ARATC dėmesio centre – daiktų mainai ir antrinis jų panaudojimas

Pirmasis Lietuvoje atliekų pakartotinio naudojimo ir tam paruošimo sistemą kurti pradėjęs Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras (ARATC) pakvietė su ja susipažinti Alytaus žiniasklaidos atstovus. Maždaug dvi valandas trukusios ekskursijos metu buvo pristatytos visos su tuo susijusios naujienos.

Pirmoji ekskursijos stotelė – Alovės gatvėje esančioje stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelė ir jame įsikūręs daiktų mainų punktas. Čia vieni atveža viską, kas nereikalinga, kiti – atvyksta ir išsirenka to, ko jiems reikia.

Anot ARATC direktoriaus Algirdo Reipo, stambiagabaričių atliekų aikštelės pastaruoju metu labai populiarėja, o šį pavasarį mušami visi rekordai – jei praeitais metais surenkamų atliekų kiekis buvo padidintas 20 procentų, tai šiemet jis didės dar tiek.

Šioje aikštelėje specialiai įrengtoje palapinėje – drabužiai, avalynė, žaislai, indai, knygos, baldai, buitinė technika ir kiti daiktai. „Tokių mainų tikslas – paskatinti žmones nepalikinėti šių daiktų šalia konteinerių ir neteršti aplinkos“, – pažymėjo A. Reipas.

Į mainų punktą gyventojai gali atnešti ir sugedusius ar sulūžusiu daiktus, nes jau po maždaug mėnesio Alytaus rajone Takniškių kaime daiktų paruošimo pakartotiniam naudojimui centras. Jame sugedę daiktai bus nemokamai taisomi ir „prikeliami antram gyvenimui“.

Baigiamame įrenginėti maždaug tūkstančio kvadratų pastate nuolat veiks ir vaikų mokymo centras. Jame vyks įvairūs edukaciniai užsiėmimai, kurių metu mažieji lankytojai galės „pasivaikščioti“ atliekų keliais, pamatyti įvairiausias tvarkymo ir perdirbimo technologijas.

ARATC skelbia mainų daiktų punktų bei juos jungiančio centro pavadinimų konkursą. Jame gali dalyvauti tiek pavieniai asmenys, tiek jų grupės. Pavadinimas, pasak konkurso organizatorių, turėtų būti aiškus, trumpas ir lietuviškas, o dalyvauti konkurse gali visi norintys. Pasiūlymų laukiama iki birželio 15 dienos elektroniniu paštu info@alytausratc.lt. Nugalėtojo ar visos komandos laukia prizas – ekologinė edukacija.

Ekskursijos metu buvo aplankyti ne tik šie objektai, bet ir nesenai baigta statyti milžiniška stoginė, po kuria nuo lietaus ir kitų klimato poveikio saugomas kompostas, maisto atliekų perdirbimo padalinys bei kiti.

Kartu su žiniasklaidos atstovais į ekskursiją po ARATC objektus leidosi ir Kauno technologijos universiteto dėstytoja Daina Kliaugaitė. Ji papasakojo, kaip Aplinkos inžinerijos instituto dėstytojai ir studentai įsitraukė į kūrybiškumo ir verslumo mokymus:

„Mokymų metu buvo pasiūlyta antrinio atliekų panaudojimo idėja – iš dėvėtų vyriškų marškinių siūti vaikiškus drabužius. Kartu su studentais ėmėmės ją plėtoti, nes tekstilės atliekos išties gali būti puiki žaliava smulkiajam verslui plėtoti.

Tiesa, ši veikla dar kartą patvirtina faktą, kad atliekų rūšiavimas yra labai svarbus, mat tokiam perdirbimui yra tinkama tik švari tekstilė. Tai gerai atspindi žiedinės ekonomikos principus, kurie šiandien yra ypač aktualūs bei turi socialinių aspektų – į veiklą gali būti įtraukiami socialiai pažeidžiami žmonės, pavyzdžiui, vienišos mamos“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *