Alytaus miesto gimtadieniui – ištapytas Zenono Bulgakovo pasaulis

Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje atidaryta Alytaus miesto gimtadieniui dedikuota alytiškio fotomenininko, miesto Garbės piliečio Zenono Bulgakovo tapybos darbų paroda „Ištapytas Zenono Bulgakovo pasaulis“. Visu savo gyvenimu ir kūryba rodantis ištikimybę Alytui autorius intriguoja tiek dokumentišku tikslumu, tiek gebėjimu keistis, eksperimentuoti ar netikėtai blykstelėti humoru.

Šioje, jau devintojoje, autorinėje parodoje – iš savo fotografijų tapybiškai rekonstruoti nostalgiški senojo miesto vaizdai, ekspresyvūs miesto ir apylinkių viešų erdvių, gamtos fragmentai. Toks štai ištapytas Z. Bulgakovo pasaulis, sukurtas talentingojo menininko pastabumo ir atidumo detalėms, fantazijos žaismo dėka.

Pirmasis parodos pristatymo renginyje pasisakė Kostas Poškus – tikras alytiškis, ilgametis Z. Bulgakovo bendradarbis, dailininkas ir prozininkas. Kostas, mintyse iš naujo perrutuliojęs ilgą bendravimo su Zenonu kelią, išdėstė trumpą reziumė:

„Aš esu savotiškas Zenono metraštininkas. Bendravau su juo dar tais laikais, kai jis grojo gitara. Su Zenonu gera, bet komplikuota. O šios jo parodos pagilintai nenagrinėsiu. Tiesiog atskleisiu įspūdį, kurį ji sukelia. Paroda žaisminga, gyva, paveikslų siužetai – gyvenimiški, nesugalvoti“.

Pats Zenonas, viską visada kruopščiai suskaičiuojantis, prisipažino, jog jau 26 kartus yra dalyvavęs respublikinėse parodose, kur pelnė daugybę prizinių vietų. Belieka pridurti, kad prestižinių apdovanojimų menininkas jau yra gavęs daugiau nei pusšimtį.

Nors Z. Bulgakovas labiau žinomas kaip profesionalus fotomenininkas, tačiau alytiškius masina ir kita menininko pusė – tapybiškoji, kuri jo gyvenime atsirado gerokai anksčiau, nei meninė fotografija. Pirmieji išlikę Zenono Bulgakovo piešiniai, kuriuose jis įamžino savo vaikystės namų aplinką, datuojami 1954 metais. O 7-8 praėjusio amžiaus dešimtmečius bene visos miesto kino teatrų repertuaro afišos buvo tapytos Zenono Bulgakovo – labai ekspresyvios, ryškių spalvų ir iš tolo atkreipdavusios dėmesį.

Z. Bulgakovas jau dvidešimt metų priklauso Lietuvos tautodailininkų sąjungai. Kaip teigia šios sąjungos Alytaus skyriaus pirmininkė Audronė Lampickienė, iš alytiškių tapytojų Zenonas – pats energingiausias ir produktyviausias.

Parodoje „Ištapytas Zenono Bulgakovo pasaulis“ beveik visi darbai nauji, tik keletas jų buvo eksponuota anksčiau.

„Tapyba yra Zenono širdies šviesa, o jo paveikslai turi psichoterapinį poveikį. Zenonas priklauso auksiniam branduoliui mūsų miesto žmonių, kurie tiesiog daro tai, kas jiems svarbu, nereikalaudami perteklinio dėmesio sau“, – sakė bibliotekos direktorė Giedrė Bulgakovienė, prieš tai prisipažinusi, jog to žmogaus, kuris tiek daug metų yra taip arti, kūrybą vertinti yra labai sunku.

Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotojas Šarūnas Klėgeris patvirtino, kad Zenono tapybos darbai tikrai turi tą poveikį, kurį paminėjo G. Bulgakovienė, mat sakėsi viską patyręs savo kailiu – vienas tų paveikslų kabąs ir jo namuose. Š. Klėgeris perdavė parodos autoriui Alytaus miesto mero Nerijaus Cesiulio padėką.

Alytaus miesto savivaldybės kultūros skyriaus vedėja Vilma Liaukuvienė viso kultūros lauko vardu taip pat padėkojo Z. Bulgakovui už suteiktą galimybę jo darbuose atpažinti pamėgtas vietas ar atrasti dar nematytas.

Subtilus ir nepretenzingas parodos pristatymo vakaras netruko prabėgti. Kupinas šiltų žvilgsnių, senų draugų rankų paspaudimų ir nebylaus pasididžiavimo neblėstančiu Zenono Bulgakovo kūrybingumu. Renginyje tvyrančią nuotaiką sustiprino žavusis J. Kunčino eilių skaitovas Mantas bei Romo Stankevičiaus ir „Bel Canto“ merginų muzikiniai intarpai. O visų taip trokštamą vėsumą skleidė skaidri baltuma, sustingusi žiemiškuose Zenono paveikslų peizažuose.

Ilonos Krupavičienės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *