Diskusija (ne)baigta: ar Punios šilas taps rezervatu?

Užsitęsusi diskusija ir nežinomybė dėl Punios šilo vystymosi perspektyvos – ar šilas taps rezervatu, neramina vietinius. Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas kartu su Seimo nariais Laurynu Kasčiūnu ir Audroniumi Ažubaliu kreipsis į aplinkos ministrą Kęstutį Mažeiką su prašymu palikti Punios šilo statusą tokį, koks jis yra dabar – prieinamas ir atviras žmonėms.

Meras sako, kad kasdien sulaukia susirūpinusių gyventojų skambučių su klausimu: „O kaipgi bus su Punios šilu? Ar jis bus atviras? Padėkite mere, mums vietiniams, kad šilas ir toliau būtų prieinamas visiems, o ne saujelei mokslininkų“, – apie vietos bendruomenių nerimą kalba A. Vrubliauskas.

Bendruomenės nerimauja

Viešumo ir informacijos apie tai, kad norima pakeisti Punios šilo statusą vietos bendruomenėms ir Alytaus rajono savivaldybei trūko. Nors Valstybinių saugomų teritorijų tarnybos direktorius įsakymą dėl Nemuno kilpų regioninio parko, kurio teritorijoje yra Punios šilas, planavimo schemos korektūros išleido prieš dvejus metus. Jame numatyta, kad visam šilui būtų suteiktas lankomo reguliavimo rezervato statusas.

Tik kilus vietos gyventojų nepasitenkinimui, dėl siekio pakeisti Punios šilo statusą,  praėjusį rudenį vyko diskusija, kurioje dalyvavo meras A. Vrubliauskas, vietos bendruomenės, aktyvūs piliečiai, tuometinis aplinkos ministras Kęstutis Navickas. Tada ministras tikino, kad suteikus Punios šilui rezervato statusą būtų draudžiami kirtimai, o grybauti ir uogauti leidžiama.

Tačiau vietos bendruomenės nerimauja, kad visam šilui suteiktas rezervato statusas reikš ir griežtesnį apsaugos režimą – žmonės nebegalės į jį eiti, grybauti ar uogauti, nes šilas tiesiog bus paliktas likimo valiai ir pavirs netvarkomu šabakštynu. Jau dabar dalis šilo yra rezervato teritorija, kurioje pastebimi išplitę įvairūs miško kenkėjai.

Rezervato nenori

Vietos bendruomenės nori, kad šilas ir toliau būtų prieinamas visiems.

„Čia mūsų namai. Neužsidarykime, bet leiskime žmonėms džiaugtis nuostabiu gamtos grožiu ir jos teikiamomis gėrybėmis. Tegul turistai pažįsta mūsų Alytaus rajoną“, – sako Panemuninkų kaimo bendruomenės pirmininkas Virgilijus Pranskevičius.

„Uogų ir grybų einame rinkti į šilą. Atvažiuoja žmonių ir iš tolėliau. Jei bus rezervatas, tai kojos į jį negalėsime įkelti, kaip dabar negalime eiti į tą miško dalį, kuri jau paskelbta rezervatu“, – anksčiau žurnalistams yra sakiusi Praniūnų kaimo bendruomenės „Praniūnai“ pirmininkė Geralda Langelienė.

Meras A. Vrubliauskas pažymi, kad svarbu išsaugoti šile esančias gamtos vertybes, bet taip pat svarbu sudaryti galimybes pajausti ir pamatyti gamtą vietiniams ir turistams.

„Planuojame Punios piliakalnio tvarkybos darbus. Neabejojame, kad jį sutvarkius dar labiau pagausės atvykstančių turistų. Norime, kad jie apžiūrėtų ne tik piliakalnį, bet ir pasivaikščiotų po Punios šile esančią Kunigaikščių alėją, aplankytų partizanų bunkerį, kitus objektus. Nenorėtume, kad būtų trukdoma turistams patekti į Punios šilą“, – kalbėjo meras.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *