Kaimynų diena Vingio gatvės daugiabutyje – su kava, kultūra ir spalvomis

Kaip paskatinti Alytų įprasminti kaip bendraujantį, jaučiantį miestą – tik skatinant miesto bendruomenes stiprėti, megzti dialogą, santykius, kitaip tariant, pradėti pokyčius nuo savo kiemo. Taip ir atsirado ir ši idėja.

Kava – visada gera idėja. Taip prie kavos puodelio diskutuodami AKVA (Alytaus kultūros vadybos akademija) nariai svarstė, kas yra Alytaus identitetas. Panašios temos dažnai yra aptariamos AKVA seminarų metu, nes AKVA – tai iniciatyvų platforma, kurioje neabejotinai vyks „Alytus – Lietuvos kultūros sostinė 2022“ parengiamieji darbai.

AKVA akademija veikia kaip atviras naujo tipo mokymo modelis, kviečiantis vietos kultūros bendruomenę bendram laikui ir erdvei, bendrai minčiai ir praktikai. Taip gimė mintis, jog jausmai, santykiai gali kurtis tik ten, kur yra energijos srautas ir bendravimas, čia gimė idėja švęsti Europos kaimynų dieną savo bendruomenėje.

Šiomis mintimis pasidalinau su savo kaimyne Natali ir taip prie kavos puodelio ėmė birti idėjos, kurias vos spėjau pasižymėti. Europos kaimynystės dienos šventės projektą labai entuziastingai palaikė visa daugiabučio Vingio g. 6, kitaip vadinamo „Lietuva“ (namas papuoštas trispalviu užrašu), bendruomenė.

Patys mažiausi šventei pradėjo ruoštis anksčiausiai. Likus kelioms savaitėms iki renginio, menininkas Valentinas Butanavičius pakvietė mažuosius kaimynus į namo terasoje įsikūrusias meno dirbtuves. Čia namo vaikai liejo ir taškė spalvas – savo vidinio pasaulio atgarsius, bendravo ir nebijojo išsitepti. Juos atlydėjusios mamos pirmą kartą susėdo ir drauge, gurkšnodamos kavą, klausėsi Valentino pastebėjimų apie jų vaikų potėpius ir saviraiškos formas. Vėliau mažųjų dailininkų piešiniai, kaip gražiausias nuaustas kilimas, ilgai džiūvo namo laiptinėje, užklodamas net kelis aukštus.

Šeštadienį kaimynų diena tuo ir prasidėjo – improvizuotoje meno galerijoje buvo kabinami paveikslai, rinkosi namiškiai, o namo kiemas vėl, kaip senais laikais, buvo pilnas vaikų, išdaigų ir klegesio.

Kažkas pajuokavo: „Ar kviesite policiją?“. Išgirdus atsakymą „Taip, žinoma!“, prie bendruomenės prisijungė policijos bičiulis Amsis, visus vaikus ir tėvus pakvietęs rytinei mankštai į netoliese esančią pievelę. Vėliau jis mokė ir rodė, kaip saugiai pereiti gatvę, o mažieji drąsiai pasakojo Amsiui savo aktualijas: apie artėjančius gimtadienius, draugus ir „blogiečius“.

Išties, kava – visada gera idėja!

Vingio g. 6 namo bendruomenę vienija ne tik didelis būrys vaikų, bet ir meilė kavai. Įrengtame kiemo kavos salone prasidėjo pasakojimas apie šį gėrimą, čia netrūko spalvų ir skonių: Kolumbijos, Indijos, Etiopijos kava – tai atskiros istorijos, vis nauja skonių paletė. Kiekvienas turėjo progą paragauti ir išsirinkti savo mėgiamiausią ir taip namuose kurti savo kavos istoriją.

Besivaišindami kaimynai patraukė į laiptinę, kur jau laukė menininkas V. Butanavičius, vaikų meno darbų kuratorius, ir jo pasakojimas apie spalvas, meno terapiją ir apie tai, ką vaikų darbai pasakoja mums, jų tėvams.

Ši galerija, kurią bus siekiama išsaugoti kaip galima ilgiau – tai tarsi šiltas „labas“, pasitinkantis vos įžengusius į namo laiptinę. Tai nenuginčijamas pavyzdys, kad menas veikia itin stipriai, įtraukdamas vaikus ir suaugusius, čia nėra vietos barniams, nesutarimas – tik nuoširdžiam bendrystės jausmui.

Mažiesiems namo bendruomenės nariams sugulus pietų miego, man pavyko suspėti sudalyvauti AKVA surengtoje akcijoje Dainų slėnyje. Čia tęsėsi dažų ir potepių sesija, tik kitaip. AKVA nariai, besimokydami susitelkti bendram tikslui, tai įgyvendino praktiškai. Dainų slėnis to dar nematė – senutėlės estrados sienos vėl švyti baltai, laiptai, iki šiol tik vėjo ir lietaus liesti, nušluoti, beveik visi nudažyti baltai.

„Iki Alytaus miesto gimtadienio liko dar kelios savaitės, dar bus progų vėl susibėgti, vėl išmėginti drąsius potėpius, aptarti naujas idėjas. Beje, baigiamoji Dainų slėnių estrados dažymo akcija planuojama šį ketvirtadienį“, – pastebėjo akcijos iniciatorė Inesa Pilvelytė, sukvietusi TALK‘ai.

O kaimynų šventė Vingio g. 6 tęsėsi. Dar puodelis kavos ir prasidėjo griliaus kūrimas, stalų dengimas. Kas iš kaimynų pasirūpino suolų atgabenimu, kas pyragą iškepė, kas atsinešė pilną pintinę muilo burbulų vaikams, kas vaišino skaniausiais obuoliais…

Tėvams bendraujant, vaikų užimtumu pasirūpino AKVA studentė Sandra Kazlauskaitė, Alytaus jaunimo centre įkūrusi „Mamos ir mažylio studiją“, kurią kartu su kitais kolektyvais sutiksite Alytaus miesto gimtadienio šventės vaikų rytmetyje „Labas, Sraige, kur eini?“. Čia pamatysime ir šio namo vaikų sukurtus darbelius.

Kaip gera kartais pakeisti savo kasdienį maršrutą ir šiek tiek nuklysti… Tuomet naujai atrandi vietą, kur esi – pastebi, jog gyveni šalia nuostabios pievos, miško paunksmės. Jau dabar gimsta idėjos, kaip sutvarkyti kepsnių vakarėlio aikštelę, įrengti suoliukus, smėlio dėžę ir kitus malonius bei reikalingus bendruomenei dalykus.

Bendrystės egzaminas išlaikytas puikiai!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *