Kiek kainavo rekordų pažėręs Alytaus miesto gimtadienis?

Malonių atgarsių sulaukęs Alytaus miesto gimtadienis šiemet pažėrė rekordų. Vakaro koncertai pritraukė tiek dalyvių, kiek nė vienas miesto renginys iki šiol neregėjo. Maža to, miesto šventei iš savivaldybės biudžeto buvo skirta per 30 tūkst. eurų didesnė suma nei pastaruosius dvejus metus, o ir rėmėjai prisidėjo kaip niekad gausiai.

Rekordiškai mažai buvo ir kriminalinių įvykių, o medikams darbo nors ir buvo daugiau, tačiau didesnių nelaimių išvengta. Panašu, kad tiek vietos, tiek paties šventės formato sprendimai taip pat pasiteisino, nes miestiečiai nesiliauja liaupsinti praūžusio gimtadienio.

Iškalbingi rekordiniai skaičiai

Kaip teigia šventės organizatoriai, vien vakaro koncertai sulaukė per 20 tūkst. dalyvių. Šių metų miesto gimtadienis savivaldybės biudžetui atsiėjo 92 tūkst. eurų, dar apie 30 tūkst. prisidėjo rėmėjai. Pastaruosius dvejus metus iš savivaldos biudžeto šventei buvo skiriama per 30 tūkst. eurų mažiau, o rėmėjų paramos būta iki 24 tūkst. eurų.

„Iki šiol Alytaus renginiuose tokio masto susidomėjimo nebuvome sulaukę. Per visas tris šventines dienas teko bendrauti su daugybe žmonių, neatsimenu, kada esu mačiusi tiek šypsenų. O pats miestas tikrai prilygo kuriai nors didžiajai Europos sostinei“, – sakė Alytaus miesto mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė.

Tiesa, ji pripažino, kad dar yra kur tobulėti: galbūt reikėjo daugiau viešojo transporto ir žmones išvežioti po mikrorajonus, o ne paleisti prie savivaldybės, juk naktį grįžti namo yra ne itin saugu, o atstumai nemaži; mugės prekybininkams buvo sunku, tačiau Dainų slėnyje jau yra numatyti plėtros planai, kurie leis praplėsti erdvę.

„Mūsų miestas išties atsiskleidė visu savo grožiu ir pajėgumu. Tą geriausiai įvertina gyventojų atsiliepimai, juk šventė ir skirta jiems. Sulaukėme svečių iš kitų miestų bei šalių, jiems šventė paliko neišdildomus įspūdžius“, – pasakojo vicemerė ir patikino, kad kitų metų Alytaus miesto gimtadienio šventės kartelė tikrai nebus žemesnė.

Antradienį savivaldybėje vykusiame šventės aptarime nuskambėjo svarstymai kitų metų šventę vėl organizuoti tose pačiose erdvėse. Meras Nerijus Cesiulis netgi išsakė besitikintis, jog kitų metų gimtadienį, kaip ir šių, organizuoti vėl apsiims Alytaus miesto teatro kolektyvas, gerai žinantis miesto ir gyventojų poreikių specifiką.

Atsiliepimai įkvėpė

Alytaus miesto teatro direktorė Inesa Pilvelytė prisipažino, kad organizuoti šventę tokiose infrastruktūros stokojančiose miesto erdvėse kaip Dainų slėnis ir Dailidės ežero teritorija, buvo didelis iššūkis, tačiau geri žmonių atsiliepimai leido suprasti, kad jį įveikti pavyko su kaupu. „Su kolegomis dabar jaučiamės ne išsunkti, o kaip tik pasisėmę daug gerų emocijų ir įkvėpimo“, – sakė direktorė.

Didžiausi iššūkiai, su kuriais teko susidurti teatro kolektyvui rengiant šventę, buvo logistika, infrastruktūra, prekybininkų mugės organizavimas.

Tai, kad miesto šventei skirtas biudžetas šiemet išaugo daugiau negu trečdaliu, I. Pilvelytė nesistebi, mat tai lemia sparčiai augančios paslaugų kainos, honorarai atlikėjams. Be to, direktorė pabrėžė, kad šiemet ypač didelis finansinis ir ne tik indėlis buvo rėmėjų. Miesto šventei skirta parama sudarė beveik trečdalį visos iš savivaldybės biudžeto skirtos pinigų sumos – apie 30 tūkst.eurų.

„Esame labai dėkingi visiems rėmėjams, savanoriams. Tikimės, kad šie geri ir gražūs atsiliepimai ir kitąmet dar daugiau jų inspiruos prisidėti prie šventės grožio ir kokybės“, – kalbėjo I. Pilvelytė ir pabrėžė, kad nėra nieko mieliau, kai komentaruose perskaitai, kad šventė paskatino didžiuotis, jog esi alytiškis, tad tuo viskas ir pasakyta.

Darbo daugiau, bet buvo ramu

Miesto šventės metu policijos pajėgos padidintos keturis kartus nei per buvusius miesto gimtadienius. Dirbo ir raitoji, ir slaptoji policija. Alytaus kolegoms talkino tiek Birštono, tiek Druskininkų, tiek kitų apskrities miestų pareigūnai. Iš viso šventės metu dirbo daugiau kaip 150 policijos pareigūnų, 4 policijos rėmėjai, 4 Lietuvos policijos mokyklos kursantai. Galbūt dėl padidinto dėmesio saugumui policijos kriminalinėse suvestinėse įvykiai nepasižymėjo.

Kaip teigė Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Kristina Janulevičienė, per trijų miesto dienų šurmulį nebuvo pradėtas nė vienas su švente susijęs ikiteisminis tyrimas, surašyti vos du administracinių nusižengimų protokolai dėl viešosios tvarkos pažeidimų – viešumoje buvusiems šešiems neblaiviems asmenims ir muštynių dalyviams.

„Teisės pažeidimų prasme šiemet Alytaus miesto šventė pareigūnams buvo žymiai ramesnė, tačiau didelis iššūkis buvo užtikrinti saugumą, nes keitėsi šventės vietos. Jos miškingos, šalia jų – vandens telkiniai. Džiaugiamės, kad pavyko iššūkį suvaldyti“, – teigė K. Janulevičienė ir pridūrė, kad dėl saugumo jaudintasi ne be reikalo, mat ankstesnių metų šventės, vykusios Dainų slėnyje, pasižymėjo įvairiomis nusikalstamomis veikomis.

Medikams per šią šventę darbo buvo daugiau nei pastaraisiais metais. Tiek penktadienį, tiek šeštadienį budėjo dvi brigados.

„Penktadienį brigados budėjo nuo 18 iki 24 val. ir ypatingų įvykių nebuvo – pleistrų užklijavimai, ir šalčio paketų poreikis. Daugiau darbo turėjome birželio 15 dieną, kai brigada budėjo nuo 14 iki 24 val. Būta visokių atvejų – širdies sutrikimai, traumos.

Baisiausias įvykis buvo netyčinis šešiametės mergaitės sužalojimas paspirtuku. Dvylikametis paspirtuku pataikė mergaitei į galvą. Ji buvo atvežta į Alytaus apskrities ligoninę, o vėliau dėl kaukolės lūžio išgabenta į Kauno klinikas. Vienas žmogus į ligoninę buvo nuvežtas su širdies sutrikimais. Laimei, mirtinų atvejų nebuvo“, – pasakojo Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausioji slaugos administratorė Rita Pavilonytė.

Kai miesto šventė vykdavo Rotušėje, medikų brigadoms budėti neprireikdavo, mat medicininės pagalbos stotis įsikūrusi netoliese.

Nepaliko abejingų

Tai, kad šių metų miesto šventė išties nepaliko abejingų, rodo ir kalbinti alytiškiai. Mieste praeivių pasiteiravus nuomonės, ar tie miesto biudžetui atsiėję 92 tūkst.eurų buvo verti šventės reginių ir jų lūkesčių, visi lyg vienas tvirtino, kad išties buvo verta.

„Tie hamakai Dailidės ežerėlio pakrantėje ir naktinės švieselės ant medžių, padangėje skraidančios spalvotos medūzos ir ant medžių nutūpę apšviesti debesėliai buvo kažkas fantastiško. Dar niekada nemačiau taip atrodančio miesto. Visą šeimą pakerėjo meninis pasirodymas, lazerių ir fejerverkų šou ant Dailidės ežerėlio. O koncertas Dainų slėnyje buvo seniai išsipildžiusi mano svajonė, stebėti atlikėjų pasirodymą sėdint ant pievoje ištaisyto užkloto. Jautėmės tarsi būtume kokiame šeimų festivalyje, kur veiklos netrūko nei mažiausiems, nei vyriausiems. O didysis tiltas atsiskleidė visu gražumu, kai jį nutvieskė įspūdingas fejerverkas. Nė už ką nenorėčiau iškeisti miesto šventės Dainų slėnyje, prie Dailidės į asfaltą pilkoje mūsų rotušėje“, – tokią nuomonę dėstė alytiškė Aušra, su savo šeima dalyvavusi tiek penktadienio, tiek šeštadienio miesto šventės renginiuose.

„Šiemet Alytaus miesto šventę vertinu kaip vizitinę kortelę, kurią gavo ne tik mūsų miestiečiai, svečiai, bet ir užsienio delegacijos. Tikiu, kad sugrįžę į savo kraštus užsieniečiai paskleis gerą žodį apie mūsų miestą“, – sakė mokytoja mieste dirbanti Rasa.

„Tikrai buvo verta, praėjusį savaitgalį vertinu kaip vieną turiningiausių, aplankiau ne vieną parodą, buvau koncertuose. Labai gerai vertinu ir šventei pasirinktas vietas – Dainų slėnį ir teritoriją prie Dailidės ežerėlio. Jaučiausi tarsi atitrūkusi nuo miesto ir pabuvojusi gamtoje“, – kalbėjo alytiškė Janė.

Pasiteiravus, kokius šventės trūkumus išskirtų, dauguma apklaustųjų nurodė transporto trūkumą, o Putinų mikrorajone gyvenantis Aloyzas tvirtino, kad gyventojams būtų buvę patogiau, jeigu šventė būtų organizuota Jaunimo parke, kur gyventojams atvykti būtų paprasčiau.

Viršelis – Alytaus miesto savivaldybės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *