės teritorijoje nuo miesto šurmulio pasislėpti galima keliose kaimo turizmo sodybose prie Latežerio, kur paros poilsio kaina asmeniui svyruoja nuo 22 iki 30 eurų, sodybos nuoma – nuo 120 iki 150 eurų.

Šalia kurorto įsikūrusioje modernioje sodyboje, kurios šeimininkai siūlo išmėginti pirtį sus pirtininkais, pėsčiųjų ir dviračių žygius, edukacinius užsiėmimus, dzūkiškų bandų bei nacionalinės virtuvės patiekalų ruošimą pečiuje, para asmeniui kainuoja 23-37 eurus, o visos sodybos nuomos kaina – nuo 270 iki 650 eurų.

Lazdijų krašto žmones drąsiai galima būtų vadinti kaimo turizmo žinovais, mat čia sodybų, kurios būtų atviros ne švenčių dalyviams, o tik poilsiautojams – net kelios dešimtys. Jos įsikūrę šalia Dusios, Galsto, Ilgio, Pastovio, Trikojo, Veisiejo, Babrų, Sagavo, Seirijo, Šlavantėlio ir kitų ežerų. Paros poilsio kaina sodybose svyruoja nuo 60 iki 150, pageidaujantiems visos sodybos savaitgaliui pinigines atverti tenka plačiau – nuomos kaina siekia ir 350, o savaitgaliais ir 580 eurų.

Pavyzdžiui, para sodyboje ant vieno švariausių Lietuvoje Snaigyno ežero kranto, netoli Veisiejų, kainuoja iki 35 eurų, tačiau kiekviena paslauga kainuoja papildomai: pageidaujantiems valties teks pridėti 15 eurų, vandens dviračio – 20 eurų, pirties malonumai papildomai kainuos 60 eurų, kubilas – 120 eurų.

Viršelis – sodyba Papiškių kaime, Varėnos rajone.

Vienas komentaras apie “Poilsis Dzūkijos kaime – ne pigesnis nei pajūryje, bet graibstyte graibstomas

  1. O kodėl poilsis nuostabioje Dzūkijos gamtoje turėtų būti pigesnis, nei pajūryje? Dzūkija garsėja ne tik Druskininkais, bet ir Dzūkijos nacionaliniu parku, alsuojančiu ramiu senųjų medinių etnografinių kaimų gyvenimo būdu ir neaprėpiamais miškais. Čia veiklos ras ne tik šeimos su vaikais, bet ir aktyvų poilsį pamėgę tautiečiai: Dzūkijoje driekiasi daugybė dviračių trasų, baidarių maršrutų , pažintinių takų, jau nekalbant apie edukacinių užsiėmimų pasiūlymus ar tikrą atokvėpį dzūkiškoje pirtelėje pušynų ir ežerų apsuptyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *