Dėl sausros Alytus pirks naują vandenvežį, o ko imsis rajono valdžia?

Nuo gegužės šalį alinanti sausra vis daugiau gyventojų palieka be vandens šuliniuose. Bendrovės „Dzūkijos vandenys“ duomenimis, šulinių papildymo geriamuoju vandeniu užsakymų Alytaus mieste ir rajone šiomis dienomis turi per 70, o eilėje laukti reikia savaitę. Kaip spręsti klausimą dėl geriamojo vandens atvežimo eilių trumpinimo žada Alytaus miesto valdžia? O kokį pagalbos planą gyventojams turi Alytaus rajono valdžia, mat Alytaus miesto savivaldybės valdomos įmonės „Dzūkijos vandenys“ prioritetas yra miesto žmonių poreikiai?

Eilėje laukia savaitę

„Dzūkijos vandenų“ atstovės Rasos Lukšienės teigimu, iki vakar popietės Alytaus mieste vandens atvežimo užsakymų buvo penki. Rajone – netoli septyniasdešimt. Pateikus naują užsakymą, rajono gyventojams jo reikėtų laukti apie savaitę, o alytiškiams – 1-3 dienos. Per dieną vandenvežis gali išpildyti 7 užsakymus, jeigu autocisternos neprireikia tų namų gyventojams, kuriems dėl netikėtų avarinių situacijų ir Alytuje vykstančių vandentiekio sistemos tvarkymo darbų laikinai apribotas šalto vandens tiekimas.

R.Lukšienė patikino, kad pirmenybė teikiama miesto gyventojams, o tik tada – rajonui, nes „Dzūkijos vandenys“ yra Alytaus miesto savivaldybės valdoma įmonė.

„Alytaus mieste ši problema ne tokia aktuali kaip rajone, nes daugumos gyvenamųjų namų vandens komunikacijos yra prijungtos prie centrinės vandentiekio sistemos. Mieste gauname užsakymų ne tiek vandeniu papildyti šulinius, o baseinus. Rajone problema išties didelė ir mes net pratęsėme darbo valandas darbuotojų, kurie išvežioja vandenį. Dabar jie dirba iki 20 valandos. Priešingu atveju eilė susikauptų dar ilgesnė. Pernai metais gyventojams eilėje laukti tekdavo ir mėnesį, būtent ši patirtis ir paskatino ieškoti būdų, kaip tas eiles sutrumpinti“, – kalbėjo R.Lukšienė.

Lyginant su praėjusių metų gegužės mėnesiu, šiemet vandens atvežimo poreikis yra didesnis. Praėjusiais metais gegužę buvo gauti 54 užsakymai, šiemet – 72. Iš viso per praėjusius metus vandenvežis pas gyventojus važiavo 1042 kartus.

Planuose – dar vienas vandenvežis

Paklaustas, kaip planuoja spręsti klausimą dėl kuo operatyvesnio trūkstamo vandens išvežiojimo gyventojams, Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis patikino, kad, jeigu viskas klostysis gerai, sprendimą jau turi:

„Seniau buvo situacija, kad „Dzūkijos vandenys“ vandenį pirmiausia išvežiodavo rajono gyventojams. Dabar to nėra. Žinoma, nieks negali prognozuoti sausrų ir kiek ilgai jos tęsis. Tačiau, jeigu tik seksis, jau turime planą, kaip suvaldyti situaciją, jeigu gyventojams masiškai imtų stigti vandens. Europinio projekto pagalba esame numatę įsigyti naują vandenvežį, kuris papildomai vežiotų vandenį gyventojams. Poreikis tam yra labai didelis ir neabejoju, kad vasaros metu ji dirbs pilnu pajėgumu.“

Tiesa, mero teigimu, šią vasarą turėti dar vieną vandenvežį turbūt nėra realu, nes dar tik pateikta projekto paraiška ir reikia sulaukti jos patvirtinimo. Be to, laiko pareikalautų ir kitos procedūros – viešieji pirkimai ir pan.

„Galiu pažadėti, kad kitąmet Alytus tikrai turės du vandenvežius ir gyventojams eilėje laukti ilgiausiai teks dvi tris dienas, nebent ištiktų katastrofinė sausra ir nebespėtume gyventojams vežioti vandens“, – sakė meras.

Toks vandenvežis kainuoja apie 80 tūkst.eurų. Pagal paraišką, 85 proc. jo kainos būtų padengti Europos sąjungos lėšomis, o likusią dalį mokėtų savivaldybė.

Alytaus rajono savivaldybės pasiteiravus, kokį pagalbos planą siūlo savo gyventojams, kad jiems netektų taip ilgai laukti gyvybiškai svarbaus vandens atvežimo, jau antrą dieną nesulaukėme jokio atsakymo. Galbūt dėl to, kad ši problema rajone paprasčiausiai nėra sprendžiama.

Nors Alytaus rajoną centralizuotai tiekiamu vandeniu aprūpina „Simno komunalininkas“, bendrovė „Dzūkijos vandenys“ yra vienintelė, kuri turi higienos normas atitinkantį, geriamąjį vandenį gabenti galintį vandenvežį.

Viršelis – „Dzūkijos vandenų“ archyvo nuotr.

Vienas komentaras apie “Dėl sausros Alytus pirks naują vandenvežį, o ko imsis rajono valdžia?

  1. O tuo tarpu rajono valdžia kala pinigus iš visokių savo versliukų, ir jeigu ką ir nusipirks tai nebūtinai meras apie rai visiems girsis. Džiaugsis pats vienas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *