Alytaus sveikuoliai apie sveiką mitybą – ne tik teoriškai, bet ir praktiškai

Apie sveiką mitybą ne tik teoriškai, bet ir praktiškai savo žiniomis dalijasi sveikos gyvensenos entuziastai ir praktikai, sveiko maisto gaminimo seminarų lektoriai Jūratė Marčiulaitienė ir Eimantas Stoškus. Sveiko maisto seminarai Varėnos raj. Merkinės Vinco Krėvės gimnazijoje sulaukė didelio mokinių bei mokytojų susidomėjimo.

„Organizmas bus sveikas ir laimingas tik tokiu atveju, kai maitinatės sveikai“, – tikino Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ vadovė J. Marčiulaitienė ir tam vieningai pritarė žingeidūs mokymų dalyviai. Sveiko maisto seminarai Merkinėje vyksta pagal Varėnos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro įgyvendinamą projektą „Sveikos gyvensenos skatinimas Varėnos rajono savivaldybėje“.

Teorinės dalies metu lektoriai išsamiai išdėstė mitybos formas ir jų ypatybes, maisto sudėtines dalis ir  jų reikšmę mūsų sveikatai, kalbėjo apie supermaistą, sėklas ir jų daiginimą. Ekoasociacijos bendruomenės atstovas E. Stoškus išsamiai pristatė prieskonius, jų svarbą maisto patiekaluose, bei mitybą pagal ajurvedinę konstituciją. „Žmogui tereikia tik nedidelio kiekio vitaminų ir mineralinių medžiagų, bet, jeigu nesilaikoma sveikos bei įvairios mitybos, šių elementų galimai jau trūkstama“, – teigė E. Stoškus.

Sveikas maistas yra neįtikėtinai skanus. Tuo netruko įsitikinti seminaro dalyviai praktinės mokymų dalies metu. Pasak seminaro dalyvių, daugelis patiekalų sužavėjo gamybos paprastumu ir netikėtais rezultatais. Didžiausio įvertinimo sulaukė seitano kepsneliai su avinžirnių ir moliūgų užtepėle, žalieji kokteiliai, krekeriai, sezamų sėklų pasta, saulėgrąžų grietinė, grikių-žiedinių kopūstų salotos ir patiekalai iš daigintų sėklų bei žalių daigelių.

„Sveika mityba – tik vienas iš geros savijautos raktų“, – tikino J. Marčiulaitienė ir ragino nepamiršti kasdienio fizinio aktyvumo, tinkamo dienos režimo, grūdinimosi ir minčių higienos. Aktyvi sveikos gyvensenos entuziastė priminė seną priežodį: ką valgote, tuo ir esate. „Pasirūpinkite savo organizmu, kad jis galėtų pasirūpinti jumis. Jūs neabejotinai pajusite didžiulį energijos antplūdį ir kitomis akimis imsite žvelgti į pasaulį!“, – savo patirtimi dalijosi sveiką mitybą propaguojanti moteris.

Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ informacija ir nuotraukos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *