Alytiškių kelionė į Japoniją – dar vienas žingsnis olimpinės svajonės link

Alytiškiai lengvaatletis Donatas Dundzys ir jo treneris Jonas Baltrušaitis sugrįžo iš Japonijos, kur šalia Tokijo esančiame Hiracukos mieste dalyvavo dvylikos dienų stovykloje. Lietuvos neįgaliųjų lengvosios atletikos rinktinei tai buvo savotiška artėjančių 2020-ųjų Tokijo paralimpinių žaidynių repeticija, kurią organizavo Lietuvos paralimpinis komitetas ir Hiracukos miesto savivaldybė.

D. Dundzys ir daugelis kitų lengvaatlečių Japonijoje viešėjo jau antrą kartą, pirmąjį Hiracukoje jie lankėsi 2018-ųjų rudenį.

„Šios kelionės į Japoniją tikslas buvo pasižiūrėti, kaip sportininkai aklimatizuojasi šalyje, reaguoja į šešių valandų laiko skirtumą, dvylikos valandų trukmės skrydį, kaip šie faktoriai įtakoja jų rezultatus, kiek laiko reikia adaptacijai“, – portalui „Dzūkijos veidas“ sakė treneris J. Baltrušaitis.

Lengvaatlečiai iš Lietuvos treniravosi puikiai įrengtame 15 tūkstančių vietų Hiracukos stadione. „Mums buvo sudarytos tokios sąlygos treniruotis, kokių nesu matęs per visą savo karjerą. Buvome sutikti tarsi pasaulinio lygio žvaigždės – sektoriai ir inventorius visada paruošti, rūbinės sutvarkytos, darbuotojai nuolat rūpinosi, kad mums nieko netrūktų“, – įspūdžiais dalijosi J. Baltrušaitis.

Paklaustas, kaip vertina D. Dundzio sportinę formą ir pasirengimą, treneris pažymėjo, jog Donatas dėl aukštų rezultatų dirba daug ir sunkiai. Bilietas į Tokijo paralimpiadą yra tikslas, kurio jis atkakliai siekia. Kelialapiai į kitąmet vyksiančias paralimpines žaidynes bus dalinami lapkričio mėnesį Dubajuje, Pasaulio neįgaliųjų lengvosios atletikos čempionate ir D. Dundzys yra realus kandidatas vieną jų iškovoti.

Be to, kad intensyviai treniravosi, lietuviai Hiracukoje susitiko su šio miesto vadovais, Lietuvos ambasadoriumi Japonijoje Gediminu Varvuoliu, apsilankė vietos mokyklose, stebėjo futbolo varžybas, keliavo po Tokijo įlanką, stebėjo, kaip statomas olimpinis kaimelis, išbandė Ramiojo vandenyno bangas ir grožėjosi Fudzijamos ugnikalniu.

„Visur buvome labai šiltai sutikti, šimtais trispalvių mosuodami japonai net sveikindavosi ir atsisveikindavo su mumis lietuviškai. Į Lietuvą grįžome su pačiais geriausiais įspūdžiais ir gražiausiais prisiminimais“, – sakė treneris iš Alytaus, kurį Tekančios Saulės šalyje labiausiai nustebino ir sužavėjo žmonių tvarkingumas ir punktualumas, tvarka bei kultūra paprasčiausiuose kasdieniuose dalykuose, kaip antai automobilių parkavimas ar lūkuriavimas autobuso stotelėje.

Hiracuka – Alytaus miestas partneris, su kuriuo draugystė užsimezgė 2017 metais, pasirašius bendradarbiavimo protokolą. Iki šiol sėkmingai bendradarbiavę švietimo bei kultūros srityse, panašu, kad miestai partneriai atrado bendrų sąsajų ir sporte.

Vos prieš keletą dienų iš Lietuvos neįgaliųjų lengvosios atletikos rinktinės stovyklos sugrįžusį trenerį J. Baltrušaitį Hiracukos miesto savivaldybės Olimpinio ir paralimpinio sporto skyriaus delegacija ketvirtadienį aplankė jo darbo vietoje – Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje. „Smagu ir netikėta – prieš keletą dienų su šiais žmonėmis bendravome Japonijoje, o šiandien susitinkame jau Lietuvoje“, – pasidžiaugė pedagogas.

Be Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos ir joje esančio Sporto informacijos centro-muziejaus, delegacija iš Hiracukos apsilankė Alytaus miesto teatre, muzikos mokykloje, susitiko su savivaldybės vadovais. Po pusdienį trukusios viešnagės Dzūkijos sostinėje svečiai išskubėjo į Kauną, jų vizito Lietuvoje programoje numatyti ir šiandien Klaipėdoje vykstančios Olimpinės dienos renginiai.

Nuotraukos – I. Surdokaitės, D. Dundzio ir J. Baltrušaičio archyv.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *