Nacionalinis M. K. Čiurlionio kultūros kelias prasidės jo gimtinėje

„…reikia turėti šviesos su savimi, iš savęs, kad šviestum tamsybėse visiems ant kelio stovintiems, kad jie išvydę patys rastų šviesos savyje ir eitų savo keliu, kad nestovėtų tamsybėse…“, – paties ryškiausio visų laikų lietuvių genijaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio parašyti žodžiai labai tiksliai tinka jo paties asmenybei ir talentui iliustruoti.

 

Senojoje Varėnoje įsižiebė ir iki šiol po visą pasaulį sklinda M. K. Čiurlionio kūrybos šviesa, kuri sušildo ir įkvepia visus, neabejingus muzikai ir menui. Pastaruoju metu Mikalojaus Konstantino Čiurlionio atminimo puoselėjimas jo gimtinėje Senojoje Varėnoje skleidžiasi prasmingais akcentais.

Gegužės 24 d. Senojoje Varėnoje ir Varėnoje vyks daug reikšmingų renginių iškiliausio kraštiečio atminimui įamžinti. Jais prasidės nacionalinio M. K. Čiurlionio kelio pristatymas.

Svarbiausias akcentas – neseniai rastos M. K. Čiurlionio gimimo vietos pažymėjimas atminimo ženklu Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios šventoriuje bei M. K. Čiurlionio gimimo Metrikos pristatymas Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje. Metrika – bažnytinė knyga su įrašu apie M. K. Čiurlionio gimimą bus eksponuojama bažnyčioje nuo 14 val. iki 20 val.

Renginiai genijui atminti prasidės kino filmo „Laiškai Sofijai“ pristatymu visuomenei Varėnos kultūros centro kino ir parodų salėje. Po to, kai Senojoje Varėnoje bus atidengtas atminimo ženklas, varėniškiai ir miesto svečiai bus pakviesti į ekskursiją pėsčiomis po Varėną maršrutu: Varėnos geležinkelio stotis–atminimo stogastulpis „Čiurlionis“ skvere prie geležinkelio stoties–Varėnos legendų parkas.

Po ekskursijos Varėnos kultūros centro kino ir parodų salėje bus atidaryta tekstilės darbų paroda M. K. Čiurlionio kūrybos motyvais.

Vakare Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje Senosios Varėnos parapijos klebonas Pranciškus Čivilis aukos Šv. Mišias M.K. Čiurlionio garbei. Čia Valstybinis Vilniaus kvartetas dovanos koncertą „Laiko legenda. Trio LT“. Po to Čiurlionio gimtinėje bus lankomos jo atminties vietos.

Finalinis šių renginių akordas – skulptūrų grupės „M. K. Čiurlionio kelias“ pradžios Senojoje Varėnoje pristatymas.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta pažymi, kad šis renginys yra viena iš svarbiausių mūsų sumanytos idėjos dar labiau susieti Čiurlionį su gimtine dalių. „Mums yra labai svarbu, kad pagaliau pavyko nustatyti žymiausio mūsų kraštiečio ir visų laikų Lietuvos menininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo vietą, kurioje bus pastatytas atminimo ženklas.

Mes taip pat stengiamės, kad genijaus gimtinės motyvas būtų dar labiau išplėtotas, ir į Senąją Varėną atvyktų jo kūrybos mylėtojai iš viso pasaulio. Ne tik didžiuojamės, kad M. K. Čiurlionis gimė Senojoje Varėnoje. Jaučiame pareigą jo atminimą įamžinti kuo prasmingiau ir sieksime, kad  Varėna taptų M.K. Čiurlionio miestu“, – sako meras.

Iš tiesų, M. K. Čiurlionio gimimo vietos nustatymas yra ypatingai svarbus faktas. Ją pavyko nustatyti pagal devynioliktojo amžiaus antros pusės iš Sankt Peterburgo parsivežtą žemėlapį, kuriame aiškiai matomi pirmosios bažnyčios ir penkių šalia esančių pastatų kontūrai. Manoma, kad šalia bažnyčios galėjo stovėti ir vargonininko, t. y. M. K. Čiurlionio tėvo, namas.

Organizuodama šiuos renginius, Varėnos rajono savivaldybė bendradarbiavo su M. K. Čiurlionio proanūkiu, pianistu, Čiurlionio namų vadovu, profesoriumi Roku Zubovu.

Nors Varėnos krašte genijaus atminimas puoselėjamas labai simboliškai ir prasmingai – čia yra nemažai su M. K. Čiurlioniu susijusių akcentų, vyksta kultūros renginiai, kuriuose skamba šio kompozitoriaus muzika, tačiau varėniškiai siekia jo atminimą įamžinti dar prasmingiau.

Vienas iš lankomiausių objektų – Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia, kurioje yra ne tik daug su Čiurlionio kūryba susijusių elementų. Joje kasmet nuo 1998 metų, minint M. K. Čiurlionio gimimo dieną, įteikiamos Savivaldybės kultūros premijos ir ,,Sidabrinės bitės” ženklu apdovanojami labiausiai rajono kultūrai nusipelnę žmonės, vyksta tarptautinio menų festivalio „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ ir kiti koncertai.

1975 metais, minint M. K. Čiurlionio 100-ąsias gimimo metines, nuo Senosios Varėnos iki Druskininkų įrengtas skulptūrų ansamblis „M.K.Čiurlionio kelias“.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *