Tymai ir toliau kelia nerimą: gyventojai raginami skiepytis

Tymai – tai ūmi, itin užkrečiama virusinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu ir pasireiškianti karščiavimu, bėrimu ir kvėpavimo takų bei akių junginės uždegimu. Tymai buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų. Šia liga vis dar labai dažnai sergama šalyse, kur skiepijimų apimtys nepakankamos.

Žinant tymų viruso plitimo ypatumus, kad vienas sergantis asmuo gali užkrėsti iki 18 aplink esančių – mes visi, kurie neturime imuniteto, esame imlūs. Dabar serga būtent tie asmenys, kurie kažkada nepasiskiepijo. Jie dabar yra 30 m. amžiaus, gimdo vaikelius, ir tie vaikeliai taip pat neturi imuniteto. Todėl serga vaikai, kuriems dar nepriklauso skiepijimas iki 15 mėnesių. Norint, kad iš tikrųjų žmonės suprastų, reikia švietimo. Mes galime daug kalbėti, mes kalbėjome, prognozavome – jeigu skiepijimo apimtys laikysis tokios žemos, nesiekiančios 95 proc., turėsime bėdą, ir ji mus ištiko. Bet būtų kitas noras – kad visuomenė išgirstų ir suprastų, nelauktų bėdos, kuri yra šiandien.

Ne veltui yra skiepijimų kalendorius. Vaikučiai nuo 15–16 mėn. pradedami skiepyti ir po to antrą kartą – 6–7 metų. Imkime pavyzdį arba faktą, kad anksčiau Lietuvoje tikrai buvo skiepijama žymiai daugiau, nebuvo antivakcininio judėjimo. Beveik visi pasiskiepydavo, ir mes jau daug metų buvome pamiršę tymus, kol neatsirado tokių, kurie sako, kad tos ligos nėra, kam čia skiepytis, gal visi tie skiepai kenkia – šis judėjimas yra išplitęs. Šiandien turime rezultatą. Kad tymus buvome lyg ir pamiršę – tai skiepų pasekmė. Skiepų aprėptis buvo užtikrinusi, kad Lietuvoje nebuvo šios ligos protrūkių.

Alytaus mieste, kaip ir visoje Lietuvoje, yra žmonių, kurie atsisako skiepyti savo vaikus tokiu būdu sukeldami jiems grėsmę susirgti tymais ir kitomis užkrečiamosiomis ligomis. Alytaus miesto savivaldybėje kitą savaitę planuojamas susitikimas su visomis asmens sveikatos priežiūros įstaigomis dėl vaikų skiepijimo nuo tymų ir kitų infekcijų apimčių, nepaskiepijimo priežasčių.

Lietuvoje vaikai pagal nacionalinį skiepų kalendorių yra skiepijami 15 mėn. ir 6–7 m. amžiaus. Skiepijama kombinuota tymų ir epideminio parotito-raudonukės (MMR) vakcina. Šiuo metu ramiausiai galėtų jaustis nebent gimę 1993 metais ir vėliau. Jei gimėte iki 1988 metų, tikėtina, kad esate skiepyti tik viena vakcina, tačiau didelė tikimybė, kad ir tos negavote, tad medikai pataria šią informaciją pasitikslinti analizuojant sveikatos kortelę, jei yra tokia likusi nuo gimimo. Kitas būdas pasitikrinti – atlikti antikūnių tyrimą. Jei paaiškėtų, kad antikūnių nuo tymų neturite, medikai rekomenduoja pasiskiepyti.

Šiuo metu ULAC sandėlyje yra 42 000 vakcinų nuo tymų, kurių užteks paskiepyti dar neskiepytiems vaikams ir žmonėms, kurie per 72 valandas turėjo kontaktą su sergančiuoju tymais. Šiais atvejais vakcinos nuo tymų yra kompensuojamos valstybės. Visi kiti skiepytis gali tik asmeninėmis lėšomis. Jei vakcinos neturi jūsų gydymo įstaiga, patariama kreiptis į kitą, kuri suteiks skiepijimosi galimybę.

Alytaus miesto savivaldybės gydytoja Irma Maskeliūnienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *