Alytaus centre numatyto pastatyti šešiaaukščio pastato projektas bus koreguojamas

Trečiadienį Alytaus miesto savivaldybėje įvyko viešas Alytaus miesto centre ketinamo statyti prekybos-gyvenamojo namo  ( S.Dariaus ir S.Girėno g. 9 ) projekto pristatymas ir aptarimas.

Renginį inicijavo 20-imt aktyvių alytiškių, kurie kreipėsi į  šio objekto statytojus  ir projektuotojus taip pat į miesto savivaldybę, norėdami pateikti savo nuomonę  apie tai, kaip jie matantys Alytaus centro plėtotę, aptarti  būsimo pastato projekto keitimo galimybes.

„ Mūsų bendruomenė – tai Alytaus kultūros  ir meno tarybos nariai , istorikai, dailininkai, skulptoriai, muziejininkai, bibliotekininkai , žurnalistai, kuriems rūpi miesto vizija, istorine  bei  kultūrine verte grįsta miesto centro plėtotė.  Sujudome ir susivienijome kai išvydome greta senojo prekybos centro „Nemunas “ atsirasiančio pastato projektą.  Pripažįstame – tai  išties modernus, estetiškai gražus , kompoziciškai sutvarkytas   statinys, tačiau jį labiau tiktų  statyti gyvenamųjų namų kvartale, o ne centre“,- sakė dailininkė Gintarė Markevičienė .

Jai antrino skulptorius Mantas Kazakevičius : “ Manyčiau pačiu laiku įsikišame- dar  įmanoma atsižvelgus į visuomenės, specialistų  pastabas bent jau siekti kokybiškos , darnios  architektūros  sprendimų Alytaus viešosiose erdvėse“.

Rasti architektūrinį sprendimą , kurio dėka būsimas pastatas įsilietų į Alytaus miesto centre jau esamą visumą , atsižvelgti į istorinį  kontekstą –  tokius siūlymus teikė  dėl miesto centro užstatymų sunerimę alytiškiai.

Projekto vadovė Katažina Rukšienė, pristačiusi vizualiąsias   multifunkcinio pastato projekcijas teigė, jog rengiant   projektą  buvo atsižvelgta   į  visus Alytaus detaliojo plano reikalavimus, esą nebuvo viršytas nei projektuojamo pastato aukštis , nei tūris.   „ Tai šešių aukštų multifunkcinis –prekybos ir gyvenamųjų patalpų objektas  su terasomis, prie kurio  numatoma įrengti poilsio zoną “,- pristatė pastatą visuomenei  K.Rukšienė.

„Pilkas, tamsus ir gremėzdiškas kubas ,kuris kelia slogų jausmą“-  tokius emocionalius  statinio  apibūdinimus teko išgirsti  projekto  rengėjams  ir būsimiems pastato  statytojams .

„Priimame visas pastabas ne kaip kliuvinį, o kaip siūlymus keisti  mūsų projektuojamą objektą- komercinį ir gyvenamųjų butų pastatą miesto centre.Vyksta pirmoji projektavimo stadija –projektinių sprendimų viešinimas. Šiandienos dialoge su Alytaus bendruomene išgirdau du siūlymus : koreguoti pastato spalvinį sprendimą ir keisti   statinio fasado elementus. Tad šiomis kryptimis ir bus koreguojamas projektas“, – po viešų diskusijų sakė  architektas  Marijus Surdokas ,  projektinių siūlymų rengėjos UAB „Vertės inovacija “atstovas.

Pastatą S.Dariaus ir S.Girėno g. 9, Alytuje ketina statyti UAB „Septusa “,  šiai bendrovei priklausančiame 30 arų sklype.  Ši, nekilnojamojo turto prekyba bei pastatų nuoma užsiimanti  alytiškių verslininkų  bendrovė į beveik  trijų  tūkstančių kvadratinių metrų dydžio   pastato statybas ketina investuoti apie tris milijonus eurų. Kol kas šią vietą , esančią greta senojo prekybos centro „Nemunas“ , žymi informacinė ketinamo įgyvendinti statybų projekto lentelė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *