Ekspertų rekomendacijos dėl Alytaus švietimo pertvarkos: tris mokyklas uždaryti, vieną statyti naują

Šiandien Alytaus miesto švietimo bendruomenė išgirdo ekspertų rekomendacijas dėl švietimo įstaigų tinklo pertvarkos. Kaip sakė, jas išgirdęs Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas, šokiruotas jis nebuvo, tačiau dėl kai kurių niuansų liko nustebintas. Daliai švietimo įstaigų atstovų rekomendacijos taip pat sukėlė dviprasmiškų jausmų.

Akiratyje – šešios mokyklos

Tyrimą ir rekomendacijas teikusios bendrovės „Findep“ ekspertai įvardijo šešias Alytaus miesto ugdymo įstaigas, kurios neatitinka tam tikrų kriterijų: „Drevinuko“ mokykla–darželis (4 kriterijai), „Sakalėlio“ pradinė mokykla (3 kriterijai), Piliakalnio progimnazija (6 kriterijai), Dainavos progimnazija (3 kriterijai), Vidzgirio pagrindinė mokykla (3 kriterijai) ir Likiškėlių progimnazija (6 kriterijai).

Pagal „Findep“ pateiktas rekomendacijas, reikėtų uždaryti tris miesto mokyklas – „Drevinuką“, „Sakalėlį“ ir Likiškėlių progimnaziją. Tiesa, pastaroji mokykla turi išimtį – pagal geografinį švietimo įstaigų išsidėstymą ji Vidzgirio rajone yra būtina, tačiau jos pastatas yra per didelis esamam mokinių skaičiui, o jį renovuoti kainuotų brangiau nei pastatyti naują, tad ekspertų vertinimu, toks žingsnis būtų racionaliausias.

Jų siūlymu, „Drevinuką“ ir „Sakalėlį“ reikėtų likviduoti, jų darbuotojus ir priešmokyklinio ugdymo mokinius perkelti į Vidzgirio pagrindinę mokyklą, o ikimokyklinukus perkelti į kitus darželius.

Beje, siūloma visuose Alytaus lopšeliuose-darželiuose veikiančias priešmokyklinio ugdymo grupes perkelti į bendrojo ugdymo mokyklas, trečdalį Panemunės progimnazijos patalpų išnuomoti

Piliakalnio progimnazijoje – mokinių trūkumas, tačiau įvertinant tai, kad tai vienintelė mokykla pirmajame Alytuje, rekomenduojama priešmokyklines klases iš jos perkelti į bendrojo ugdymo mokyklas, o trečdalį įstaigos patalpų išnuomoti.

Sutinka su rekomendacijų racionalumu

Pasiteiravus, kaip tokias išvadas ir rekomendacijas vertina V. Valūnas, jis tikino, kad jos jo nešokiravo, tačiau kai kurie dalykai buvo netikėti, kurie – konkrečiau, detalizuoti nepanoro: „Dabar man reikia viską apgalvoti ir tik tada galėsiu vertinti“. Vedėjas atkreipė dėmesį, jog tai tebuvo rekomendacijos, kurios be atskiro Alytaus miesto tarybos ir bendruomenių sprendimo nebus įgyvendinami.

Po viešo Alytaus švietimo įstaigų tinklo pertvarkos studijos galutinų rezultatų pristatymo kalbintas Likiškėlių progimnazijos vadovas Donatas Vasiliauskas teigė sutinkantis su rekomendacijomis dėl jo vadovaujamos įstaigos: „Nesakyčiau, kad rekomendacija buvo kardinali. Vertinu teigiamai. Ekspertai apie mūsų mokyklą pasakė kertinį sakinį, kad mokykla šioje teritorijoje yra būtina, nes mikrorajonas auga, o mūsų progimnazijoje kiekvienais metais mokinių skaičius didėja. Tai, kad mūsų pastatas yra didelis ir neefektyvus, tai – faktas ir ar jį renovuoti už 5 milijonus eurų, ar pastatyti naują pastatą už 3 milijonus, manau sprendimas irgi yra savaime suprantamas“.

Kodėl reikia pertvarkos?

Ekspertai pabrėžė, kad Alytus – vienas mažiausiai apgyvendintų Lietuvos miestų, gimstamumas jame mažėja, o mažėjantis mokinių skaičius yra svarbus rodiklis mokyklų tinklo pertvarkai. Mokyklos pilnai neužpildomos, o tai sukelia nemenką finansinę naštą savivaldybės biudžetui. Jų išvadose pabrėžiama, kad bendros Alytaus miesto švietimo įstaigų išskiriamos mokinio krepšelio ir aplinkos išlaikymo lėšos neviršija Lietuvos vidurkio ir yra netgi 15 proc. mažesnės.

Alytaus švietimo įstaigų mokinių pasiekimai aukštesni nei Lietuvos vidurkis, todėl pasitenkinimas švietimo įstaigomis bei teikiamomis paslaugomis ekspertų įvertintas teigiamai; mokinių valstybinių brandos egzaminų rezultatai ne žemesni už šalies valstybinių brandos egzaminų vidurkį, o mokinių pasiekimų vidurkis yra aukštesnis nei visos šalies.

Alytaus miesto savivaldybės nuotraukos

2 komentarai apie “Ekspertų rekomendacijos dėl Alytaus švietimo pertvarkos: tris mokyklas uždaryti, vieną statyti naują

  1. Baisu visai negalvojama apie tevu lukescius apie tai kad sesiameciui butinai reikalingas pietu miegas juk pradinukams visais atzvilgiais geriau mokytis atskirai nuo vyresneliu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *