Alytuje prieškariu gyvenusi garsi žydų šeima pagerbta atminimo akmenimis

Pačiame Alytaus centre, Vilniaus gatvėje stovintis „namas su liūtukais“ – gerai žinomas ne vienai alytiškių kartai: 1911-ųjų metų statinys, atlaikęs įvairius istorinius virsmus, išliko iki šių dienų, net namo numeris liko tas pats – 27-asis.

Iki 1939 metų jame gyveno advokatas, Alytaus šviesuolis Mendelis Bokšickis su šeima. Bokšickiai mieste buvo labai mėgiami ir žinomi dėl M. Bokšickio veiklos – 1918-aisiais, atkūrus Lietuvos valstybingumą, jis aktyviai dalyvavo vietos savivaldos institucijų kūrime ir įvairių draugijų veikloje, kelis kartus buvo išrinktas į Alytaus miesto tarybą, vadovavo savanorių gaisrininkų komandai.

Advokato žmona ponia Šeina Bokšickienė vadovavo Lietuvos sionistų moterų draugijos Alytaus skyriui, mėgo rankdarbius, buvo puiki kulinarė, į kurią receptų tuomet kreipdavosi dažna alytiškė. Inžinerinių sugebėjimų turėjęs M. Bokšickis buvo sukonstravęs elektra varomą siurblį, todėl jų namas buvo pirmasis Alytuje, kuriame vanduo bėgo iš čiaupo.

„Tai buvo dešimt Alytuje praleistos laimingos vaikystės metų, – prisiminimais dalijosi 91-erių metų Saadia Bahatas – įžymiojo Alytaus advokato sūnus, kuris kartu su žmona Judit, vaikais ir anūkais atvyko į Alytų iš Izraelio pagerbti holokausto aukomis tapusių savo tėvų. Pastarieji papuolė į Vilniaus getą ir buvo nužudyti Paneriuose. – Gyvi likome tik mudu su seserimi Lile, kuri išsislapstė dėka žydus gelbėjusių lietuvių – rašytojo Balio Sruogos žmonos Vandos, alytiškių Janavičių, Veisiejų krašte gyvenusios Onos ir Adolfo Baliučių šeimos“.

Grindinyje prie Vilniaus gatvės 27-ojo namo, greta pernai įmontuoto Mendeliui Bokšickiui atminti skirto akmens, trečiadienį buvo įdėti trys nauji atminimo akmenys, kuriais pagerbti Šeina Bokšickienė, penkias koncentracijos stovyklas perėjęs ir gyvas likęs Saadia Bahatas bei Lilė Winterfeld (Bokšickaitė).

Atminimo akmenų atidengimo ceremonijoje Bokšickių šeimos nariams dalyvavęs Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amir Maimon pabrėžė, kad šiuo simboliniu veiksmu yra pagerbiama ne viena Bokšickių šeima, bet maždaug du tūkstančiai prieškariu Alytuje gyvenusių žydų, kurie prisidėjo prie krašto ekonominio ir ūkinio vystymosi, aktyviai jungėsi į karių savanorių gretas.

Atminimo akmenys – tai šaligatviuose ir gatvių grindiniuose montuojamos atminimo lentelės, skirtos įamžinti nacionalsocializmo aukas. Tokį muziejų po atviru dangumi 1992 metais sumanė sukurti vokiečių menininkas Gunteris Demningas. Šiuo metu pasaulyje yra įmontuota per 60 tūkstančių tokių atminties ženklų, Lietuva yra 21-oji šalis, kurioje įgyvendinama ši iniciatyva.

Atminimo akmenų Lietuvoje įmontavimo projektą įgyvendina Lietuvos žmogaus teisių centras, jame pernai dalyvavo dvi Alytaus miesto gimnazijos – A. Ramanausko-Vanago ir Putinų.

Alytuje tokie atminimo akmenys įrengti advokatui Mendeliui Bokšickiui (Vilniaus g. 27), Alytaus žydų mokyklos vadovui Hiršui Kalmanavičiui (Užuolankos g. 30), verslininkui, Alytaus tarybos nariui Šmueliui Beiralui (Pulko g. 1). Dar trijų atminimo akmenų įrengimą prie „namo su liūtukais“ Vilniaus gatvėje inicijavo Bokšickių šeima.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *