Moksleiviai dešimtą kartą pagerbė kunigo Vlado Mirono atminimą

Daugų seniūnijoje, šalia Bukaučiškių koplyčios rinkosi įvairių rajonų ir miestų mokinių komandos į tradicinį, jau 10-ąjį estafetinį bėgimą bei istorinį žinių konkursą „Mirono kelias“. Dalyviai pasiryžo įveikti dešimties kilometrų distanciją, nugalėti istorijos konkurse ir namo išsivežti nugalėtojų taurę. Šventę vainikavo signataro Vlado Mirono bareljefo atidengimas.

Jubiliejinė šventė

Prieš startą Bukaučiškių koplyčioje Daugų Dievo Apvaizdos bažnyčios klebonas kunigas Vidas Jelinskas bei Butrimonių parapijos klebonas Juozas Bakšys aukojo Šv. Mišias.

„Nuo pirmojo šio renginio, skirto kunigui, signatarui Vladui Mironui, prabėgo jau daug metų, tai dešimtasis „Mirono kelias“. Tie kurie dalyvavo pirmuose bėgimuose, jau spėjo ir mokyklą pabaigti, tačiau tradicija tęsiasi ir aš tuo džiaugiuosi“, – kalbėjo renginio iniciatorius bei organizatorius V. Jelinskas.

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas pasidžiaugė, kad šiame renginyje kiekvienais metais dalyvauja nemažai komandų ne tik iš Alytaus rajono, bet ir iš kitų miestų.

„Ačiū jums, kad visi gyvai prisidedate prie mūsų istorijos, kuri mums visiems labai svarbi. Šis renginys tarsi savotiška pilietiškumo pamoka, juk Vladas Mironas buvo ir kunigas, ir signataras, ir net premjeras. Laisvą Lietuvą turime tokių žmonių kaip jis dėka. Aš nuoširdžiai dėkoju visiems dalyviams, o ypač organizatoriams, kad tai vyksta pas mus“, – sakė rajono meras.

Dalyvius pasveikino ir Seimo narys Audronius Ažubalis: „Savo bėgimu Jūs kuriate Alytaus rajono, Lietuvos tradicijas, nes valstybė stipri tiek, kiek ji turi tradicijų ir kiek ji jų laikosi. Renginio „Mirono kelias“ tradicija jau tęsiasi dešimtmetį, tad sveikinu su tuo ir linkiu gero starto“.

Alytaus rajono Daugų Vlado Mirono gimnazijos direktorius Almantas Jakimavičius sportininkams palinkėjo sėkmės, komandinio susitelkimo ir toliau išlikti pilietiškiems: „Smagu matyti tiek daug dalyvių, ko gero be jūsų nebūtų ir renginio. Džiugu, kad šiame renginyje dalyvauja ir nauji dalyviai. Turime Alytaus rajono, miesto, Varėnos ir net Vilniaus komandas“.

Tradicinis renginys įvyko jau dešimtąjį kartą, o prieš starto liniją išsirikiavo 11 komandų. Po įnirtingos kovos, įveiktų 10 kilometrų ir istorinių žinių konkurso visi renginio dalyviai apdovanoti simbolinėmis dovanomis. Nugalėtojų taurė atiteko Alytaus miesto Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos komandai, kuri laimėjo ne tik pereinamąją taurę, bet ir kelionę į Druskininkų vandens parką bei kelionę Druskininkų „Lynu keliu“. Antrąją vietą užėmė Daugų Vlado Mirono gimnazijos mokiniai, kurie keliaus į pramogų parką „Tarzanija“, o trečioji vieta teko Alytaus Šv. Benedikto gimnazijos komandai, kurie vyks į Vilniaus pramogų erdvę Liepkalnyje.

Atidengtas bareljefas

Po apdovanojimų ceremonijos Daugų Vlado Mirono gimnazijos stadione renginys persikėlė į mokyklos prieigas, kur iškilmingai atidengtas bareljefas kunigui, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui, ministrui pirmininkui Vladui Mironui.

„Tai vienas iškiliausių, žinomiausių, labiausiai Lietuvai nusipelniusių žmonių ir labai džiaugiamės, kad mes turime galimybę gyventi su jo vardu ir tai įamžinti bei įprasminti“, – bareljefo atidengimo ceremonijoje kalbėjo Alytaus rajono Daugų Vlado Mirono gimnazijos direktorius A. Jakimavičius.

„Šio žmogaus vardas girdėtas ir dažnai minimas, nes Vladas Mironas yra pavyzdys žmonėms, kad verta gyventi dėl valstybės, dėl kitų. Visaip galėjo pasisukti mūsų valstybės kelias, bet tokių žmonių dėka mes esame čia. Mums didelė šventė ir garbė suteikti galimybę šiam bareljefui atsidurti būtent čia“, – kalbėjo meras A. Vrubliauskas.

Bareljefas su Vlado Mirono parašu, kuris papuošė mokyklos sieną, atsirado Daugų bendruomenės narių Donato Patinsko ir Tado Volungevičiaus dėka. Vlado Mirono parašas ant bareljefo atitinka parašą, kuris buvo pasirašytas ant Lietuvos Nepriklausomybės Akto. Pats bareljefas pagamintas iš bronzos ir granito.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *