Alytaus miesto gimtadienis – su alytiškių rankomis prie širdies

„Alytus – tai ne pastatai, ne žemės sklypai ir ne miesto ribos, nupieštos žemėlapyje. Alytus – tai žmonės, Alytus – tai mes“, – taip į gyventojus ir miesto svečius Alytaus miesto gimtadienio proga kreipėsi meras Nerijus Cesiulis. Jis kiekvieną, kuris jaučiasi esąs alytiškiu, prašė pridėti ranką prie širdies, apsidairyti aplink ir vienas kitą pasveikinti su gimtadieniu. Taip su nuotaikinga alytiškių plojimų jūra Alytuje prasidėjo 438-asis tris dienas truksiantis miesto gimtadienis.

Miesto gimtadienyje – svečių gausa

Šventę nuspalvino nuotaikinga, spalvinga, jau tradicine tapusi daugiau kaip pusšimtį dalyvių pritraukusi eisena. Ji nusidriekė nuo Statybininkų-Naujosios gatvės sankirtos iki pat miesto širdies – Alytaus rotušės.

Šių metų šventės tema – „Vainikas soscinei“ atliepia alytiškio Jurgio Kunčino kūrybą, kurios akcentų netruks visas tris dienas.

Alytų pasveikinti su gimtadieniu atvyko Užsienio reikalų ministerijos ambasadorius ypatingiems pavedimams Gvidas Kerušauskas, Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, Seimo nariai Julius Sabatauskas ir Robertas Šarknickas, Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas, Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė, Varėnos rajono mero pavaduotojas Giedrius Samulevičius, Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas, Vyriausybės atstovė Alytaus apskrityje Ona Balevičiūtė, Alytaus miesto garbės pilietis Juozas Daukšys. Atvyko ir užsienio svečiai iš Kinijos, Japonijos, Latvijos, Lenkijos, Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos. Rytoj prie užsienio svečių šventės dalyvių prisijungs ir Prancūzijos atstovai.

„Alytaus miesto mere, mieli alytiškiai, sveikinu jus su miesto diena ir dėkoju, kad pakvietėte mane į šį renginį. Esu sužavėtas, jūsų miestas – labai gražus, džiaugiuosi, kad galėjau susitikti su alytiškiais. Alytus yra ilgametis Japonijos draugas miestas. Su miesto gimtadieniu“, – susirinkusiuosius lietuviškai sveikino Japonijos ambasadoriaus Shiro Yamasaki.

Sveikinimo žodį lietuviškai tarė ir Kinijos Liaudies Respublikos ambasadorius Shen Zhifei: „Gerbiamas mere, Alytaus gyventojai, draugai, labai malonu su jumis dar kartą minėti Alytaus miesto dienas. Alytus – puikus inovacijų ir sėkmės kupinas miestas. Noriu palinkėti didžiulės prabangos ir laimės. Kinija visada bus Lietuvos ir Alytaus draugė“.

Garbės pilietis Semionas Bondarevas: „Tai – viso kolektyvo įvertinimas“

Iškilmingoje miesto gimtadienio ceremonijoje iškilmingai paskelbtas ir 24-asis Alytaus miesto garbės pilietis. Juo paskelbtas bendrovės „Astra“ valdybos pirmininkas Semionas Bondarevas. Garbingas titulas jam skirtas už nuopelnus Alytaus miesto verslui, pasiekimus kuriant pramonę, miesto vardo garsinimą, nuolatinę paramą sportui ir kultūrai, aktyvų dalyvavimą visuomeniniame gyvenime.

„Esu dėkingas už tokį aukštą įvertinimą. Manau, kad čia viso mūsų „Astros“ kolektyvo, kuris nepertraukiamai dirba nuo 1929 metų, įvertinimas. Tai keturių kartų darbas. Man tiesiog pasisekė dirbti su labai gerais specialistais ir  vadovais“, – kalbėjo Alytaus miesto garbės piliečio apdovanojimą atsiėmęs S. Bondarevas.

Be visų išvardintų nuopelnų, šių metų Alytaus miesto garbės pilietis – aktyvus Alytaus miesto visuomeninio, sportinio, kultūrinio gyvenimo dalyvis bei rėmėjas.  Jis yra tapęs Lietuvos sambo jaunučių, jaunių čempionu, dirbo šios sporto šakos vaikų treneriu, o šiuo metu aktyviai dalyvauja Lietuvos sambo sporto veteranų judėjime.

Įmonės „Astra“, šiemet mininčios veiklos 90-metį, generaliniu direktoriumi S. Bondarevas tapo 1987 metais. Jam vadovaujant bendrovė nuolat modernėjo, joje sutelktas ir išsaugotas stiprus inžinerinis potencialas, diegiamos inovatyvios ir aplinkai draugiškos technologijos, be to, įmonės produkcija išplito po visą pasaulį.

Bendrovė „Astra“ yra didžiausia bei seniausia metalo apdirbimo įmonė Alytuje ir visoje Lietuvoje. Tai ir vienas didžiausių darbdavių Alytuje – įmonėje dirba 250 žmonių. Jie gamina naujausios kartos sudėtingus įrenginius, kurių didžiąją dalį sudaro nerūdijančio plieno talpyklos. Tai – nestandartiniai gaminiai, kurių užsakovai yra garsios įvairių užsienio šalių įmonės. „Astros“ pagaminta produkcija eksportuojama į penkiasdešimt pasaulio šalių, įmonės gaminių yra visuose pasaulio kontinentuose, kuriuose gyvena žmonės.

Alytaus miesto garbės piliečio vardui suteikti buvo siūlomos net penkios kandidatūros – ilgamečio Alytaus apskrities ligoninės vadovo Stasio Kudirkos (po mirties), pedagogo, mokslininko, buvusio Alytaus kolegijos direktoriaus Vytauto Lubausko (po mirties), pedagogo, kompozitoriaus Juozo Karpavičiaus (po mirties), Lietuvos pramonininkų konfederacijos ir Statybininkų asociacijos nario, buvusio ilgamečio Lietuvos inžinierių sąjungos Alytaus bendrijos pirmininko Antano Jono Minkevičiaus ir didžiausio tarybos narių palaikymo sulaukusio S.Bondarevo.

Išdalintos ir kultūros premijos

Kiekvienais metais Alytaus miesto šventės metu paskelbiami ir Kultūros premijų laureatai. Šiemet jais tapo – Alytaus miesto teatro aktorė ir režisierė Andra Kavaliauskaitė, Alytaus fotografų klubo pirmininkas Stasys Šmigelskas bei chorvedys, kompozitorius, harmonizuotojas, aranžuotojas, poetas, visų Lietuvos dainų švenčių (nuo 1975 m.) dirigentas, liaudies dainų ir šokių ansamblio „Dainava“ vadovas (1978–1983 m. ir nuo 1996 m. iki dabar) Pranas Jurkonis.

A. Kavaliauskaitė kultūros premiją gavo už meninį-socialinį tyrimą ir monospektaklio „SEEN“ sukūrimą, svarų indėlį į Alytaus miesto teatro repertuarą ir teatro įvaizdžio kūrimą, diskusijas apie meno terapijos poveikio ir poreikio skatinimą.

„Šiandien man vėl norisi pasakyti „oho“, netikėta ir be galo gera. Kiekvienas apdovanojimas yra kaip tas mažytis, bet labai lauktas mamos ar tėčio apkabinimas. Tai svarbu ir kiekvienam iš mūsų. Šį apdovanojimą aš priimu ne sau, o visiems tiems, su kuriais man teko bendrauti, kuriant „SEEN“, tiems, kurie kovoja su valgymo sutrikimais ir gyvena nemeilėje sau ir tą jaučia iš kitų. Noriu padėkoti ir šitam miestui ir pasidžiaugti, kad turime teatrą, kuris yra didelis ir galingas, bet kartais ne visada tai matome. Šventai tikiu, kad kultūra ir yra tas raktas, kurio dėka mes galime kalbėtis, daryti viską, kad vaikai, kurie auga šalia, jaustųsi saugūs“, – kalbėjo A. Kavaliauskaitė.

S. Šmigelskas apdovanotas už Alytaus miesto fotografijos kultūros formavimą, skatinant alytiškius užsiimti fotografijos menu, Alytaus miesto vaizdų, įvykių, gyventojų įamžinimą, dalyvavimą daugelyje renginių suteikiant pagalbą, Alytaus fotografų klubo įkūrimą, pedagoginį fotografijos dalyko mokytojo darbą, daugelio parodų inicijavimą ir organizavimą.

„Tikrai  to niekada nesitikėjau, tik dirbau savo darbą, kurį, įsivaizduoju, geriausiai moku. Noriu padėkoti visiems alytiškiams ir miesto svečiams, kurie lankosi fotografijų parodose ir palaiko mus visus fotografus. Dėkoju ir visiems savo kolegoms fotografams, bendražygiams, kurie prisideda prie mūsų fotografijos veiksmo“, – sakė S. Šmigelskas.

P. Jurkoniui premija skirta už aktyvų dalyvavimą kultūriniame Alytaus gyvenime, Dzūkijos krašto tautosakos rinkimą ir jos panaudojimą kūryboje, per 100 kūrinių chorams, ansambliams, liaudies instrumentų orkestrui sukūrimą, harmonizavimą ir aranžavimą.

„Įprastai rankose būna natos, prieš akis – dainininkai. O dabar šitiek visokių dalykų mano rankoj. Labai malonu, kad mano gyvenimas sujungė Kauną ir Alytų. Turbūt, keliaudamas į Alytų, jau tris kartus būčiau apjuosęs Žemės rutulį. Dėkingas esu ansamblio „Dainava“ įkūrėjai ir ilgametei vadovei Danutei Plytnikienei už tai, kad ji manimi pasitiki. O aš dėl to esu ilgai ilgai jaunas“, – kalbėjo P.Jurkonis.

Šiemet Kultūros premijos laureatai skelbti jau 28-ąjį kartą ir jais tapti pretendavo net 9 kandidatai – dailininkas Kostas Poškus, Alytaus miesto teatro aktorė ir režisierė Andra Kavaliauskaitė, asociacija „Olita-orany“, Folkloro ansamblio „Žvangucis“ įkūrėjas ir meno vadovas, etnokultūros ir dzūkiškojo folkloro puoselėtojas Alytaus apskrityje, etnografinių renginių ir kalendorinių švenčių organizatorius  Giedrius Griškevičius, sambo sporto meistras, dziudo 6-ojo dano meistras, nusipelnęs treneris Zenius Vencevičius, archeologė dr. Gabrielė Gudaitienė ir prof. Gediminas Motuza-Matuzevičius, Alytaus fotografų klubo pirmininkas Stasys Šmigelskas, chorvedys, kompozitorius, harmonizuotojas, aranžuotojas, poetas, visų Lietuvos dainų švenčių (nuo 1975 m.) dirigentas, liaudies dainų ir šokių ansamblio „Dainava“ vadovas (1978–1983 m. ir nuo 1996 m. iki dabar) Pranas Jurkonis ir Ilgametis Alytaus kultūros ir komunikacijos centro vadovas, chorvedys, kamerinio choro „Varsa“, politinių kalinių ir tremtinių choro „Atmintis“ vadovas, Dzūkų šventės sumanytojas ir meno vadovas, tarptautinio Dainavos šalies festivalio sumanytojas ir meno vadovas-organizatorius, Lietuvos chorų sąjungos narys Vidas Simanauskas.

Komisija atrinko tik tris Kultūros premijos laureatus. Nors likusieji septyni kultūros premijų ir ženklų negavo, jų darbai buvo pagerbti paskelbiant kiekvieno vardą ir įteikiant jiems po baltą rožę.

Alytaus miesto savivaldybė skiria tris Kultūros premijas po 2 500 eurų: dvi premijos už aktyvią kūrybinę ir ugdymo veiklą, reikšmingus kūrybinius laimėjimus, puoselėjant Alytaus miesto kultūrą ir garsinant miestą šalyje ir užsienyje, ir viena premija už ypač svarbią ilgametę kultūrinę ir aktyvią kūrybinę veiklą.

Metų žmogus – Giedrius Jackūnas

Lietuvos žurnalistų sąjungos Alytaus skyrius šįmet jau 25-ąjį kartą išrinko Metų žmogų, kurį simboline auksine plunksna apdovanoja per miesto gimtadienio šventę.

Šią savaitę vykusiame Lietuvos žurnalistų sąjungos Alytaus skyriaus visuotiniame susirinkime nuspręsta už Alytuje pastatytą naują gamyklą, sukurtas naujas darbo vietas,  už indėlį organizuojant mažųjų alytiškių užimtumą, už išsikovotą didžiausios savo produkcijos – stiklo paketų – gamintojos vardą Baltijos šalyse ir taip išgarsintą Alytaus vardą tarptautiniu mastu  2019-ųjų Metų žmogaus titulą suteikti ir auksine plunksna apdovanoti bendrovės „Glass LT“ generalinį direktorių Giedrių Jackūną.

„Man didelė garbė gauti tokį apdovanojimą, bet su šiuo vertinimu ateina ir įsipareigojimas ir toliau vystyti socialiai atsakingą verslą. Mes nuoširdžiai tikime, kad tvarus  verslas – socialiai atsakingas verslas. Versle pagrindinis matematinis veiksmas yra dalyba, tai mes to mokomės ir tikimės to nepamiršime ir ateityje. Prie šio apdovanojimo savo greitais, lanksčiais sprendimais prisidėjo ir Alytaus miesto savivaldybė. Didžiausias ačiū „Glass LT“ kolektyvui, nes tai bendras mūsų darbas ir apdovanojimas“, – kalbėjo G.Jackūnas.

Auksinę plunksną jam įteikė Lietuvos žurnalistų sąjungos Alytaus skyriaus pirmininkė Alma Mosteikaitė ir Lietuvos žurnalistų sąjungos Alytaus skyriaus narys, „Alytaus naujienų“ laikraščio redaktorius Romas Burba.

Toks žurnalistų apdovanojimas teikiamas asmenims, kurie savo darbais, iniciatyvomis, kūrybiškumu garsina Alytaus vardą, geranoriškai prisideda telkiant miesto visuomenę naudingiems darbams.

Šio vakaro ir kitų miesto šventės dienų renginiai išsidėstę po įvairias miesto erdves gamtos prieglobstyje: Didžioji scena – Dainų slėnyje (vakaro koncertas), Menų scena prie mažosios Dailidės (Fejerija. Dailidės legenda „Užburtas ežeras“, ugnies šokis šiaudinėse skulptūrose, šviesų instaliacijos, lazeriai, fejerverkai), Mažoji scena Šilo gatvėje (kapelų ir bendruomenių koncertas).Šventinė mugė jau nuo pat ryto šurmuliuoja Šilo gatvėje. Mieste veikia ir šventinės parodos, gausu sportinių renginių, meno bienalių, akcijų, amatininkų dirbtuvių.

 

Vienas komentaras apie “Alytaus miesto gimtadienis – su alytiškių rankomis prie širdies

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *