Alytuje vykusiose Lietuvos mažųjų žaidynėse varžėsi šimtai darželinukų

Alytus dar kartą įrodė, jog vienu sportiškiausių Lietuvos miestų yra tituluojamas ne be reikalo, čia sportine dvasia alsuoja kiekvienas, nepaisant amžiaus. Šeštadienį Alytaus sporto ir rekreacijos centre įvyko Lietuvos mažųjų žaidynių pirmasis finalinis festivalis.

Renginys prasidėjo it „mažoji olimpiada“ – į sporto areną įnešta žaidynių vėliava, deglas, o nuskambėjus dalyvių priesaikai, daugiau kaip trys šimtai darželinukų, atstovaujančių 26 Lietuvos ikimokyklinio ugdymo įstaigas, su savo treneriais jungėsi į bendrą mankštą, estafetes. Tarp jų – Alytaus miesto lopšelių-darželių „Volungėlė“, „Du gaideliai “ ir „Girinukas“ mažieji sportininkai.

„Estafetės yra specialiai paruoštos būtent šiam projektui. Jos visapusiškai ugdo tiek fizines, tiek asmenines penkiamečių savybes. Vaikai mokosi atpažinti spalvas, skaičiuoti, garbingo bendravimo ir  žaidimo, olimpinių vertybių, patiria sportavimo džiaugsmą“, – mažųjų sportininkų programą pristatė renginio organizatorės.

Lietuvos mažųjų žaidynės – bendras Lietuvos olimpinio komiteto (LTOK) ir Respublikinės ikimokyklinio ugdymo kūno kultūros pedagogų asociacijos (RIUKKPA) projektas, pradėtas rengti prieš 5 metus ir vyksta trimis etapais. Pirmame judriems sportavimo žaidimams „surenkami“ visi lopšelių-darželių auklėtiniai, nepaisant jų amžiaus, antrame atsiranda konkurencija – tarpusavyje varžosi miesto ar rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigų komandos, o trečiasis etapas – tai finaliniai mažųjų žaidynių festivaliai, į kuriuos patenka pačios geriausios darželinukų komandos iš visos Lietuvos.

Pasak RIUKKPA prezidentės ir Alytuje vykusio renginio vedėjos Audronės Vizbarienės, projekte dalyvauja 273 ikimokyklinio ugdymo įstaigos iš 42 Lietuvos miestų bei miestelių: „Išaugome iki paties masiškiausio mažųjų sportinio sąjūdžio, kuriame dalyvauja maždaug 54 tūkstančiai vaikų“.

LTOK projektų vadovė Ugnė Supranavičienė pažymėjo svarbiausius Mažųjų žaidynių projekto akcentus. Esą projekto renginiai ugdo ne vien mažųjų fizinį aktyvumą, bet ir pedagogų kompetencijas, šiemet juose dalyvauja specialiųjų poreikių turintys vaikai. Mažųjų komandos sudaromos iš trijų mergaičių ir trijų berniukų, kad būtų skatinama lyčių lygybė. „Tikime, kad sportavimo įgūdžių lavinimas nuo pat mažens, padės jiems likti  fiziškai aktyviais visą gyvenimą, išmokys garbingos ir aktyvios pilietinės elgsenos“, – kalbėjo U. Supranavičienė.

Šiuos organizatorių siekius teigiamai įvertino Alytaus miesto savivaldos atstovai – meras Vytautas Grigaravičius bei Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojas Adomas Andrušaitis, atvykę pasveikinti festivalio dalyvių, kurių sportinis entuziazmas tądien liejosi per kraštus.

Iš kairės: A. Andrušaitis, U. Supranavičienė, V. Grigaravičius, V. Vitkauskaitė

Daugelis jų veržėsi nusifotografuoti su ypatingąja renginio viešnia – daugkartine Lietuvos paplūdimio tinklinio čempione Vytene Vitkauskaite. „Vaikų sportas – jėga“, – sakė sportininkė, tinklininkės karjerą derinanti su vaikų trenerės veikla.

Kiti trys finaliniai Lietuvos mažųjų žaidynių festivaliai vyks Panevėžyje, Jonavoje ir Palangoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *