Dviračių traukinys riedės ilgiausiu muziejumi – buvusiu geležinkeliu iš Alytaus į Varėną

Tradicinio dviratininkų traukinio Olita–Orany reisas šiemet vyks gegužės 18–19 dienomis. Per 70 istorijos ir dviračių mėgėjų jau užsiregistravo vykti kultūriniu maršrutu, vedančiu senojo geležinkelio sankasa iš Alytaus į Varėną ir atgal.

Simboliška, kad jau dvyliktasis dviračių traukinys važiuos tą patį savaitgalį, kai Europoje minima Muziejų naktis. Maršrute yra išlikę net 17 (!) senojo geležinkelio objektų, didžioji dalis jų įtraukta į Kultūros vertybių registrą 2017–2018 metais. Ši sankasa – savotiškas muziejus po atviru dangumi.

Maršrutas senąja karinio geležinkelio Alytus–Varėna sankasa turizmo parodoje „Vivattur“ buvo pripažintas įdomiausia 2008 metų kelione Lietuvoje. Gera naujiena, kad maršruto objektai turėtų būti nužymėti dar šiemet, o ateityje jis taptų dar prieinamesnis geležinkelio, istorijos, atradimų ir dviračių entuziastams.

Ar teko keliauti šiuo maršrutu asmeniškai jums? Pats laikas išbandyti!

Nedrįstate leistis į dviejų dienų kelionę iš Alytaus į Varėną ir atgal – prisijunkite prie Dviračių traukinio pusdieniui gegužės 18 dieną, šeštadienį, 8.38 val. prie Alytaus senosios geležinkelio stoties (Gardino g. 14), pamatysite dalį maršruto bei išgirsite pasakojimą apie svarbiausius jo objektus. Taip pat galite rinktis vieną žygio dieną ir važiuoti iki Varėnos.

Žygio dalyvių skaičius ribotas, būtina registracija https://bit.ly/2W1hqgY.

Kelionės metu žygeiviai galės patys patyrinėti išnykusį geležinkelį, jo statybos istorinius brėžinius, planus, žemėlapius. Specialiai atspausdintas archyvines nuotraukas, kitokią vaizdinę medžiagą bus įdomu palyginti su išlikusiais objektais: senąja Alytaus stotimi, geležinkelio tilto atramomis ir ant jų pastatytu aukščiausiu Baltijos šalyse dviračių tiltu, Moterties upelio tuneliu, plento tiltu, Skernės upelio tuneliu, geležinkelio stotelėmis Poteronyse ir Bukauciškėse, tilto per Varėnę liekanomis, Artilerijos stotimi, Lagerių kariniu miesteliu, tilto per Merkį liekanomis, Beržupio tuneliu, Derėžnyčios upelio pralaidos liekanomis ir Varėnos geležinkelio stoties pastatu. Taip pat – mažesnių statinių liekanomis, dailiais gelžkelio pylimų linkiais ir įspūdingo gylio įkasomis.

Žygis yra pažintinis, o ne sportinis, jis skirtas pasidžiaugti atradimais.

Atstumas šeštadienį ~ 55 km.
Atstumas sekmadienį ~ 60 km.
Nepilnamečiai žygyje laukiami tik su juos lydinčiais suaugusiais asmenimis.

Daugiau informacijos https://www.facebook.com/oo.projektas

„Olita-Orany“ informacija

Vienas komentaras apie “Dviračių traukinys riedės ilgiausiu muziejumi – buvusiu geležinkeliu iš Alytaus į Varėną

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *